Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsek, Türkiye'deki parsel yapısının karmaşıklığı nedeniyle su bulunan yerlerde bile arazilerin yarısından biraz fazlasının sulanabildiğini söyledi.
Çukurova Üniversitesi tarımın geleceğinin sahibi, 'toprağa uzanan genç ellerin' buluştuğu 5. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresine ev sahipliği yaptı. Türkiye'deki 18 farklı üniversiteden 300'den fazla öğrencinin katıldığı kongrede, tarımın geleceğine yönelik önemli mesajlar verildi. Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen 5. Ulusal Tarım Öğrenci Kongresi Akif Kansu toplantı salonunda başladı. Kongreye Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör, Tarım Reformu Genel Müdürü Dr. Gürsel Küsek, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Burada bir sunum yapan Gürsel Küsek, tarım sektöründe çözülmesi gereken önemli problemler bulunduğunu belirterek, özellikle alt yapıyla ilgili sıkıntıların çok fazla olduğunu vurguladı. Parsel yapısının tarımın önündeki en büyük sorun olduğuna işaret eden Küsek, "Türkiye'de 32.5 milyon parsel var. Bu parseller 3 milyon kişi tarafından kullanılıyor. Ancak bu parsellerdeki hak sahibi sayısı 40 milyon kişi. 3 milyon, 40 milyona ait arazileri kullanıyor. Arazileri ekip biçen 3 milyon mağdur. Çünkü kullandıkları arazilerin kendilerine ait olmadığını biliyor. Bunun için buraya yatırım yapamıyor, sera kuramıyor, hayvancılık tesisi kuramıyor. Belki sadece buğday ekiliyor ve arazinin kapasitesinin yüzde 10'u ancak kullanılıyor. Bunun yanında 37 milyon kişi de mağdur. Çünkü küçük hisselerle birçok parsel içinde arazisi var. Satma imkanı yok. Hisse nedeniyle kimse almıyor. Orayı işleme imkanı da bulunmuyor." dedi.
Mevcut tarımsal alt yapıyla Türkiye'nin dünyayla rekabet etme imkanının bulunmadığına işaret eden Küsek, "Bu yapısal sorunları çözmemiz gerekir. Mevcut parsellerin üzerine sulama tesisi inşa ettiğimizde durum daha karmaşık hala geliyor. Birçok parsel sulama kanalından faydalanamıyor. Bu durum sosyal sorunları beraberinde getiriyor. Böyle bir yapıda sulama oranımız ancak yüzde 50 civarında. Parsel yapısı nedeniyle biz su getirsek bile arazilerin tamamını maalesef sulayamıyoruz. Ağrıda sulama oranı bu yüzden sadece yüzde 5 civarında. 10 bin dönüm araziyi sulamaya açıyoruz ama ancak 500 dönümünü sulayabiliyoruz." şeklinde sözlerini tamamladı.
Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör ise ülke tarımının ve mesleğin sorunlarına çözüm bulmak ve öneri geliştirmek için çalışma yaptıklarını kaydetti. Öğrencilere tavsiyelerde de bulunan Güngör, özellikle dil öğrenmenin önemine değindi.
Adana Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Ramazan Akyürek de kongrenin Türkiye'nin en bereketli topraklarının bulunduğu Çukurova yöresi yararlı olacağına inandığını aktardı. Adana'nın tarım ve tarıma dayalı sanayide geçmişteki başarılarını aradığını ifade eden Akyürek, "Adana'nın tekrar eski şaşaalı günlerine dönmesi için genel yönetim, yerel yönetim, sivil toplum kuruluşları, tarım sektörünün temsilcileri, üniversite ve akademisyenler el ele vererek çalışması gerekir." diye konuştu.
CİHAN