Papua Yeni Gine'ye tarihinde ilk kez uluslararası madalya kazandıran Türk okulu, bu kez üniversiteye giriş sınavında ülke birincisi oldu. 2007 yılından beri Papua'da faaliyet gösteren Paradise High School öğrencileri sözel, matematik, bilgisayar ve biyoloji dalında en yüksek puanları alarak ülke birincisi oldu. Söz konusu başarı, okul idareci ve velileri sevindirirken, yerel yöneticilerin de büyük takdirini kazandı. Paradise High School (Cennet Lisesi) öğrencileri, İngilizce, fizik ve kimya dalında ise Papua üçüncülüğünü elde etti.
DEVLET OKULUNU KAZANAMAYAN ÖĞRENCİLER, TÜRK OKULUNDA ÜLKE BİRİNCİSİ OLDU!
Üniversite sınavında kazandıkları başarı hakkında konuşan Paradise High School Müdürü Abdurrahman Aydın, devlet okuluna girmeyi başaramamış öğrencilerin Türk okuluna kayıtlarının yapıldığına dikkat çekti. Aydın, 2 yıl gibi kısa bir zamanda üniversiteye hazırladıkları öğrencilerin bu sene birinci olduklarını şöyle anlattı: "Papua Yeni Gine'deki eğitim sistemine göre 8'inci sınıfta 100 bin öğrenci sınava giriyor; ancak bunlardan 60 bini devlet okullarına alınıyor. Bu 60 bin kişi 10'uncu sınıfta ulusal imtihandan sonra elenerek 24 bine düşürüldükten sonra, devlet okullarında öğrenimlerine devam edebiliyor. Dolayısıyla bizim gibi özel okullar da iyi not alamamış ve devlet okuluna yerleşememiş öğrencileri kabul ediyor. Biz de bu az başarılı öğrencileri, iki sene içinde yoğun bir tempoyla, üniversiteye hazırlıyoruz."
Söz konusu şartlarda ülke birinciliği elde ettiklerinin altını çizen Aydın, "Bundan dolayı gerek veli gerekse devlet yetkilileri, eğitim kurumumuzun gayretini büyük takdirle karşıladılar." dedi.
VELİLER GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Bu şartlarda elde edilen başarıların kolay kazanılmadığını belirten Abdurrahman Aydın, öğretmenlerin fedakârlığının yanı sıra öğrenci, okul ve aile arasındaki dayanışmanın, kazanılan başarıda etkili olduğunu belirtti. Ülkede akıllı tahta ile eğitim veren tek okul olduklarına dikkat çeken Aydın, "Öğretmenlerimiz, haftanın altı günü öğrencileriyle iç içe. Yoğun çalışma temposu, çalışma kampları, teknolojinin derslerde aktif bir şekilde kullanılmasıyla ülkenin en zeki öğrencilerini toplayan okulları geride bıraktık. Bu tablo karşısında velilerimiz gözyaşlarını tutamadı." dedi.
Başkent Port Moresby'de büyük bir okul yapmak için çalışmalara başladıklarını bildiren okulu müdürü Aydın, çok yakında söz konusu tesisin temelinin atılacağını ifade etti.
ÖĞRETMENLERİMİZ, HAFTA SONU BİLE EVİMİZE GELİYOR
Üniversite sınavında derece elde eden öğrenciler de başarılarını Türk okulu ve öğretmenlerine borçlu olduklarını dile getirdi. Pauline Kangu adındaki bir öğrenci, "Son 4 yılımı geçirdiğim Cennet Lisesi, kabiliyetlerimi keşfetmemi sağladı. Ben sınavda 34'üncü oldum. Bu başarıyı öğretmenlerime borçluyum. Çünkü hafta içini okulda bizimle geçiren, hafta sonu ise evimize kadar gelerek bizi takip eden öğretmenlerimiz olmasaydı bu sonucu elde edemezdik. Cennet Lisesi geleceğimiz için çalışan gerçek bir okul!"
ÖĞRENCİ VELİSİ: TÜRK OKULU, HAYALLERİN GERÇEK OLDUĞU YER
Papualı öğrenci velisi Sam Boko ise Türk okuluyla ilgili memnuniyetini şöyle ifade etti: "Oğlum Moses'i Cennet Lisesi'ne kaydetmem, verdiğim en iyi karardı. Kendisi inanılmayacak derecede gelişti bu okulda. Çalışma ortamı ve okulun kararlı bir şekilde oğluma eğilmesi, çocuğumu değiştirdi. Öğretmenlerin profesyonelliği, öğrencileri cesaretlendirip motive etmeleri ve kullandıkları teknikler gerçekten çok güzel. Eğer insanlar çocuklarının hayallerinin gerçekleşmesini istiyorlarsa onları bu okula göndermeliler."
Ülkede parmakla gösterilen Türk okulu, 2012 yılında Romanya'da düzenlenen Uluslararası Bilişim Olimpiyatları'nda da Papua'ya ilk kez uluslararası madalya kazandırmıştı. CİHAN