Hükümetin, patates fiyatının tavan yapması sebebiyle yurt dışından ithal edilmesinin önünü açması, Türkiye'nin önemli patates üretim merkezlerinden biri olan Niğdeli üreticilerin tepkisini çekti.
Niğde Ziraat Odası Başkanı Veli Kenar, artan patates fiyatlarının ardından 'depolarda hala patatesler duruyor' açıklamasıyla bağdaşmadığını söyledi. Kenar, şu anda çiftçinin ve tüccarın elinde patates bulunmadığını, depolarda bekletme gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Kenar, patatesin ithal edilecek olmasının çiftçiye uzun vadede büyük zarar vereceğini vurguladı.
Adana ve Ödemiş'ten alınan yeni mahsullerle fiyatların düşeceğini anlatan Başkan Kenar, çiftçinin yüksek maliyetle patates yetiştirdiğini ifade ederek, "Komşu ülkelerden patates geldiği takdirde fiyatlar düşecektir. Çünkü o ülkelerin patates üretim maliyeti düşük. Mazot fiyatları Türkiye'deki patates fiyatlarını etkilemektedir. Tohum ve gübre ve maliyeti çok yüksek olduğundan patates fiyatı biraz yüksek görülmektedir. Bu yüzden devletimizin ve hükumetimizin bu konuda hassas davranmasını istiyoruz." dedi.
Kenar, bu yıl fiyatın yüksek olmasının bir sebebini de üretilen alanların daralması ile açıklayarak, şöyle konuştu: "2012 yılında bölgedeki çiftçiler patatesten çok zarar ettiler. Bu yüzden patates ekimi daralmıştı. Aralık ayında ise Ödemiş'te soğuktan dolayı 250-300 bin ton patates tarlada kaldı. Bunun üzerine tüccar Nevşehir ve Niğde'deki depolara yöneldi. Nisan ayına gelindiğinde ise depolarda patates neredeyse tükendi. Daralma olduğunu hisseden bazı tüccarlar patatesleri saklayarak fiyatların artmasına sebep oldu."
Niğde'de patates üreten çiftçi Mustafa Koyuncu, fiyatların yüksek olmasının başlıca sebebini tohum fiyatı, mazot, gübre ve işci maliyetlerinin yüksek olmasına bağladı. Koyuncu, mazot fiyatının düşmesi halinde çiftçinin ürettiği ürünlerin de otomatik olarak düşeceğini kaydetti. Dışarıdan patates ithalatının yapılmasının yerli çiftçinin yok edilmesi anlamına geldiğini vurgulayan Koyuncu, "Hükümetimizin patates fiyatlarını eleştirmesi yerine çiftçinin mazot ve gübre fiyatlarını düşürmesi, vergileri azaltması gerekir." diye konuştu. CİHAN