Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Mart'a kadar olmazsa kendi çalışmamızı Meclis'e getiririz. Yeterli desteği görürsek de referanduma götürürüz" sözleri, AK Parti'nin hukukçu kurmaylarını harekete geçirdi; yeni anayasa için formül arayışları başladı.
BDP referandumda uzlaşı için AK Parti'ye yeşil ışık yaktı ama hükümet her ihtimale karşı hazırlık yapıyor. Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, şimdiye kadar hiç dile getirilmeyen ilginç bir formül geliştirdi. Adı, "Kurucu referandum". İyimaya'nın formülü, yine referanduma dayanıyor ama süreç normalden çok farklı.
O formüle göre; Anayasa'ya geçici bir madde eklenip 82 anayasayı yürürlükten kaldırılacak. Yeni anayasa metni ise Cumhurbaşkanı'na gitmeden doğrudan meclis başkanı tarafından referanduma sunulacak.
Öneride yeni anayasa metni bir partinin değil, "Meclis'in teklifi" olarak tanımlanıyor. Buna göre; uzlaşma komisyonundan mutabakat çıkmazsa, her parti teklifini genel kurulda gündeme getirecek. 4 anayasa değişiklik önerisi tartışmaya açılacak.
Meclis Adalet Komisyonu Başkanı Ahmet İyimaya, Anayasa değişiklik tekliflerinin de normal kanun metni gibi görüşülmesini öneriyor. Eğer öyle olursa, süreç büyük ölçüde hızlanacak. Çünkü Anayasa değişikliklerinde uygulanan şartlar aranmayacak. "2 turlu görüşme", "gizli oylama", "nitelikli çoğunluk" gibi kurallar, geçerli olmayacak. Bu değişiklik, AK Parti'nin önerdiği anayasa metninin kabul edilmesini beraberinde getirecek.
Anayasa değişiklikleri, 330 oy bulunduğu takdirde Köşk tarafından halk oyuna sunuluyor. İyimaya'nın "C" planına göre referandum yetkisi, Cumhurbaşkanı'ndan Meclis Başkanı'na devrediliyor. Dolayısıyla referandum için 330 oy aranmıyor.
Ancak bu formüle ilk tepki yine AK Parti'den, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'dan geldi.
Burhan Kuzu, "Bunun ben uygulamasını hiçbir yerde rastlamadım, başka ülkelerde böyle bir yöntem görmedim. Türkiye'nin sorunu yöntem sorunu değil. Türkiye'nin sorunu metin sorunu." ifadelerini kullandı...