Bursa'da otomotiv fabrikalarında 16 Mayıs'ta başlayan ve yaklaşık 10 gün süren üretimi durdurma eylemlerine karıştığı gerekçesiyle 188 işçi tazminatsız olarak işten atıldı. Olayı yargıya taşımaya hazırlanan sendikalar, Parlamento'yu görevi çağırdı.
Otomotiv devi Tofaş'ta 80, yan sanayi fabrikaları Ototrim'de 56, MAKO'da ise 52 işçi tazminatsız işten çıkarıldı. Yaşanan sıkıntıları kamuoyuyla paylaşmak amacıyla basın toplantısı düzenleyen Birleşik Metal İş Sendikası Bursa Şube Başkanı Ayhan Ekinci, mübarek Ramazan ayında binlerce metal işçisinin ekmeğiyle oynandığını söyledi.
İşçilerin endişeli bir bekleyiş içinde olduklarını anlatan Ekinci, "Metal işçilerinin işbirlikçi, dayatmacı düzene karşı başlattıkları büyük isyanı bastıramayan, yayılmasına engel olamayan sermaye örgütü ve işyeri yönetimleri önce talepleri kabul edecekleri ve işten çıkarmaların olmayacağı yalanına sığındılar. Bunun bir oyalama taktiği olduğunu o zaman da söylemiştik. Bu günlerde kitlesel işten çıkarmalar yayılmaya başladı. Direnişin başını çeken öncü işçiler, onar onar işten atılıyor." dedi.
Tek bir işçinin dahi işten çıkarılmayacağı yönünde sözler verildiğini hatırlatan Ekinci, "İşten atılmalar kitlesel boyut kazandı. 'Sendika seçme özgürlüğünüz olacak' denildi, koyu sarıdan açık sarıya yönlendirme, hatta perde arkasında Koç'un yeni, bağımsız sendikasını kurma çabaları var." diye konuştu.
İşten atılan işçilere sahip çıkılmasını isteyen Ekinci, sözlerini şöyle sürdürdü: "Buradan göreve yeni başlayan parlamentoyu ve tüm Bursa milletvekillerini göreve çağırıyorum. Bir an önce partiler arası kurulacak bir komisyon ile işten atılmaların önüne geçilmeli ve atılan tüm işçilerin işe alınması sağlanmalıdır."
188 İŞÇİ İŞTEN ATILDI
İşten atılmaların devam edeceğini belirten Ayhan Ekinci, "Bize gelen bilgi Tofaş'tan 80 arkadaşımız, Ototrim'den 56 arkadaşımız, MAKO'dan da 52 arkadaşımızın işten atıldığı bilgisi geldi ama bu her geçen saat ve vardiye de değişiyor ve değişebilir." ifadelerini kullandı.
RAMAZAN GÜNÜNDE BİZİ TAZMİNATSIZ İŞTEN ATTILAR
İşten atılan işçilerin sözcüsü Semih Özçelik ise Ototrimde üretim operatörü olarak çalıştığını ifade ederken, şunları kaydetti: "Bizimle birlikte 56 kişi işten atıldı. İş verimiz bu yaşadığımız süreçten dolayı bizim haklı grevimize karşı bizi işten atmakla, tehditlerin yanı sıra, iş kanununda geçerle 25'e 2. maddesini uygulayarak bizleri tazminatsız işten kovdu. Bu yaptığımız eylem ve grevin yasal olmadığını, iç huzurun çalışma ortamının bozulduğu ve çalışmak isteyen diğer arkadaşlara engel olduğumuzu söyleyerek bizleri de işsiz bıraktılar. Şu Ramazan mübarek gününde bizleri bu şekilde tazminatsız, hiçbir hakkımızı alamadan kapının önüne koyduğu için kendilerini kınıyorum. İşten çıkarmalar bazı arkadaşlarımıza yazılı kağıtla, bazı arkadaşlarımıza ise cep telefonu SMS'leri ile iletildi. İçeride çalışan arkadaşlarımıza da yönetici arkadaşların araması soncu öğrendik. Bundan sonra ki süreç yargıya taşınacak ve artık çıkacak karar neyse yargıya karşı boynumuz kıldan incedir. Ama biz haklı olduğumuz düşüncesindeyiz ve hakkımızı sonuna kadarda savunacağız." CİHAN