Kadir Has Üniversitesi, girişimci öğrencilerine destek vermek ve şirket kurmalarına yardımcı olmak için kuluçka merkezi açtı. Öğrencilerin fikirleri burada olgunlaşıp büyüyecek. Fikri olana teknik ve parasal yardım yapacaklarını belirten Rektör Prof. Dr. Mustafa Aydın, "Burada hedef, öğrencilerin fikirlerinden doğacak girişimleri 6 – 7 ay içerisinde bir şirkete dönüştürmek." dedi. Kuluçka merkezinde gelişip ticarete atılan ve para kazanmaya başlayan öğrenciler var.
Üniversite öğrencilerine, mezunlara ve öğretim üyelerine yönelik açılan kuluçka merkezinde fikirler olgunlaşıp büyüyecek. Kuluçka merkezinin, 1,5 yıl önce kurdukları girişimcilik, inovasyon ve teknoloji transfer ofisinin altında açılan bir yer olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mustafa Aydın, "Bu proje, 3. nesil üniversite olma konseptimizin bir parçası aynı zamanda. Üniversite ile sanayiyi birbirine bağlamaya çalışıyoruz. Bunu yaparken öğrencilerimizi, mezunlarımızı ve hocalarımızı işin içine sokmamız gerekiyor. Herkeste pek çok fikir olabiliyor ama her fikir girişime dönüşmüyor. Bunların dönüşebilecek olanların tespit etmek için kuluçka merkezleri çok önemli. Burası bir fikrin işe dönüştürülebilme halinin araştırıldığı nokta. Öğrencilerin kuracakları şirketler bir anlamda burada gelişecek." diye konuştu.
Her türlü teknik ve hukuki alt yapı desteği, şirketleşme için gerekli olan eğitimler ile zaman zaman maddi imkan sağlayacaklarını belirten Aydın, "Patent alabilecek bir fikir varsa buna yardımcı olacağız. Burada hedef, öğrencilerin fikirlerinden doğacak girişimleri 6 – 7 ay içerisinde bir şirkete dönüştürmek." şeklinde konuştu.
Mezun öğrencilerden Neslihan Öztürk ve Derya Demir, kuluçka merkezinin ilk girişimcilerinden. Aylık 5 kutu hedefiyle yola çıkan iki arkadaş, 80 kutu satınca ticarete başlamış. Her aya özel konsept hazırladıklarını belirten Nelihan Öztürk, "Bu ay ki kutumuzu sevgililer günü dolayısıyla aşk temalı hazırladık. Kullanıcılarımıza sanal ortamdan ulaşıyoruz. Kendileri de bizden kutu talep ediyorlar. Aşk konsepti kutumuzdan da 120 adet sattık. Şimdi önümüzde zeytin dalı konsepti var. İlerleyen zamanlarda sürpriz kutularımız olacak." dedi.
İNSTAGRAM ÜZERİNDEN TİCARET
İnternet ve sosyal paylaşım sitesi İnstegram üzerinde satış yaptıklarını ifade eden Öztürk, şöyle devam etti: "Kutularımızın içeriği sürpriz. Kullanıcılar kutuları bilmeden satın alıyorlar. Bizim insanımız kendisine sürpriz yapmayı çok seviyor. Özellikle kadınlar kendileri için bu kutulardan satın alıyorlar. Arkadaşlarına alıyorlar. Kişisel mesajlarının da içinde bulunması ve el emeğiyle hazırlanması insanların daha çok hoşuna gidiyor."
Kadınların kendi kendilerine sürpriz yapmayı sevdiklerini belirten Derya Demir, "Ben de kendime sürpriz yapmayı seviyorum. Bu anlamda çevremden gelen tepkiler de oldukça keyifli. Geçen gün sipariş verenlerden biri geri döndü. Kendisini mutlu etmek istediğini söyledi ve 3 aylık sipariş verdi. Genellikle iş ortamlarına bu kutuları istiyorlar ve biraz da havaları oluyor işte." ifadelerini kullandı.
CİHAN