Numan Kurtulmuş: Şartlar oluşursa Nevruz resmi bayram olur

Numan Kurtulmuş: Şartlar oluşursa Nevruz resmi bayram olur

İSTANBUL (CİHAN)- Başbakan Yardımcısı NumanKurtulmuş, siyasi ve toplumsal şartların oluşması durumunda Nevruz Bayramı'nın resmi bayram olarak kutlanabileceğini söyledi.

Siyaset Ekonomi ve Toplum Araştırmaları Vakfı'nda (SETA) düzenlenen toplantı sorasında basına konuşan Kurtulmuş, Nevruz Bayramı'nın resmi bayram olarak kutlanmasına yeşil ışık yaktı. Nevruz'un bu toprakların kadim kültüründe olan bir bayram olduğuna işaret eden Kurtulmuş, Nevruz Bayramı'nın resmi tatil edilmesi ile ilgili soru üzerine, "Bunlar olabilir, konuşulabilir, düşünülebilir. Siyasi şartların gelişmesiyle ilgili bir şeydir. Toplumsal talebin gelişmesiyle ilgili bir şeydir. Neden olmasın, şartlar oluşursa tabii ki (resmi) bayram olur." dedi.

Nevruz'u baharın gelmesi olarak ifade eden Kurtulmuş, "Adı üstünde zaten Nevruz, bir yenilenme, bir coşku, bir barış, bir kardeşlik. Kelimenin tanımı itibariyle de bütün bunları bünyesinde tanımlayan bir kavram. Asırlardır bu coğrafyada kutlanmış Türklerin Kürtlerin, İranlıların bütün bölge halklarının kutladığı bir dostluk ve barış bayramı. Bunlar olabilir, konuşulabilir, düşünülebilir. Yani teorik olarak Nevruz Bayramı dünyada birçok yerde pratik olarak bayram olarak kutlayan ülkeler var. Olabilir Bunlar nihayetinde toplumsal taleple oluşacak şartlarla siyasi şartlarla ortaya çıkacak meselelerdir." şeklinde konuştu.

Kurtulmuş, bu yılki Nevruz Bayramı'na ise ayrı bir önem verdiğini kaydetti. Kurtulmuş, "Bu yılki Nevruz ise Türkiye'de çözüm süreci bakımından bu topraklarda kadim kardeşliğimizin ve dostluğumuzun sağlanması bakımından yeni bir adım olmasını, yeni bir başlangıç demiyorum, başlamış olan bir süreçle yeni ve kuvvetli bir barış adımı olmasını temenni ediyorum. Bir daha bu topraklarda asla silahların konuşmamasını, asla bu topraklarda kardeş kanı akmamasını, sadece siyasetin ve barışın diliyle konuşulmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.

Konuşması devamında, "Biz bu topraklarda yaşayanlar tesadüfen bir araya gelmedik." diyen Kurtulmuş, şöyle konuştu: "2015'te bir araya gelip birbirimizi yeni tanıyor değiliz. BU ülkedeki insanlar bin 100 senedir bu topraklarda. Aynı medeniyetin çocukları olarak aynı coğrafyanın insanı olarak, aynı inancın mensupları olarak, birlikte barış içerisinde yaşadılar. Kıyamete kadar da Allah'ın izni ile barış ve kardeşlik içerisinde yaşayacağız. Yeter ki zihinlerimize barış hakim olsun. Yeter ki o zihinlerimizdeki barış gönlümüze hakim olsun."

Türkiye'de 27 Mayıs'ın neredeyse yılarca resmi tatil gibi kutlandığını ve siyasi şartların oluşmasıyla bu gününü Türkiye'nin hafızasında silindiğini hatırlan Kurtulmuş, 1 Mayıs'ın ise uzun süre resmi bayram olarak kutlanmadığına işarete etti. 1 Mayıs'ın hep komünist bayramı olarak değerlendirilip emekçinin bayramı olarak değerlendirilememesi düşüncesiyle bu günün bayram olarak tatil edilmediğini ifade eden Kurtulmuş " Bu zihniyetin değişmesiyle ilgili bir şeydir. Siyasi şartların gelişmesiyle ilgili bir şeydir. Toplumsal talebin gelişmesiyle ilgili bir şeydir. Neden olmasın, şartlar oluşursa tabii ki (remi) bayram olur." diye konuştu.
CİHAN
<< Önceki Haber Numan Kurtulmuş: Şartlar oluşursa Nevruz resmi bayram olur Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER