Nesli tükenen fındığa aşı sistemi uygulanıyor


Ünye Ziraat Odası Başkanı Osman Sarıkahraman, Ziraat Odası seçimlerinde güven tazelemesinin ardından geçen iki ay sonrasında STK ve çiftçileri ile bir araya gelerek, nesli tükenmekte olan fındıklarda aşı sistemi uyguladıklarını anlattı.

Başkan Sarıkahraman, "Sizler bize seçimi açık ara farkla kazanmayı sağladınız. Bugün Ünye Ziraat Odası Meclisi adına sizlere çok teşekkür ederim. Bu bir anlamda müteşekkir toplantısıdır. Bu toplantıları elimizden geldiğince her yıl yapmak istiyoruz. Ziraat Odasında neler yapıldığını, neler yapmak istediğimizi sizlerle paylaşmak ve sizlerin de gerek odamızda gerek bu tür toplantılarda görüş ve önerilerinizi almak istiyoruz. Amacımız şeffaf bir yönetim sergilemektir." dedi.

'TÜKENMEKTE OLAN YERLİ MEYVELERİ AŞILIYORUZ'

Geçen sene başlamış oldukları tükenmekte olan yerli meyvelerin bitmemesi adına Tokat'ta bir firma ile anlaşarak buradan kalemleri götürdüklerini anlatan Sarıkahraman, "Yarı bodur ağaçların üzerine aşı yaptırdık. Bunları bu sene Sinop Elma, Batum Şeker Armudu yöremizde bitmeye duran ak kirazımızla yani belli türde meyvelerimizi yarı bodur ağaçların üzerine aşılattırdık. Delege ve muhtar arkadaşlarımıza birer ikişer tane bunlardan dağıttık. Önümüzdeki günlerde de bunları çoğaltarak devam ettirmeye çalışacağız." şeklinde bilgi verdi.

Fındığın her geçen gün kilo kaybına uğraması sebebi ile Tarım İlçe Müdürü Yetkin Esen'in tek dal sistemi ile alakalı bir araştırma yaptığını aktaran Sarıkahraman, "Yapmış olduğu bu araştırmaya projesine bizi de dâhil etti. Gerek orman dairesiyle gerek borsayla biz de bu projeye dâhil olduk. Önümüzdeki günlerde inşallah bunu daha geliştirerek yaygınlaştırırız. Bunun çoğalması tek dal sistemi ile alakalı yâ da başka türlü sistemlerle alakalı her türlü bilgiyi vermeye hazırız. Fındığın kilosu bugün piyasada 17 lira. Bildiğimiz altın. Ama alternatifi olmayan bir ürün olduğu için fiyat bu. Bunun da kıymetini bilmek lazım. Bununla ilgili İlçe Tarım Müdürlüğümüzle neler yapmak gerekiyorsa yapmaya hazırız." şeklinde konuştu.

'400 TANE FINDIK AŞILADIK'

Tarım İlçe Müdürü Yetkin Esen de "Bizim Ünye Ziraat Odası, Ticaret Borsası, Orman İşletme Müdürlüğü ve Karadeniz Fındık Araştırma İstasyonu ile beraber yürüttüğümüz bir projedir. 'Tek dal, tek ağaç, tek bölgede fındık yetiştirme'. Bu proje bir orman ürünü olan Türk fındığı denilen bir ağaç fındık. Bu fındık köklerinden ışkın vermiyor. Gövdesi elma armut ağacı gibi kalın olabiliyor. Kökü ve gövdesi güçlü olduğu için ve de ışkın vermediği için biz bunun üzerinde belli bir büyüklüğe geldikten sonra yağlı fındık, palaz fındık, ikiz fındık dediğimiz fındığı aşılayacağız. Biz tabi işin daha çok başındayız. Daha sonra Bolu ve Kastamonu'ya gittik. Baktık ki üniversiteler de bu işin peşindeler. Biz bunların 2000 tanesinden 400 tanesini aşıladık. Aşılar tuttu. Yöremize de adapte olacağına inanıyoruz. Böyle bir fındık bahçesi oluşturmayı düşünüyoruz. Hayalimiz bu." diyerek aşılı fındıkla ilgili bilgiler paylaştı. CİHAN
<< Önceki Haber Nesli tükenen fındığa aşı sistemi uygulanıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER