Şuurlu Öğretmenler Derneği (ÖĞ-DER) Erzurum Şube Başkanı Abdullah İkinci, Milli Eğitim Bakanlığı'nın (MEB) özel dershaneleri kapatarak, dershaneciliğe soyunmasının eğitim sistemine darbe vurduğunu, buna karşın MEB'in hafta sonu okullarda açtığı bir çok dersanenin ise kapandığını belirtti.
ÖĞ-DER Şube Başkanı İkinci, MEB'in özel dershaneleri kapatıp, kendisinin dershaneciliğe soyunmasının etik olmadığını dile getirdi. Öğretmenlerin hafta sonlarında okullarda görev almasının teşvik edilmesi amacıyla ek ücret ve puan verilmesinin, MEB'in dershaneciliğe soyunduğunun en bariz göstergesi olduğuna vurgu yapan İkinci, "Dershaneciliği ortadan kaldırıp eğitim ve öğretimin sadece okullarda verilmesi için 2 yıldır çalışma yapan Milli Eğitim Bakanlığı, yaptığı son değişikliklerle dershaneciliği kendisi yapmaya başlamıştır. Sadece hafta sonu kurslarında görev alanlara iki kat ücret ödenmesi ve hafta sonu kurslarında görev alanlara ek puanlar verilmesi, öğrencilerin hafta sonu kurslarına yönlendirilmesi, il ve ilçelerde dershane liseleri açılması Bakanlığın dershaneciliğe soyunduğunun göstergesidir. ÖĞ-DER olarak Bakanlığımızın yaptığı bu çalışmaların eğitimde yenileşmeyi ve akademik başarıda kaliteyi getirmeyeceğine inanıyoruz. Çünkü hafta da 35-40 saat ders alan öğrencinin aynı ortamda ve aynı kişiler tarafından derslere telafi olarak verilecek ek kurslarla başarının artmayacağı kısa sürede görülecektir. Açılan birçok kurs şimdiden birçok okulda görüldüğü gibi kapanmaktadır." dedi.
"300 SAAT MATEMATİK DERSİ ALAN YGS'DE BİR SORU İŞARETLEYEMİYOR"
Milli Eğitim sisteminin çarpıklıklakla dolu olduğunu ve öğrencilere bir şey kazandırmadığına da dikkat çeken ÖĞ-DER Başkanı İkinci, "Öğrenciler hafta içi çok sayıda ders almakta, okuldan ders manasında yorulmaktadırlar. Hafta içi dersler daha etkin hale getirilerek hafta sonuna ihtiyaç durulmayacak bir sistem oluşturulmalıdır. Çok ders çok başarı değildir, gereğini unutmamak gerekir. Lise 1'den lise sona kadar 300 saat matematik dersi alıp YGS'de bir soru işaretlemeyen öğrenciler bunun kanıtıdır. Öğrenci ve öğretmenlerin öğretim için 7 gün yani her gün okula getirilmesini pedagojik bulmuyoruz. Öğretmenler doğuda ek derslere girip hizmet puanlarını artırsalar da batıya tayin olsunlar düşüncesi de gerçeklerle örtüşmüyor. Çünkü batıda boş kadro gösterilmedikten sonra fazla puanında kıymeti olmadığını öğretmenler biliyor. Lisede mahalle okuluna dönülmelidir. Birkaç başarılı liseye öğrencilerin doldurulması için diğer tüm öğrencilerin sınava tabi tutulup kapısının önünde okul varken başka liselerde okumaya mecbur tutulması kaliteyi ve verimi düşürüyor. Aynı zamanda velilerin servis çilesi son bulmalıdır. Bu meyanda TEOG kaldırılmalı veya sadece birkaç okul için öğrenci seçmeye dönük olması sağlanarak mevcut Anadolu ve Meslek liseleri yeniden hayata döndürülmelidir. Aksi takdirde Anadolu Liseleri ve Meslek liseleri can çekişiyor. Öğretmenlerin performansını artırmak için maaş memnuniyeti sağlanmalıdır. Normal ders ücretleri de artırılmalıdır. Eğitimcilerin performansını ve alanında yeterliliğini artıracak teşvikler yapılmalıdır." diye konuştu.
CİHAN