Amerika'nın önde gelen siyasi gazetelerinden Politico'nun Avrupa baskısı, seçimlerin bir ülkeyi tek başına demokrasi yapmayacağını gösteren en iyi örneklerinden birinin Türkiye olduğunu savundu.
Gazetenin internet sitesinde "Erdoğan, Türkiye'yi uçurumun kenarına sürüklüyor" başlığıyla ve Melik Kaylan imzasıyla yayınlanan yazıda, 5 ay içinde ikinci seçime gitmeye hazırlanan Türkiye'nin güneydoğusundaki olaylara dikkat çekildi fakat despotik sistemin basını susturması sebebiyle halkın gelişmelerden haberdar olmadığı belirtildi. 'AK Parti'nin azınlık hükümeti' olarak nitelendirdiği seçim hükümetinin bu hafta son muhalif kanalarrı da susturduğuna dikkat çeken Kaylan, polisin medya grubuna baskın yaptığını ve bazı gazetecileri de gözaltına aldığını hatırlattı. Gazetelerin yönetiminin ise geçmişte Sabah gazetesine yapıldığı gibi AK Parti taraftarlarına verildiğini kaydetti.
7 Haziran'ın ardından hükümet kurulamadığı için AK Parti'nin ülkeyi görülmemiş bir ara dönem uygulamasıyla yönetmeye devam ettiğini kaydeden yazar, Erdoğan'ın 'Esed tarzı bir yöntemle ülkeyi kutuplaştırmak suretiyle tekrar seçimde yeniden iktidar olmaya çalıştığını' öne sürdü. "Amacına ulaşmak için her türlü popülist hileye başvurdu." diyen Kaylan, bunlar arasında TÜİK'in kişi başına düşen milli gelir tahminini birden bire 10 bin dolar yükseltmesini saydı.
Erdoğan'ın muhalif liderlerle ilgili söylemlerinden örnekler de veren Kaylan, bunu anayasaya göre tarafsız olması gerekmesine rağmen yaptığını vurguladı. Erdoğan'ın AK Parti ile CHP arasındaki koalisyon görüşmelerinin başarıya ulaşmasını da engellediği yorumunu yapan yazar, Erdoğan'ın amacının, anayasanın değişmesini sağlayarak başkanlığı elde etmek olduğuna dikkat çekti.
Seçimden tek başına iktidar çıkmaması durumunda Erdoğan'ın sıkıyönetim ilan ederek yeni bir seçime kadar ülkeyi idare etmeye devam edebileceğini de öne süren yazar, seçimde hile yapılabileceğine ve dair iddialara ve gönüllü seçim gözlemcilerine yönelik tehditlere yer verdi. CİHAN