Nobel Ekonomi Ödülü Türk ekonomist Daron Acemoğlu'na verildi

Bu yılki Nobel Ekonomi Ödülü’nü kazanan isimler açıklandı. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi, “kurumların nasıl oluştuğu ve refahı nasıl etkilediği” konusundaki çalışmalarıyla Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James A. Robinson'u ödüllendirdi.

SHABER3.COM

Komite tarafından yapılan açıklamada, "Bu yılın Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri, uluslararası refah farklılıklarını anlamamızda önemli bir rol oynadılar. Daron Acemoğlu, Simon Johnson ve James Robinson, bir toplumun refahı için sağlam toplumsal kurumların ne denli kritik olduğunu gösterdiler. Hukukun üstünlüğünün zayıf olduğu ve halkın sömürüldüğü yerlerde sürdürülebilir bir ekonomik büyüme ya da olumlu değişim gerçekleşmez. Ödül sahiplerinin araştırmaları, bu durumun arkasındaki sebepleri anlamamıza yardımcı oluyor" denildi.

İstanbul doğumlu olan ve Galatasaray Lisesi’nden mezun olduktan sonra iktisat eğitimine İngiltere’de devam eden Daron Acemoğlu, York Üniversitesi ve London School of Economics’de eğitim aldı. Dünyanın önde gelen ekonomistlerinden biri olarak kabul edilen Acemoğlu, ekonomi literatüründe en çok atıf yapılan isimler arasında yer alıyor.

Acemoğlu, 2005 yılında, Nobel Ekonomi Ödülü’nün habercisi olarak görülen John Bates Clark Madalyası’na layık görülmüştü. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde ekonomi profesörü olarak görev yapan Acemoğlu, 2007’de Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi’ne seçilmiş ve dünya çapında pek çok prestijli ödül kazanmıştı. Babası, Türkiye’nin tanınmış ticaret hukuku uzmanlarından Kevork Acemoğlu, annesi ise şair ve edebiyatçı kimliğiyle bilinen eski Kadıköy Aramyan Uncuyan Okulu müdürü İrma Acemoğlu’ydu.

DARON ACEMOĞLU KİMDİR?

Kamer Daron Acemoğlu, 3 Eylül 1967'de İstanbul'da dünyaya geldi.  İlköğrenimini İstanbul Kadıköy'deki Aramyan Uncuyan Ermeni İlkokulunda tamamladıktan sonra 1986'da Galatasaray Lisesinden mezun oldu.

Lisans derecesini İngiltere'nin York Üniversitesi'nde Matematiksel Ekonomi ve Ekonometri Bölümü'nde (1989) tamamladı; yüksek lisans (1990) ve doktora (1992) derecelerini Londra Ekonomi Okulundan aldı.1992-1993 yılları arasında Londra Ekonomi Okulu'nda ders verdi. 1993'ten itibaren akademik kariyerine ABD'de Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nde (MIT) devam etmektedir. 2000 yılında ekonomi profesörü ve 2019 yılında da, üniversitede bir öğretim üyesine verilebilecek en yüksek unvan olan enstitü profesörü ünvanını almıştır.

Siyasal ekonomi, ekonomik kalkınma, ekonomik büyüme, gelir ve ücret dengesi eşitsizliği, çalışma ekonomisi, iktisat teorisi ve beşeri sermaye ve eğitim konularında çalışmalar yapar. Siyaset bilimci James A. Robinson'la birlikte yazdığı Diktatörlük ve Demokrasinin Ekonomik Kökenleri (2006) ve Ulusların Düşüşü: Güç, Refah ve Yoksulluğun Kökenleri (2012) adlı eserleri çok sayıda ödüle değer görülmüştür. 2021 yılı itibarıyla IDEAS/RePEc araştırma veri tabanına göre, dünyadaki en çok alıntı yapılan ilk 10 ekonomist arasındadır.

Nobel Ekonomi Ödülü sahipleri, resmi adıyla Alfred Nobel'in Anısına Ekonomik Bilimlerde Sveriges Riksbank Ödülü (İsveççe: Sveriges riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne), ekonomi alanında her yıl İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi tarafından takdim edilir. Nobel Ekonomi Ödülü; Alfred Nobel'in 1895 tarihli vasiyeti üzerine; kimya, fizik, edebiyat, barış ve fizyoloji veya tıp alanlarında olmak üzere beş dalda verilmeye başlanan Nobel Ödülü'nün orijinal beşlisinden biri değildir ve bir Nobel Ödülü olarak kabul edilmez. Ekonomi Ödülü, İsveç merkez bankası Sveriges Riksbank tarafından bankanın 300. yıldönümü olan 1968 yılında kurulmuş ve finanse edilmiş ve o zamandan beri her yıl verilmektedir.
<< Önceki Haber Nobel Ekonomi Ödülü Türk ekonomist Daron Acemoğlu'na verildi Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER