Edebiyat öğretmenlerinin en çok zorlandığı konulardan biri öğrencilerin derste çok çabuk sıkılmaları, derse ilgilerinin hemen dağılmasıdır. Yazar Metin Barak, 'Güldüren Edebiyat' adlı eserinde öğrencilerin ve edebiyat meraklılarının, tarihe damga vurmuş büyük yazarları severek okumaları için onların hayatlarına dair ilgi çekici anekdotlara yer verdi.
Metin Barak'ın uzun süren araştırmalar sonunda yayına hazırladığı Güldüren Edebiyat kitabı kitabevlerinde yerini aldı. Kaynak Kültür Yayınları'ndan çıkan eser, özellikle öğrencilerinin derse ilgisizliğinden şikayet eden edebiyat öğretmenlerinin imdadına yetişecek gibi görünüyor.
Eserde, edebiyat tarihine damga vurmuş yazarların başlarından geçmiş olaylar, ilginç anekdotlar, yaşanmış hikayeler ve komik anılar yer alıyor. Güldüren Edebiyat, öğrenci ve öğretmenlere olduğu gibi, edebiyat meraklılarına da hitap ediyor. Eserin sonunda bulunan kaynakça, konuya merak duyup daha derin bir okuma yapmak isteyenlerin işini kolaylaştırıyor.
GÜLDÜREN EDEBİYAT'TA KİMLER VAR
Divan edebiyatından, halk edebiyatına; Tanzimat'tan, Cumhuriyet dönemine değin çok geniş bir zaman dilimini kapsayan kitapta pek çok önemli isim göze çarpıyor. Kitapta Fuzuli, Mevlana, Âşık Veysel, Namık Kemal, Tevfik Fikret, Halit Ziya Uşaklıgil, Reşat Nuri Güntekin, Mehmet Akif Ersoy, Mina Urgan, Nazım Hikmet, Orhan Veli, Neyzen Tevfik gibi usta isimler yer yer alıyor.
Kitapta, 17. yüzyıl şairlerimizden Nef'î'nin başından geçen bir olay şöyle anlatılıyor: "Meşhur hiciv şairimiz Nef'î, bir şiirinden dolayı sarayın odunluğuna hapsedilir. Şiddetli bir cezaya çarptırılan şairin ölüm fermanını okumak için bir haremağası gelir. Nef'î'ye acıyan zenci harem ağası şairden bir dilekçe yazmasını ister. Belki de affedilecektir. Yazı kaleme alınırken, kağıda bir damla mürekkep düşer. Son anında bile dilini tutamayan Nef'î, haremağasının siyah tenini kastederek, kağıda damlayan mürekkep için 'Ağa hazretleri, kağıda mübarek teriniz damladı.' deyiverir. Böylece son kurtuluş yolunu da kapatır."
CİHAN