Ortadoğu'nun ateşi ihracatı vurdu

Türkiye'nin ihracatı bu yılın ilk 7 ayında geçen yıla kıyasla yüzde 9'a yakın düştü. Dış politikadaki sorunların da etkisiyle işleri bıçak gibi kesilen taşımacılık sektörü oyuncuları devletten destek bekliyor.

Ortadoğu'nun ateşi ihracatı vurdu

Hatay UND üyesi ve TIR filosu sahibi işadamı Mustafa Yılmaz, 9 bin şoförün şu anda evine aş götürmesi gerekirken iş sıkıntısı çektiğini vurguluyor. İşadamı İbrahim İkiz ise 9 aracının evinin önünde beklediğini söylüyor.

Türkiye'nin Suriye, Mısır ve Libya'da yaşanan iç karışıklıklara müdahil olması taşımacılık sektörünü de olumsuz etkiledi. Türk firmalarını Libya'nın sınır dışı etmesi, Türkiye'nin Port Said Limanı Ro-Ro ve karayolu transit taşımacılığı anlaşmasını Mısır'ın tek taraflı iptal etmesi ve alternatif Süveyş Kanalı güzergâhının çok pahalı olması, taşımacıları iflasın eşiğine getirdi. Hatay UND üyesi ve TIR filosu sahibi işadamı Mustafa Yılmaz, 22 Nisan'da Mısır'ın Ro-Ro seferlerini durdurmasının ardından Süveyş Kanalı'nı kullandıklarını ancak araç başı bin 500 dolar ek masraf getirdiğini belirtti. Yılmaz, taşımacılıktaki bu düşüşün ekonomik krizin öncüsü olarak değerlendirildiğini kaydederek, “Hatay'da bazı bankalar artık bizleri ‘riskli' grubuna alarak kredi vermemeye başladı. 9 bin şoför var evine aş, ekmek götürmesi gereken. Ben 35 yıldan beri bu işin içindeyim. Böyle bir sıkıntı görmedim. Araç çok, ihracat yok. 100 bin Euro'ya aldığın aracı 70 bine sat, kimse almıyor. İş yok çünkü.” diye konuştu. 9 araçlık TIR filosuna sahip Hataylı işadamı İbrahim İkiz ise 9 aracının tamamının evinin önünde beklediğini söyledi. 3 ay daha bu duruma dayanamayacaklarını kaydeden İkiz, “Köyümüzde 500 araç var. Hepsi yatıyor. Ben borcumu ödeyemiyorum. Benim 5'inde 3 bin 645 Euro, ayın 15'inde 4 bin Euro, 21'inde 6 bin 345 dolar ödemem var. Nasıl ödeyeceğim? Ödeyemezsem de arabalarıma haciz koyup alacaklar.” diye konuştu.

6 yıllık TIR şoförü Ahmet Işar, artık şoförlük mesleğinin öldüğünü ifade ederek, “Mısır'ın Ro-Ro'yu durdurması sektörü çok etkiledi. Mısır üzerinden Ürdün'e, Suudi Arabistan'a gidiyorduk. Bu süreçte işsiz kalan şoför oranı yüzde 60'a ulaştı. İnşaata, fabrikalara günlük işlere gidiyorlar. 4 çocuğum var. Yaş 43 olmuş, ne yapacağız? Cumhurbaşkanı'mız sağolsun. Hep onun sayesinde oldu. Bütün ülkeleri kendine küstürdü. 10 gündür sınır kapısında Kızılay'ın yardımlarını geçirebilmek için bekliyoruz.” diye konuştu.

ZAMAN
<< Önceki Haber Ortadoğu'nun ateşi ihracatı vurdu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER