Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), optikçiler için e-reçete uygulamasına 6 Temmuz'da başladı. Ancak e-reçete ile birlikte optikçiler sorun yaşamaya başladı. Daha önce asistan tarafından hasta için yazılan gözlüklere SGK ödeme yaparken, yeni uygulama ile birlikte 'uzman olmayan doktor reçetesi kabul edilemez' uyarısıyla ödeme yapmıyor.
SGK, e-reçete uygulamasını optikçiler için de geçen hafta uygulamaya koydu. Kurumun bu uygulaması ile birlikte hekimler e-reçete üzerinden, göz rahatsızlığı bulunan hastalar için ilaç ve gözlük yazabiliyor. Hastalar, e-reçete uygulamasıyla birlikte optikçilerden ilaç ve gözlükleri alabiliyor. Ancak, yeni uygulama ile birlikte 'uzman olmayan doktor reçetesi kabul edilemez' uyarısıyla ödeme yapılmadığı ortaya çıktı. Emekli bir hasta, üniversite hastanesinde asistan doktora muayene olduktan sonra kendisi için yazılan gözlüğü optikçiden almak istedi. Optikçi, e-reçete uygulaması ile sisteme girdi ve hasta için yazılan gözlüğü vermek istedi. Ancak sistem reçeteyi ve ödemeyi onaylamadı. Hata olarak ise 'uzman olmayan doktor reçetesi kabul edilemez' ibaresi yer aldı. Optikçi yaptığı araştırmada, hastaya gözlüğü üniversite hastanesindeki asistan tarafından yazılması, uzman hekimin yazmamasından dolayı ödeme yapmadığını belirledi.
Optikçiler, yeni uygulama ile birlikte benzer sıkıntıyı yaşamaya başlaması üzerine konuyu SGK’ya ve asistan doktorlara muayene yaptıran hastanelere iletmek için çalışma başlattı. Sorunun çözümü için ilgili kurumların adım atmasını bekleyeceklerini dile getiren optikçiler, asistan tarafından yazılan e-reçetelerin hastanedeki uzman hekim tarafından yeniden muayene yapılarak yazılmasıyla geçici olsa da çözüm arayacaklarını ifade etti.
Asistanların reçete yazması, hastaya gözlük verilmesiyle ilgili SGK’nın 26 Ekim 2006 tarihli 'asistan doktorlar tarafından yazılan gözlük' konulu genelgesini hatırlatan optikçiler, genelgede asistan doktorların muayene ve sonrasında yazılan gözlüklerin hastaya verilmesi ve ödemenin yapılmasıyla ilgili sorun yaşanmaması adına adım atıldığını belirtti.
Optikçilerin dile getirdiği SGK’nın genelgesinde yer alan metin ise şöyle: “Kurumumuz mevzuatında gözlük cam ve çerçevelerine ilişkin düzenlemelerde göz asistan doktorları tarafından düzenlenen gözlük reçetelerinin karşılanıp karşılanmayacağı konusunda açık bir düzenleme yapılmamış olmakla birlikte, Tedavi Yardımına İlişkin Uygulama Tebliği hükümleri ve konu ile ilgili olarak alınmış olan görüşler dikkate alınarak, bundan böyle eğitim ve araştırma ile üniversite hastanelerinin göz kliniği veya bölümlerinde uzmanlık eğitimi alan asistan doktorlar tarafından düzenlenen gözlük cam ve çerçevelerine ilişkin reçeteler, çalışan klinik veya bölümün reçete üzerinde belirtilmesi ve diğer usul ve esaslara uygun olması kaydıyla, ayrıca ilgili öğretim üyesi, uzman klinik şefinin kaşe ve imzası aranmaksızın kurumumuzca karşılanacaktır.”
CİHAN