Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, işsiz sayısının 2 milyon 821 bine çıkması ile ilgili, "Türkiye'de sorun işsizlik değil, mesleksizlik." dedi.
Bendevi Palandöken, yazılı değerlendirmesinde, "Ülkemizde sorun işsizlik değil mesleksizlik. Bilhassa yüzde 17 oranında işsizlik payına sahip 15-24 yaş arası genç işsizlerimizin üretime katılamaması bizleri üzüyor. Çözümü mesleki teknik eğitimden geçiyor. Meslek lisesi öğrencilerinin yüzde 50'si maalesef çalışma hayatının istediği niteliklere sahip olamadan mezun oluyor. Mezun oldukları bölümlerin dışında çalışıyorlar. Hâlbuki ülkemizin işçiliği iyi ara elemanın dışında, üretimi ileriye taşıyacak, teknolojiyi kullanan elemanlara ihtiyacı var. Uluslararası rekabet artık bunu gerektiriyor." ifadelerini kullandı.
"MESLEKİ YETERLİLİK UYGULAMASI BAŞLIYOR"
Genç işsizliğin önüne geçmek için mesleki eğitimin cazip hale getirilmesi gerektiğinin altını çizen Palandöken, pek çok işyerinin kalifiye eleman aramasına rağmen bulamadıklarını dile getirdi. "Aslında iş var, sorun işe uygun vasıflarda eğitilmiş eleman bulmada yaşanıyor." diyen Palandöken, şöyle devam etti: "Bu sorunu, iyi planlanmış bir mesleki eğitimle çözebiliriz. Teknik eğitim alanların staj yapmaları ve staj yaptıkları işyeri tarafından potansiyel elemanı olarak görülmesini teşvik edici hukuki alt yapı oluşturulmalı. Kısa dönem askerlik, yüksek teknik eleman maaşı gibi özel ayrıcalıklarla mesleki teknik eğitim cazip hale getirilerek, desteklenmeli. Okullardaki teknik çalışma yapılan sınıfları bodrumlardan çıkararak rahat çalışma ortamlarına dönüştürülmelidir. Teknik araç ve gereçlerin çoğaltılmalı, bölümleriyle ilgili iş yapan ustalarla bir araya getirilmeli. En önemlisi ailelere ve gençlere okulların tanıtımları yapılmalı, avantajları anlatılmalıdır. Gençler mesleki okullarını yanlış algılıyorlar. Ülkemizde artık mesleki yeterlilik belgesinin kullanılması söz konusu. Başlangıçta 40 meslek dalında, daha sonra genişleyerek 110 mesleki alanda yeterlilik belgesi olmayan çalıştırılamayacak. Dolayısı ile mesleki eğitim bir adım daha öne çıkmış olacak. Mesleki ve teknik okulların verdiği eğitim ve diplomaların önemi bundan sonraki dönemde daha çok anlaşılacak." CİHAN