Bugün'ün haberine göre, Ankara 5. Sulh Ceza Hakimliği tarafından Koza İpek Holding şirketlerine kayyum atanmasına dayanak gösterilen bilirkişi raporu skandallarla dolu. Raporda altın üretimi, sahte belge, holding yapısı, karapara ve MASAK raporu konusunda yalanların olduğu görüldü...
YALAN 1: MASAK suç bulamayınca devre dışı bırakıldı
GERÇEK:Kararın bazı bölümlerinde MASAK tarafından yapılan tespitler deniyor.
Ancak, gerçekte MASAK tarafından işlemlerin suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçu olduğunu gösteren bir rapor bulunmuyor. Halihazırda daha önceki arama kararının da gerekçelerinden birisi olan MASAK analiz raporu, iddiaların daha detaylı incelenmesini talep eden ve herhangi bir suç unsuru tespiti yapılmadan hazırlanmış bir derleme rapor.
Hukuk garabeti
MASAK tarafından henüz suç unsuru olduğunu gösteren herhangi bir rapor düzenlenmemişken, taraflı olarak görevlendirildiği anlaşılan sözde bilirkişiler tarafından düzenlenen rapora itibar etmek hukuku katletmektir. Koza Grubu hakkında MASAK inceleme elemanları tarafından herhangi bir suç olmadığını tespit eden bir rapor düzenlenmesi halinde, oluşan hukuk garabetinin hesabını kim verecek.
CMK 133. madde kapsamında bir işlem yapılabilmesi için, suçun bir şirket faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu hususunda kuvvetli şüpheye ihtiyaç bulunuyor. Bu konuda ise MASAK tarafından suç işlendiğini gösteren herhangi bir rapor bulunmuyor.
İncelemelerin üzerinden 1 yıldan fazla süre geçmesine rağmen hâlâ bir suç duyurusu raporunun olmaması iddialarımızı destekliyor. MASAK tarafından aklama suçu hususunda bir rapor düzenlenmeyeceğinin anlaşılması üzerine, bilirkişi devreye sokulmuş ve hukuka aykırı rapor düzenlenmesi sipariş edilerek yetki gaspı suçu ve yanlı sahte rapor düzenleme suçu işlenmiş.
YALAN 2: Altın üretimi tespiti yerinde yapılabilir
GERÇEK:Karara gerekçelerden birisi, gerçek altın üretiminin tespit edilmesi için anlık tespitlere ihtiyaç olduğu ve bu konuda kurum beyanları dışında hiçbir veri olmadığı bilgisidir.
Söz konusu verilere ulaşmak için kayyum atanması değil, uzman kişiler tarafından kurumun madenlerine giderek anlık tespit yapmak yeterlidir. Buna engel herhangi bir mevzuat bulunmamaktadır. Bu da kararın kasıtlı alındığını göstermektedir.
YALAN 3: SPK'dan yetki gaspı
GERÇEK:Bilirkişiler tarafında SPK tarafından yapılması gerekenlerin yapılmadığı iddia edilmiş ve karara gerekçe olarak gösterilmişti.
SPK suçlarında Cumhuriyet Savcılığı tarafından soruşturmaya başlanabilmesi için SPK tarafından suç duyurusunda bulunulmasına karar verilmesi gerekmektedir. Böyle bir hüküm varken diğer olaylarda olduğu gibi, konunun otoritesi kurumaların yerine geçerek yetki gaspı yapılması hukuka aykırıdır.
YALAN 4: Yasal görünümlü ama...
GERÇEK:Yurtdışından gelen paraların yasal göründüğü ancak içeriklerinin tespit edilemediğini ifade etmişti. Bir işlemin içeriği tespit edilemiyorsa, öncelikle bu işlemi yapana sorulur. Cevap gelmezse işlemin tarafı olan yurt dışındaki kuruma ya da bağlı olduğu devletin ilgili kurumlarına sorulur. Bu işlemler yapılmadan kasıtlı olarak bunu gerekçeye dönüştürmek suç uydurma suçudur.
YALAN 5: Sahte belge iddiası
GERÇEK:Kurumun örtülü kazanç sağladığı yönünde ve kullandığı belgelerin sahte olduğuna dair bilirkişilerin tespitleri olduğuna dair bilgiler bulunmaktadır.
Söz konusu iddiaların gerçek olup olmadığını tespit edecek olan kurum Vergi Denetim Kurulu Başkanlığıdır. Söz konusu kurum müfettişleri tarafından vergi incelemeleri sırasında bu tespitler yapılamamışken, konunun uzmanı olanlar bu konularda rapor yazmamışken, yetkisiz kişiler tarafından raporlar yazılması hukuk katliamıdır.
Ayrıca, bu vergisel iddiaların kanıtlanmamasına rağmen, velev ki doğruluğu kabul edilse bile bunlar hakkında ancak ve ancak vergi salınabilir ve vergi ziyaı cezası kesilebilir. Bunlar hürriyeti bağlayıcı bir cezayla cezalandırılmadıkları için de suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini aklama suçunun öncül suçu da olamazlar.
YALAN 6: Himmet için sahte gerekçe
GERÇEK:Kararda himmet paraları altın üretiminden elde edilmiş para olarak gösterildi.
Altın üretimiyle ilgili rakamların gerçek olup olmadığının tespiti için başka bir paragrafta kayyum atanmasına gerekçe oluşturulurken, başka bir paragrafta bilirkişiler gerçek olmayan altın üretim rakamlarını tespit ettikleri gibi, bunların yerine konulan himmet paralarını da tespit etmişler ve kara para aklama suçunun işlendiği sonucuna varmışlar. Bu çelişkili durum da gösteriyor ki, bilirkişiler ve savcı, kayyum atanması için sahte gerekçe oluşturmuşlar.
YALAN 7: Bilirkişi holdingi bilmiyor
GERÇEK:Koza İpek Holding hakkında rapor düzenleyen şahıslar, şirketlerin ortaklarının hep aynı olduğu ve aynı adreste oturduğu tespitini yapmış.
Bu uzmanlara göre, Türkiye'de holdinglere bağlı şirketlerin farklı ortaklara sahip olması ve mutlaka farklı adreslerde yer alması lazım. Görev verdikleri şahıslar holdinglerin nasıl örgütlendiğini ve ne anlama geldiğini bile bilemeyecek kadar kötü bilgi birikimine sahip gözüküyorlar.