En ölümcül kanser türlerinden olan pankreas kanserinde ölüm oranı 70 yılda 3 kat arttı. Sinsi bir şekilde ilerleyen ve 40 yaşın altında da görülebilen pankreas kanserinin belirtilerini, ""Kilo kaybı, karın ağrısı, sarılık, iştah kaybı, bulantı-kusma, halsizlik, yorgunluk, ishal, sindirim zorluğu, camcı macunu renginde dışkılama, solgunluk, aniden ortaya çıkan ve aile öyküsü bulunmayan şeker hastalığı. şeklinde sıraladı.
İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karagözoğlu, pankreas kanseriyle ilgili uyarılarda bulundu. Pankreasın yaklaşık 15 santimetre uzunluğunda bir iç organ olduğunu belirten Karagözoğlu, "Mide bağırsakların arkasında alt sırt ve bel omurlarının önünde bulunan yumuşak, sarımtrak, çekiç şekilli bir organdır. Görevi; alınan gıdaların sindirilmesi ve kan şekerinin dengede tutmaktır." bilgisini verdi.
ERKEKLERDE 2 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR
Genellikle 60 yaşından sonra görülse de 40 yaşının altında da görülebileceğini ifade eden Karagözoğlu, "Erkeklerde pankreas kanseri görülme oranı kadınların 2 katıdır. Kalıtımsal bazı hastalıklarda Pankreas kanseri daha sık görülür." dedi.
Pankreas kanserinde kan şekerinin yükselebileceğini, idrarda şeker çıkabileceğini belirten Karagözoğlu, şöyle konuştu: "İleri yaşlarda ortaya çıkan şeker hastalığı ile pankreas kanserinin şikâyetleri karışabilir. Her iki hastalıkta da kişi zayıflayabilir. Yaşlılık şekeri 'canım bir şey olmaz' cümlesi erken tanıyı engelleyebilir. Bu nedenle özellikle 60 yaş sonrasında kan şekeri yüksek bulunan kişiler mutlaka doktor tarafından değerlendirilmelidir.
'KEYFİMİZ FELAKETİMİZ OLMASIN!'
Alışkanlıklarımız bedenimizin aşınmasına neden olur. Sigara kullanımı, alkol, kahve alışkanlıkları pankreas organının aşınmasını arttırır. Sadece ve yoğun şekilde protein ağırlıklı beslenme, yağlı yemek yeme alışkanlığı kanser riskini anlamlı şekilde arttırır. Bu nedenle 'keyfimiz felaketimiz olmasın' diyorsak alışkanlıklarımızı yeniden düzenlemeliyiz. Çeşitli sebeplerle meydana gelen pankreas iltihapları da riski arttıran durumlardır."
'SIRT AĞRISI, DEPRESYON İLK BULGU OLABİLİR'
Sinsi bir seyir izleyen pankreas kanserinin çeşitli işaretlerinin olduğunu kaydeden Karagözoğlu, kanser belirtileriyle ilgili şu bilgileri verdi:
"Kilo kaybı, karın ağrısı, sarılık, iştah kaybı, bulantı-kusma, halsizlik, yorgunluk, ishal, sindirim zorluğu, camcı macunu renginde dışkılama, solgunluk, aniden ortaya çıkan ve aile öyküsü bulunmayan şeker hastalığı önemsenmesi gereken şikâyetlerdir. Sıradan ve her hastalıkta görülebilen şikâyetler olduğundan kişiler doktor başvurusu yapmazlar. Bu da tanıyı geciktirir. Sırt ağrısı ve depresyon gibi psikolojik bozukluklar bile ilk şikâyet olarak ortaya çıkabilir. .
Şişkinlik, hazımsızlık ve iştah kaybı ile birlikte yetersiz gıda alımı sonucunda da hastaların kilo verdiğini belirten Karagözoğlu, "Genellikle sarılık en sık ve en erken ortaya çıkan belirtidir. Başlangıçta gözlerde ortaya çıkar, daha sonra deride sararma olur. Hastanın idrar renginin koyulaşarak çay renginde idrar meydana gelir. Ve sonunda 'camcı macunu dışkı' ile sonuçlanır. Karın ağrısı başta hafif, sonra sırta vuran karın ağrısı şeklini alır. Künt tabiatlıdır. Şişkinlik ve hazımsızlık belirtileri ile sıklıkla birliktedir."
ERKEN TANI ŞÜPHEYLE MÜMKÜN
"Bize gelen hastalarımızın tüm şikâyetlerinde bu ihtimali düşünerek planlama yaparız. Pankreas kanserini erken tanımak önce hastanın sonra doktorun şüphelenmesiyle mümkün olabilir. Hastalık sinsi başlar, sinsi ilerler. Tanı koymada bizlere Serum bilirubinleri, alkalen fosfataz, karaciğer transaminazları ile CEA, CA 19-9 ve CA 125 gibi tümör belirteçleri yardımcı olabilir.
Basit bir idrar tahlilinde bilirubin pozitifliği bile bize ipucu verebilir. Ultrasonografi, Bilgisayarlı Tomografi, Batın MR hastaya göre tercih ettiğimiz görüntüleme yöntemleridir. Hastaya göre doktoru hangi tetkikleri yapacağına karar vermelidir."
CİHAN