Ocak sahibi Saffet Uyar: Beni mühendis ve ocak şefi yönlendirdi


Karaman Ermenek'te geçtiğimiz yıl 18 kişinin ölümüne neden olan maden kazasının davasında ikinci gün sanıkların ifadeleri alınıyor. Tutuklu sanıklardan rödovansçı Hasşekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar, eski maden ocaklarının haritasının kendilerinde bulunmadığını ifade ederek "Beni mühendis ve ocak şefi yönlendirdi." diyerek suçlamaları reddetti.

Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi'nin rödovansçısı olan Hasşekerler Kömür İşletmesi'nde geçtiğimiz 28 Ekim'de, eski ve kullanılmayan maden ocaklarında biriken suların, Hasşekerler Madencilik'te ait galerilere ani ve basınçlı bir şekilde boşalması sonucu 18 madenci hayatını kaybetmişti. Yaşanan kazaya ilişkin dün Ermenek Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlayan davada tutuklu sanıkların ifadeleri alındı.

Saffet Uyar, mahkemede yaptığı savunmada, eski maden ocaklarının haritalarının kendilerinde bulunmadığını, bu yüzden eski ocaklara ait haritaları Cenne Linyit Kömür İşletmeleri'nden talep ettiğini söyledi. Uyar, haritaları şirketin arşivinde aradıklarını ancak bulumadıklarını aktararak "Cenne Linyit Kömür İşletmeleri müdürü Abdullah Özbey, eski maden ocakları haritalarını MİLGEM'den edinebileceğimi bana söylemedi." dedi.

Uyar, daha önce bölgede maden işletmeciliği yapmasına karşın 1994'te belediye başkanlığı görevine başlamasıyla birlikte 2009 yılına kadar bölgedeki madenlerin durumundan haberi olmadığını söyledi. 2009 yılında Hasşekerler Kömür İşletmesi'ni 4.5 milyon lira yatırım yaparak kurarak çalışmaya başladığını aktardı.

'ABDULLAH ÖZBEY, HARİTALARI MİLGEM'DEN ALABİLECEĞİMİ SÖYLEMEDİ'

Eski maden ocaklarının haritalarının ellerinde olmadığını aktaran Saffet Uyar, mahkemedeki savunmasında şunları söyledi: "Teknik takipçi olarak görev yapan çalışandan bölgedeki eski maden ocaklarının haritasını istedim. Şirket arşivine baktık ancak bulamadık. Bunun üzerine Cenne Linyit Kömür İşletmesi müdürü Abdullah Özbey'e 'Haritayı bulamadık ne yapalım' diye sordum. Özbey, bana haritanın bir örneğinin MİGEM'de olabileceğini söylemedi. Abdullah Özbey, harita olmadığını biliyordu."

'SONDAJ MAKİNASI ALMAK İÇİN ZAMAN YETMEDİ'

Saffet Uyar, kaza yaşanan maden ocağında müfettişlerin 2014 Ocak ayında inceleme yaptığını ve eksiklikler nedeniyle ocağın kapandığını, daha sonra tekrar açıldığını anlattı. Uyar, "Yeni maden yasasından sonra zarar ettiğimiz için çalışmayı durdurduk ve sonra tekrar ocağı açtık. Sondaj makinesi satın almak için piyasa araştırması yapıyorduk. Ben, iş güvenliği uzmanını hiç görmedim. Şirketi kurduktan sonra 3 yıl boyunca nerelere girildi bilmiyorum. Denetlemeye gelen müfettişler sondaj makinesi olmadığını tespit etti. Biz, sondaj makinesi alacağımızı söyledik ve iyi niyetimizden dolayı ocak kapatılmadı. Ocak zarar ettiği için kapatmayı da düşünmüştüm. Kaza da o günlerde oldu, sondaj makinesi almak için zaman yetişmedi."

'BENİ, MÜHENDİS VE OCAK ŞEFİ YÖNLENDİRDİ'

Saffet Uyar, mahkemesindeki ifadesinde "Ben daha önce eski haritaları görmedim. Ne mühendis ne de teknik çalışanlar harita göstermedi. Mühendis ve şefler bizi yanlış mı yönlendirdi bilemiyorum. Ocaktaki şefe sürekli bir soruyordum. Hatta kaza günü kömürün yaş olup olmadığını sormuştum. Bana herhangi bir sorun olmadığını söylemişti. Beni, mühendis ve ocak şefi yönlendirdi." dedi.

'BARAJLAMA YAPTIKLARINDAN HABERİM YOK'

Hasşekerler Madencilik'in sahibi Saffet Uyar'a madende çalışan işçiler ve işletme müdürünün "Ocakları müfettiş denetiminden kaçırmak için 'barajlama' yapıldığına" ilişkin ifadeleri de soruldu. Saffet Uyar, İşletme Müdürü Yavuz Özsoy ve Cemile Kamacı'nın kendisine böyle bir şey söylemediğini dile getirdi. Ayrıca yine Yavuz Özsoy'un 'Matkapla sondaj yaptığı' şeklindeki ifadesini de yine mahkemede duyduğunu dile getirdi.

'HARİTALARI ABDULLAH ÖZBEY'DEN 2010'DA İSTEDİM'

Uyar, "Eski maden ocaklarına ait haritaları Ermenek Cenne Linyit Kömürü İşletmesi yöneticisi ve hissedarı Abdullah Özbey'den 2010'da istedim. Şirkette eski ocaklara ilişkin harita olmadığını söyleyen Abdullah Özbey, bana haritaları MİLGEM'den bulabileceğimi söylemedi." dedi.

'HARİTA YOKSA NASIL BU KADAR MUNTAZAM ÇALIŞTINIZ?'

Mahkeme hakiminin "Eski ocaklar ve yeni ocakların çakıştırma haritalarından anlaşılan, eski ocaklara 4 ile 5 metre yaklaşana kadar kömür alınmış. Madema eski ocakların yerini bilmiyorsunuz, nasıl bu kadar muntazam çalışabildiniz?" şeklindeki sorusuna Saffet Uyar şöyle cevap verdi: "Bilmiyorum. Acaba mühendis ve Yavuz Özsoy eski haritaları benden saklamış olabilir mi?" CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER