Ormanlara geçen yıl 68 bin suni kuş yuvası asıldı


ANKARA (CİHAN)- Orman zararlılarıyla mücadele için ormanlara, 2014 yılında 68 bin suni kuş yuvası asıldı. 2003 yılından bu yana ise 600 binden fazla suni kuş yuvası, ormanlara konuldu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM), Türkiye'de böcek, mantar ve diğer canlıların meydana getirdiği zararlar içerisinde, böcek zararları önemli bir yer tuttuğunu bildirdi. Teknolojideki gelişmeleri yakından takip eden Orman Genel Müdürlüğü, ormanlarda zararlı böceklere karşı biyolojik mücadele teknikleri uyguluyor. Bu tekniklerden birisini de zararlı böcekleri yiyerek tüketen avcı böceklerini desteklemek oluşturuyor. Yürütülen bu çalışmalar çerçevesinde 2003 yılından 2014 sonuna kadar 600 binden fazla kuş yuvasını ormanlara asan OGM, bunun 68 bin 310 adedini 2014 yılında astı. Her yıl biyolojik mücadele çalışmaları çerçevesinde ortalama 50 bin kuş yuvasını ormanlara asan Orman Genel Müdürlüğü, 2015 programı doğrultusunda ise 56 bin 600 adet kuş yuvasını ormanlara asmayı hedefliyor.

KUŞLAR, KENDİ AĞIRLIĞININ BİRKAÇ MİSLİ BÖCEK TÜKETİYOR

Günde kendi ağırlığının birkaç misli kadar böcek tüketen kuşlar, orman zararlılarıyla mücadelede büyük önem arz ediyor. Özellikle salgın durumuna geçen böceklerin önlenmesi hususunda bu kuşların rolü büyük oluyor. Kuş yuvaları asılan 28 hektarlık bir meşcerede ağaç başına 50 zararlı tırtıl bulunurken, civardaki yuva asılmayan alanlarda ise her ağaca ortalama 5 bin tırtıl düştüğü gözleniyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Ormanlara geçen yıl 68 bin suni kuş yuvası asıldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER