Pariteden darbe alan ihracatçının umudu Eylül ve sonrası


Kur ve parite oynamaları ihracata darbe vurdu. Dolar/Euro paritesinde gerilemenin satış rakamlarında karşılık bulduğunu anlatan Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Eylül ayından itibaren bir toparlanma olacağını öngördü. Makine ve Aksamları İhracatçıları Birliği (MİAB) Başkanı Adnan Dalgakıran da "İhracatta paritenin bir etkisi var. Ama mal miktarı olarak artış var mı, bir de ihracatın birim fiyatlarında artış var mı, iyi takip etmeliyiz." dedi.

2015 Mayıs ayında ihracat, 2014'ün aynı dönemine göre yüzde 19 daralarak 10 milyar 819 milyon dolar oldu. İlk 5 ayın ihracatı da yüzde 8,3 daralarak 61 milyar 296 milyon dolara indi. İhracatta bu tablo kur oynamalarına ve pariteye bağlandı. Konu ile ilgili Cihan'a açıklamalarda bulunan TİM Başkan Vekili Mustafa Çıkrıkçıoğlu, Mayıs ayında ihracatın ve kârlılığın önemli oranda gerilediğine işaret etti. Durumu pariteye bağlayan Çıkrıkçıoğlu, şunları ifade etti:

"Dolar/Euro paritesinde ciddi bir daralma var. Yine petrol ve emtia fiyatlarını görüyoruz. Petrol bir ara 40 dolara indi, şu an 60 dolara geldi. Emtia da öyle. 2009 demir-çelik ihracatımız 19,5 milyar dolar idi. 2009'un ardından demir-çelik fiyatları yarı yarıya indi, ihracat 13-14 milyar dolarda şu an. Örnek vermek gerekirse daha evvel 10 bardak satıyorduk, ona 100 dolar geliyordu. Yine 10 bardak satıyoruz, ona 80 dolar geliyor. Bu da emtia fiyatlarından ileri geliyor. Bütün bunlara rağmen ihracat miktar olarak gerilemedi, arttı bile. Ama rakam olarak sıkıntılar var, malum ihracatın yüzde 50'sini Avrupa'ya yapıyoruz."

Çıkrıkçıoğlu, Eylül ayından itibaren parite ve emtia fiyatlarının normale döneceğini; ihracat rakamlarında toparlanma olacağını vurguladı.

MİAB Başkanı Adnan Dalgakıran ise dolar/Euro paritesinin ihracat rakamlarına sirayet ettiğini belirtti. Dalgakıran, "Ama mal miktarı olarak artış var mı, bir de ihracatın birim fiyatlarında artış var mı, iyi takip etmeliyiz." ifadesini kullandı. İhracatta olumsuz tabloda bölge ülkelerin ekonomik ve siyasi sorunlarının da payı bulunduğuna temas eden Dalgakıran, şunları dile getirdi:

"Bir yandan Rusya, Ukrayna ve Orta Asya ülkelerinde ekonomik sorunlar var. Hemen yanımızda bulunan Suriye'de siyasi sorunlar var. Avrupa tam olarak toparlanamadı, ABD'nin iyi gidişi var ama oraya da ihracatımız çok değil. Çin, Kore gibi Asya ülkeleri üretici, üretim odaklı, bu nedenle oralarda rekabet imkânımız pek yok. Onun için bizim üretim odaklı olmamız, rekabetçi ve katma değerli ve marka ürün ortaya koymamız gerekiyor. Bunun için kalifiye eleman önemli. Eğitimli, kalifiye elemanı yetiştirme yollarına bakmalıyız."
CİHAN
<< Önceki Haber Pariteden darbe alan ihracatçının umudu Eylül ve sonrası Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER