Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) ve Avrupa Birliği Komisyonu'nun hazırladığı rapora göre Almanya'da yaşayan göçmen kökenli gençler bütün zorluklara rağmen eğitimde başarılı olsalar da iş bulmakta zorlanıyor. Almanya, OECD ülkeleri arasında kamuda göçmen istihdamında en düşük seviyede bulunuyor.
Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü, Almanya'nın uyum notunu orta olarak belirledi. Almanya'da zorluklar, engeller ve ön yargılara rağmen yükselmenin mümkün olduğunu söyleyen OECD'nin Uluslararası Göç Uzmanı Dr. Thomas Liebig, Almanya'da göçmen kökenli gençlerin zorluklara rağmen eğitimde başarılı olduklarını fakat çalışma piyasasına girişte zorluk yaşadıklarını söyledi.
OECD'nin Berlin merkezinde Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz ile birlikte raporu tanıtan Liebig, Almanya'da göçmen kökenli gençler arasında işsizlik oranının yüzde 15 olduğunu, buna karşılık Alman gençlerde işsizlik oranının yüzde 6'larda olduğunu dile getirdi.
EĞİTİMDE İYİLEŞME VAR, FAKAT FIRSAT EŞİTLİĞİ SAĞLANMALI
Rapora göre göçmen gençlerde her altı kişiden birisinin yüksekokul veya ustalık diploması bulunurken, her üç Alman gencinden birinin diploması bulunuyor. Göçmen öğrencilerin eğitimde başarılarının arttığını söyleyen Dr. Liebig, buna rağmen sosyal olarak zayıf çevrelerden gelen öğrencilerin daha fazla sorun yaşadığını dile getirdi. Dr. Liebig, eğitimde fırsat eşitliğinin artırılması için çalışmalar yapılması gerektiğine dikkati çekti.
İlk, orta ve lise eğitiminde göçmen öğrencilerin 'okuma yeteneğinde' Alman yaşıtlarıyla aradaki farkı neredeyse kapattığını söyleyen Liebig, ayrıca Almanya'da her iki göçmen aileden birisinin evinde Almanca konuşulduğunu, Kanada ve Amerika gibi ülkelerde ise bu rakamın geride olduğu bilgisini verdi.
ALMANYA KAMUDA GÖÇMEN TEMSİLİNİN EN AZ OLDUĞU ÜLKE
Kamuda göçmenlerin istihdam edilmesinin ülkeye gelen göçmenlerin toplumun bir parçası olduğunu göstermesi bakımından çok önemli olduğunu söyleyen OECD Uzmanı Dr. Liebig, "Kamu sektörü uyumun göstergesidir. Almanya'da olumlu adımlar atılmasına rağmen hala kamuda göçmen kökenlilerin temsilinin en az olduğu ülke olarak öne çıkıyor" dedi. Dr. Liebig, etnik kökeni, milliyeti ve renginden dolayı ayrımcılığa uğrayanların Almanya'da daha fazla olduğunu kaydetti.
ÖZOĞUZ: OKUL KİTAPLARI TOPLUMDAKİ ÇOĞULCULUĞU DİKKATE ALMALI
OECD Raporu'nun tanıtımına katılan Federal Uyum Bakanı Aydan Özoğuz, Almanya'da okul kitaplarının hala Almanya'da doğup büyümüş gençleri 'Yabancı' olarak ele aldığına dikkati çekti. Bakanlık olarak bu konuda çalışma yaptıklarını hatırlatan Özoğuz, "Okul kitapları yeniden ele alınmalı. Göçmen kökenliler uzun yıllar ihmal edildi. Şimdi aradaki açığı kapatmak için çalışıyoruz. Toplumda bazı şeyler daha normalleşmedi." ifadelerini kullandı. CİHAN