Kamuda geçici
işçi statüsüsünde yaklaşık 163 bin kişi çalışıyor
Yoğun girişimlere rağmen bir türlü çözülemeyen geçici işçi sorununun bayram tatili sonrasında çözüme kavuşması bekleniyor. Hizmet-İş Sendikası Başkanı Mahmut
Arslan, yaptıkları girişimler sonucunda
Başbakan Erdoğan'ın "geçici işçi" sorununa el koyduğunu belirterek, ilgili bakanlara "Bir daha geçici işçi lafını duymak istemiyorum. Artık bu işi bitirin" talimatını verdiği söyledi.
KADRO YOLU AÇILDI
Sayıları 163 bini bulan "geçici işçiler" için sürekli kadrolu olma yolunun açılması için uzun bir süredir çalışmalar devam ediyordu. Söz konusu çalışmaların tamamlandığı ve bayram sonunda sorunun çözüleceği, geçici işçi statüsünde- ki işçilerin kadroya alınacağı kaydediliyor.
SON AŞAMAYA GELİNDİ
Kamu kuruluşlarındaki 23 bin 867, belediyelerde de 140 bin olmak üzere toplam 163 bin 867 kişiyi ilgilendiren geçici işçi sorununa çözüm bulmak amacıyla Başbakan Erdoğan'ın talimatıyla harekete geçilmişti. Çalışma Bakanı
Murat Başesgioğlu ve
Devlet Bakanı Ali Babacan'ın koordine ettiği çalışmaların son aşamaya geldiği belirtiliyor. Konuyla ilgili
Türk-İş ve Hak-İş' Konfederasyonu'yla da görüşmeler sürüyor. Yaklaşık 15 yıldır yılda 11-12 ay çalışan "sürekli geçici işçiler"in Hazine'ye ek bir yük getirmeyeceği kaydediliyor.
En çok geçici işçi çalıştıran kurumlar:
Belediyeler,
Orman Bakanlığı, Temsan (
Elektrik Üretim AŞ'ye bağlı), Makina ve Kimya Kurumu,
Et Balık Kurumu,
Atatürk Orman Çiftliği, Toprak Reformu Genel Müdürlüğü,
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (
TİGEM),
Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA), BOTAŞ, PETKİM, TEDAŞ,
İller Bankası, Çay-Kur,
Tekel,
Meteoroloji,
TCDD.
Geçici işçilerin yoğun olarak yerleştiği toplam 17 kamu kurumundaki "sürekli geçici işçiler"in sayısı net olarak belirlenerek bunlara kadro verilmesi ve diğer bütün özlük haklarının tam olarak sağlanması için düğmeye basıldığı kaydedildi.
YENİŞAFAK