Öğrenciler, psikolojik hastalıkların genetik alt yapılarını araştırıp sergi açtı


Canik Başarı Üniversitesi'nde psikolojik hastalıkların kökenlerinin tartışıldığı ödüllü 'Biyopsikoloji Münazaraları ve Poster Yarışması' düzenlendi. Yarışma sayesinde öğrenciler, psikolojik hastalıkların genetik alt yapılarını araştırdı.

Başarı Üniversitesi Psikoloji ve Başarı Gençlik (BaşGen) kulüplerinin birlikte hazırladıkları, psikolojik hastalıkların kökenleri hakkında tartıştıkları 'Biyopsikoloji Münazaraları ve Poster Yarışması' Psikoloji ile Moleküler biyoloji ve genetik bölümleri öğrencilerinin katılımıyla yapıldı.

Psikolojik hastalıkların kökeninde çevrenin, psikolojinin ve genlerin ne denli etkili olduğunun tartışıldığı ve güncel araştırmalarla desteklendiği 'Biyopsikoloji Münazaraları' başarılı psikologların ve moleküler biyologların hastalıklar konusunda seviyeli ve iddialı tartışmalarına sahne oldu. Sinir gelişim bozuklukları, bipolar bozukluklar ve depresif bozukluklar gibi yirmiye yakın kökeninde hem genetik hem de psikolojik bozuklukların bulunduğu hastalıkların çözümüne yönelik önerilerin de sunulduğu ödüllü münazara yarışmaları 3 gün sürdü.

"Münazara yarışmaları ile amacımız 'hemen her psikolojik hastalığın kökeninde biyolojik bir etken vardır.' tezini irdelemektir." diyen Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ferhat Öztürk, "Psikoloji öğrencilerimiz, kendi alanlarındaki hastalıkları incelerken ve tedavi yöntemlerini belirlerken sadece çevresel faktörlerin değil aynı zamanda biyolojik ve genetik faktörlerin de etkili olduğunun göz önünde bulundurmalıdır. Dolayısıyla Biyopsikolojik yaklaşımın çok önemli olduğunu düşünüyor ve ders içeriğimizi buna göre tasarlıyoruz." ifadelerini kullandı.

Öğrenciler bu yarışmalarda sergiledikleri posterlerde, daha çok bebeklik ve okul öncesi çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan hastalıklar arasında otizm spektrum bozuklukları, dikkat dağınıklığı hiperaktivite bozukluğu ve disleksi konularını işlediklerini kaydetti. Öztürk, şöyle konuştu: "Özgül öğrenme bozukluklarını da içeren sinir-gelişim bozukluklarının yanı sıra çağımızda oldukça yaygınlaşan, gerçek hayattan kopmalarla kendini gösteren hezeyan, halüsinasyon, düzensiz düşünme ve konuşma şeklinde ortaya çıkan şizofreni gibi psikotik bozuklukları da incelemiş oldular. Değişen manik ve depresif epizotlar içeren bozuklukları kapsayan manik durumlarda aşırı aktivite, enerji ve heyecan ortaya çıkan Bipolar bozuklukların ne olduğunu ve duygusal olarak hissedilen, üzgünlük ve mutluluk gibi durumları ciddi anlamda etkileyen bozuklukları içeren major depresif ve premenstrual disrofik bozukluklar sınıfında olan depresif bozuklukların ne anlama geldiğini daha detaylı şekilde öğrenmiş oldular."

Öğrencilerin söz konusu çalışmayla birçok hastalığın temeline indiklerini sözlerine ekleyen Ferhat Öztürk, "Çalışmaya katılanlar gelecekteki bir tehlikeyi ya da kazaları aşırı endişeli bir şekilde beklemekle karakterize edilen duygu bozukluğu olan; Anksiyete bozukluğu, panik atak ve fobiler bu sınıfa dâhil olduğunu öğrendiler. Başka bir poster çalışmasında ise sık sık tekrarlayan düşünceleri, fiilleri ve takıntıları içeren hastalıkların Obsesif-Kompulsif bozukluklar kategorisinde olduğunu işlediler." şeklinde konuştu.

Ayrıca Travma ve Stres, Ayrıştırıcı, Somatik Semptom, Beslenme, Boşaltım, Uyku, Dürtü-Kontrol, Nörokognitif Fonksiyon, Kişilik, Parafilik gibi bozuklukları detaylı ele alan bilgilendirici posterlerin sunulduğu ve kıyasıya bir yarışmanın gerçekleştiği yarışmanın poster sergisi akademisyenler ve diğer bölümlerin öğrencileri tarafından yoğun ilgi gördü.
CİHAN
<< Önceki Haber Öğrenciler, psikolojik hastalıkların genetik alt yapılarını... Sonraki Haber >>
ÖNE ÇIKAN HABERLER