MUŞ (CİHAN)- Öz Savunma ve Güvenlik İşçileri Sendikası (ÖZ İŞ) Muş Şubesi üyeleri, özlük hakları için eylem yaptı. Belediye Meydanı'nda bir araya gelen özel güvenlik görevlileri, pankart açarak basın açıklaması yaptı. Taşeron olarak açlık sınırı altında çalıştıklarını ve özlük haklarının verilmesini isteyen Öz İş Sendikası Muş İl Temsilcisi Fatma Aktı, basın açıklamasını okudu.
Cumhurbaşkanı, Başbakan, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na seslenen Aktı, şunları söyledi: "Biz birlikte gücüz ve birlikte yapacağımız her amacımız karşılıksız kalmayacaktır. Başta Muş ili olmak üzere tüm güvenlik görevlisi arkadaşlarımızın adına ÖZ İŞ Sendikası olarak her zaman arkanızdayız. Sayın Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'na sesleniyoruz. Bizler taşeron olarak açlık sınırının bile altında bir ücretle, fazla mesai yaparak ve birçok konuda daha fazla özveriyle çalışmaktayız."
"DEVLET BİZE SAHİP ÇIKSIN"
Amaçlarının, devletin kendilerine sahip çıkması olduğunu ve özlük haklarının verilmesi olduğunu ifade eden Aktı, "Amacımız, devletimizin bizlere de sahip çıkmasıdır. Özlük haklarımız verilsin. Çabalarımız biz ve evlatlarımız için kötünün iyisi bir hayat yaşamamız içindir. Fazlasını ne talep ettik, ne de zor kullandık. Özlük haklarımızdan, güvenlik kimlik kartlarının 5 yıllık yenilenme süresi kaldırılmalıdır. Hak edilen bir hak süreli olmamalıdır. Maaşlarımızın iyileştirilmesini istiyoruz. Çünkü tüm asgari ücretli arkadaşlar, açlık sınırının altında ücret alıyoruz. Sözleşmelerin bir yıllık süresinin üç yıla çıkarılmasını istiyoruz. Çünkü bir yıllık sürede, bir günlük çıkış verilerek haklarımızı vermiyorlar. Yıpranma payının verilmesini istiyoruz." dedi.
Çok zor şartlar ve sıkıntıyla hizmet verdiklerini kaydeden Aktı, "Çünkü bizler de zor şartlarda birçok sıkıntıyla birlikte çalışıyoruz. Polis memuru arkadaşlarımız gibi kendi yerleşkemizin polisiyiz. Koruma memurluğu alımlarında bir defaya mahsus yaş sınırının kaldırılmasını, en az üç yıl güvenlik görevlisi olarak çalışmış tecrübeli arkadaşlarımızdan seçilmesini istiyoruz. 25 yaş sınırı 1 defalığına 30 ve 35 yaş arasına denk gelecek şekilde düzenlenmesini talep ediyoruz. Çalışma yerlerimiz iş güvenliğindeki gibi yaşanılabilir, kullanılabilir bir yer olsun istiyoruz. Haklarımız en azından devlet güvencesine alınsın. Çünkü taşeronların iki dudağı arasında psikolojik baskılarla, mobing şantajıyla, paralı köle gibi çalışmaktan bıktık. Daha insani bir iş alanı istiyoruz. Ekmek parası, iş davası yüzünden herkesin ezdiği olmaktan çıkmak istiyoruz." şeklinde konuştu. Yapılan basın açıklamasından sonra güvenlik görevlileri çeşitli sloganlar atarak eylemlerine son verdi.
CİHAN