Bursa Karacabey'de 1982 yılından bu yana ticari araçlar, zirai traktörler, iş makinaları ve özel araçlar için ROTA markası ile direksiyon ve süspansiyon parçaları üreten NSK Group, IFS ERP Projesi ile dünya standartlarında bir üretim sürecine ve kontrol edilebilir, tam entegre bir yapıya sahip oldu.
ROTA markası ile direksiyon ve süspansiyon parçaları üreten NSK Group, satınalma sürecinden imalata, depo kontrolünden satışa kadar bütün süreçleri takip eden uygulamayla verimliliğini daha da arttırdı.
NSK Group İcra Kurulu Üyesi ve Ticari Genel Müdür Yardımcısı Sinan Zırhlı, yaptığı açıklamada IFS ERP öncesinde lokal bir yazılım firması ile çalıştıklarını, kişiye bağımlı, firmayı geliştirmeyen ve 4 şirketin entegrasyonunda problemler yaratan bir yazılım ile daha fazla büyüyemediklerini anlayınca kurumsal ve güçlü bir ERP arayışına başladıklarını aktardı. Zırhlı, "Kurumsal bir şirket olmanın yolu kurumsal bir yazılım ile süreçlerinizi kontrol altına almak ve kişiye bağımlılığı yok etmekten geçiyor. Bu, bizim bilgimiz kadar gelişen bir program ile değil, zaten gelişmiş, öğretmeye açık, bize yeni şeyler katacak, bizi bulunduğumuz yerden ileriye götürecek bir programla mümkün olacaktı. IFS de bu programlardan birisi idi." dedi.
IFS'i seçmelerinin en büyük nedeninin IFS'in otomotiv sektöründe Türkiye'de ve dünyada büyük referanslarının olması olduğunu belirten Zırhlı, IFS ile aynı segmentteki rakiplerinin uyarlama süreleri hakkında duyulan kötü deneyim hikâyelerinin kendilerini IFS'e yönlendirdiğini belirtti.
ERP seçim sürecini nasıl yönettikleri hakkında bilgi veren ERP Proje Sorumlusu NSK Grup Bilgi Teknolojileri Müdürü Mustafa Çağlıyan "IFS'i uzun yıllardır tanıyor ve etkinliklerine katılıyorduk, projelerin başarısını yakından takip ediyorduk. Biz de kendi bünyemizde endüstri standardı bir yazılım almak istiyorduk." dedi. Üst yönetim ERP kararı verdiğinde 5 kişiden oluşan bir ERP komisyonu ile seçilmiş yazılımlar ile görüştüklerini aktaran Çağlıyan, demolar, workshoplar, referans ziyaretleri ile dolu dolu geçen sürecin ardından NSK Group için en doğru programı seçtiklerine inandıklarının altını çizdi.
İşletme içerisinde yapılan önemli uygulamalardan birinin malzeme hareketlerinde el terminallerinin kullanılıyor olması olduğunu belirten Proje Yöneticisi Yalçın Çökgel, "Bu terminaller IFS ERP ile entegre olan IFS mobil platformu üzerinde çalışıyor ve tüm ambar içi hareketler ve bazı üretim çıkışları online biçimde bu cihazlar ile gerçekleştiriliyor." diye konuştu.
Karacabey'deki ana rot fabrikasının hem de İstanbul'daki pazarlama şirketinin intersite kurgusu ve MRP yapısı ile canlıya geçtiğini belirten Sinan Zırhlı, 7 ay gibi kısa sürede tüm şirketlerin satış, satın alma, üretim planlama, MRP, üretim, muhasebe ve finans, maliyet ve bordro gibi süreçlerinde canlı kullanıma geçildiğini kaydetti.
Proje Yöneticisi Yalçın Çökgel, NSK Şirketler Grubunda kurgulanan IFS'in standart maliyet yapısının da çok önemli olduğunu vurguladı. Konuya yönelik olarak Sinan Zırhlı ise "Bir müşteri geldiği zaman daha üretmediğiniz bir ürünün ne kadara satılacağını sorduğunda bir fiyat vermek için standart maliyet olmazsa olmazdır. Zarar etmemeniz ve müşteriyi de kaçırmamanız gerekiyor." ifadelerini kullandı.
NSK Group'ta IFS'in iş Zekâsı-BI portallarının da kullanıldığını, ayrıca 'Yalın Üretim' için kullanılan bazı kokpit ekranların da olduğunu belirten Mustafa Çağlıyan, Yalın üretim felsefesi içinde bu süreci destekleyen raporların IFS BI'dan alındığını vurguladı. Çağlıyan, konuyu şöyle özetledi: "Bütün fabrikanın üzerine konuşup tartıştığı bilgiler ve gerçekleşen ciroları gösteren anlık raporlar IFS BI'dan alınıyor. Her sevkiyatta üst yönetim anlık olarak bu raporlara ulaşabiliyor ve ürünün kârlılık durumunun ne olduğunu görebiliyor." CİHAN