Okul çantası çocuğun ağırlığının yüzde 10'unu geçmemeli


Travmatoloji ve Ortopedi Uzmanı Op. Dr. Cüneyt Kavak, sırt çantaların çocukların vücut ağırlığının yüzde 10'undan az olmazı gerektiğini söyledi. Kavrak, "Yani 20 kilo olan çocuğun çantası iki kiloyu geçmemeli." dedi.

Okul çocuklarının kullandığı sırt çantalarının, ergonomik olması ve doğru şekilde kullanılması halinde güvenli ve yararlı olduğunu söyleyen Cüneyt Kavak, çocukların bel sağlığını korumanın yollarını anlattı.
Çocuklarda bel ağrısının nadir gözlenen bir problem olduğunun düşünülmesine rağmen yapılan araştırmaların bu sıklığın yüzde 30'lara kadar yükseldiğine dikkat çeken Kavak, "Bel ağrısı kızlarda daha fazla görülüyor. Jimnastik, bisiklet, tenis, voleybol gibi dönme, geriye ve öne eğilmeyi gerektiren sporlar da bel ağrısına neden olabilir. Okul çocuklarında bel ağrısı ve korunmaya gereken önem verilmiyor. Eğitim politikaları yapıcıları, okul yöneticileri, öğretmenler, aileler ve çocuklar eğitilmeli. Ayrıca okul çevresinde ve mobilyalarda ergonomik düzenlemeler yapılmalı. Düzenli egzersiz ve yüzme gibi sportif aktiviteler, ebeveynler ve eğitimciler tarafından özendirilerek çocukların sağlıklı bir birey olarak gelişimleri desteklenmelidir." dedi.

ÇANTALAR ERGONOMİK OLMALI
Okul çocuklarında sırt çantalarının ergonomik olarak tasarlanmışsa ve doğru şekilde kullanılıyorsa güvenli olduğuna da dikkat çeken Kavak, "Aksi halde sırt çantası, okul çağında bel ağrısının en sık nedenleri arasındadır. Sırt çantaları hem doğrudan mekanik yüklenmeyle, hem de duruşu (postürü) bozarak bel ağrısına neden oluyor. Duruş bozukluğunu, omurga eğriliğinin (skolyoz) solunum sistemi ve kalp-damar sistemi üzerinde de olumsuz etkileri vardır." şeklinde konuştu.

BİLGİSAYAR KULLANIMI KONUSUNDA DA UYARDI
Op. Dr. Cüneyt Kavak, bilgisayar kullanımı ile ilgili de açıklamalarda bulundu. Çocuklar ve ergenlerde bilgisayar kullanımının hızla artmasının bazı kazanımları getirirken, fiziksel ve psikososyal sorunlara da yol açtığına dikkat çeken Kavak, "Öncelikle boyun ve omuzlar, daha sonra sırt ve bel etkileniyor. Ağrı, hareket kısıtlılığı, duruş bozukluğu yanında sosyal izolasyon, algılama sorunları, anksiyete gibi psikolojik sorunlar ve hareketsizlik nedeni ile obezite oluşabiliyor. Bilgisayar ekipmanının tasarımı yetişkinlere göre yapıldığından, çocuğa uygun pozisyonun sağlanması için gerekli düzenlemeler yapılmalıdır." ifadelerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber Okul çantası çocuğun ağırlığının yüzde 10'unu... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER