Ölümcül hastalık taşıyan sokak hayvanları sorununa da büyük ölçüde çözüm getirecek, petshoplarda kedi ve köpek satışını yasaklayan tasarı 2 yıldır yasalaşmadı. Hayvanları Koruma Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı 2 yıldır Çevre Alt Komisyonu'nda görüşülmesi bekleniyor. Tasarıya göre, ayrıca yunus parkları başta olmak üzere hayvanlar kullanılarak yapılan kara ve su sirkleri de yasaklanacak.
SERTİFİKASI OLMAYANA KEDİ KÖPEK SATIŞI YOK
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) bekleyen tasarıya göre, kedi ve köpek, ancak üretim çiftliklerinde satılabilecek. Böylece sağlıksız dükkanlarda sağlıksız koşullarda kedi ve köpek satılamayacak. Ev hayvanı satan ve alanlar, hayvanların bakımı ve korunması ile ilgili yerel yönetimlerce düzenlenen eğitim programlarına katılarak sertifika alacak. Sertifika almayan, hayvan alıp satamayacak. Ev hayvanlarını satan veya alan kişiler, hayvanlarından kaynaklanan çevre kirliliğini ve insanlara verilebilecek zarar ve rahatsızlıkları önleyici tedbirleri almakla yükümlü olacak. Sahipsiz veya güçten düşmüş hayvanlar, yerel yönetimlerce kurulan veya izin verilen bakımevlerine alınacak. Burada kısırlaştırılan, aşılanan ve rehabilite edilen hayvanlara mikroçip takılacak, daha sonra da sahiplendirilecek. Bakımevlerinde güçten düşmüş hayvanlar için özel alan tahsis edilecek. Hayvanlar acı, ıstırap ya da zarar görecek şekilde film çekimi, gösteri, reklam ve benzeri işler için kullanılamayacak. Hayvanlar üzerinde yapılacak deneysel çalışmalar, etik kurullarınca düzenlenen eğitim programlarına katılarak, deney hayvanı kullanım sertifikası alan araştırmacılar tarafından yapılabilecek. Bunların ithalat ve ihracatına Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı izin verecek.
HAYVAN SİRKLERİ YASAKLANACAK
Tasarıda başta yunuslar olmak üzere, hayvanlar kullanılarak yapılan kara ve su sirklerinin işletilmesi de yasaklanacak. Uymayanların işletme ruhsatı iptal edilebilecek. Tedbir alınmamasından kaynaklanan zararları, hayvanları sahiplenenler karşılamak zorunda kalacak. Hasta, sakat ve yaşlı durumda bulunan veya iyileşemeyecek derecede ağrısı, acısı olan hayvanı usulüne uygun kesmeyen, ağrısız öldürme amacından başka amaçla birine devreden, satan veya alanlara bin lira para cezası uygulanacak.
'YENİ MECLİS'İN EN ÖNEMLİ GÜNDEM MADDESİ OLMALI'
Türk Veteriner Hekimler Birliği Sakarya Veteriner Odası Başkanı Mustafa Yıldız, sokak hayvanlarının insan ve çevre sağlığını ciddi şekilde tehdit ettiğini söyledi. Mahallelerde sokak köpeklerinin gruplar halinde dolaştığını ifade eden Yıldız, tasarının bir an önce 1 Kasım seçimlerinden sonra oluşacak Meclis'te kanunlaşması gerektiğini söyledi. Her isteyenin petshoplardan hiçbir sertifikası olmadan kolaylıkla hayvan edinebildiğini, bakamayınca da bu hayvanı sokağa terkettiğini dile getiren Yıldız, "Sokağa bırakılan hayvanda kontrolsüz şekilde ürüyor. Bu da sokak hayvanları sorununu beraberinde getiriyor. Bu tasarı hayvan sahiplenmeyi zorlaştırıyor. Hayvanın sokağa atılmasına izin vermiyor. Bir an önce yasalaşmalı. Tabi ki uygulama ve denetimde kanun kadar önemli. Bu konuda yerel yönetimlere büyük sorumluluklar düşüyor." diye konuştu.
SOKAK KÖPEKLERİ ÖLÜMCÜL HASTALIK TAŞIYOR
Bu arada iç ve dış parazitlere karşı aşılanmayan sokak köpeklerinin dışkısında bulunan ve halk arasında 'köpek kisti' olarak bilinen hastalık insanı ölüme kadar götürebiliyor. Bu kist hidatiğinin hayvan dışkısıyla etrafa yayılan yumurta, doğrudan köpekle temas ve köpeğin dışkısının bulaştığı çiğ yenen meyve ve sebzelerle insana geçtiği bilgisini veren veteriner hekim Yıldız, "Kist hidatiği insanda başta karaciğer olmak üzere, akciğer ve beyinde kist oluşturarak organları tahrip eder. Ölüme kadar götürebilir." bilgisini verdi. CİHAN