Partisi birinci oldu ama oy kaybettiği için istifa etti


Almanya'da Bremen ile birlikte Bremerhaven yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlar göre Sosyal Demokrat Parti (SPD) yüzde yüzde 33,2 ile birinci parti olurken, koalisyon ortağı Yeşiller yüzde 15,7 oranında oy alabildi.

Sosyal Demokratların 70 yıldır kalesi olarak bilinen Bremen'de SPD'nin oy kaybetmesi, 2005 yılında CDU ile ve 2007 yılından beri Yeşiller ile devam eden koalisyon hükümetinin başbakanı Jens Böhrnsen'i istifa ettirdi.

"Alınan kötü sonucun sorumluluğunu alıyorum" diyen Böhrnsen, "Yeni kurulacak koalisyon hükümetinde görev almayacağım." dedi. Destek olan herkese teşekkür eden Böhrsen, "Aldığım bu kararla partinin yeniden yapılanması için yolu açıyorum. Parti bu şekilde yeni hükümetin kurulmasıyla birlikte 2019 seçimlerine daha iyi ve güçlü hazırlanır." açıklamasında bulundu.

Almanya'nın en küçük eyaleti Bremen ile Bremerhaven'de hafta sonu yapılan seçimlerde kesin olmayan sonuçlara göre seçmenler Sosyal Demokrat Parti (SPD) ile koalisyon ortağı Yeşilleri ikaz etti.

Seçime katılımın yüzde 50'de kaldığı Bremen'de bir önceki seçimde oy kullananların oranı yüzde 56,5'i bulmuştu. Sosyal Demokratların kalesi olarak bilinen Bremen'de 2011 seçimlerinde yüzde 38,6 oy alan SPD yüzde 5,2'lik oy kaybına rağmen yüzde 33,2 oy oranıyla birinci parti oldu.

En fazla oy kaybı yaşayan ise Yeşiller oldu. Parti yüzde 15,7 oy oranıyla yüzde 6,8'lik oy kaybı yaşadı. Yeniden üçüncü sıraya gerileyen Yeşiller 2011 yılında aldığı yüzde 22,5 ile ikinci sıraya çıkmıştı. Seçim öncesi koalisyonu devam etmek istediklerini beyan eden SPD 30, Yeşiller ise 14 sandalye ile zorda olsa 83 sandalyeden 44'üne ulaştı.

CDU YENİDEN İKİNCİ PARTİ

Bremen Meclisi'nde temsil edilen muhalefet partileri CDU ve Sol Parti ile 2011 seçimlerinde meclis dışından kalan Hür Demokrat Parti (FDP) ve ilk kez seçime giren Almanya için Alternatif (AfD) oylarını artıran partiler oldu. Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) oylarını bir önceki seçime oranla yüzde 1,3 oranında artırarak yüzde 21,7'ye çıktı.

Yeniden ikinci parti konumuna gelen CDU'nun mecliste 20 sandalyesi olacak. CDU adayı Elisabeth Motschmann ise hedefi tutturduklarını ve yeniden ikinci parti olduklarını belirterek, SPD'ye geçmişte olduğu gibi koalisyon yapma teklifinde bulundu.

FDP, PARTİ ÜYESİ OLMAYAN ADAYLA MECLİSE GİRDİ

Seçimlere parti üyesi olmayan 29 yaşındaki iş kadını Lencke Steiner ile giren FDP ise büyük sürpriz yaptı. Bir önceki seçimde aldığı yüzde 2,4 oy oranıyla barajı aşamayan FDP bu seçimde yüzde 4,3 artışla 6,7'ye çıktı. Eyalet meclisinde 6 sandalye ile temsil edilecek FDP Aşağı Saksonya, Schleswig Holstein ve Hamburg'dan sonra Bremen'de de yükselmeye başladı.

3,6 artışla yüzde 10,2'ye çıkan Sol Parti mecliste 8 sandalye sahibi oldu. Almanya için Alternatif Partisi (AfD) ise ilk kez girdiği eyalet seçiminde yüzde 5,7 oyla barajı aştı ve 4 sandalyeye sahip oldu. Meclisin yedinci partisi ise Bremerhaven'de yüzde 5 barajını aşarak tek sandalye kazanan Öfkeli Vatandaş (BIW) oluşumu oldu.

17 TÜRKİYE KÖKENLİDEN 12'Sİ SEÇİLDİ

İlk belirlemelere göre 17 Türkiye kökenlinin yarıştığı seçimlerde 12'si meclise girmeyi başardı. SPD Bremen'den Mehmet Ali Seyrek, Mustafa Güngör, Eyfer Tunç, Mehmet Sırrı Acar, Aydın Gürlevik ve Ruken Aytaş CDU'dan Dr. Oğuzhan Yazıcı, Yeşiller'den Mustafa Kemal Öztürk ve Sol Parti'den ise Cindi Tuncel, Bremerhaven'de ise SPD'dem Patrick Cem Öztürk ile Yeşiller'den Sülmez Doğan ve Turhal Özdal meclise giren Türk kökenliler oldu. Sülmez Doğan ile Cindi Tuncel listeden diğer adaylar ise tercihli oylarla seçildi. Sonuçların kesinleşmesi, SPD ile Yeşiller koalisyon hükümeti kurması halinde, bakanlardan boşalacak sandalyelere gelecek adaylarla meclisteki Türkiye kökenlilerin sayısının artması bekleniyor. CİHAN
<< Önceki Haber Partisi birinci oldu ama oy kaybettiği için istifa etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER