İstanbul Bilgi Üniversitesi ve çeşitli
sivil toplum örgütleri de üniversitenin Dolapdere Kampüsü'nde 'Yeni
Anayasa Yolunda' isimli konferans düzenledi. Olağanüstü durumlar sonrasında anayasa yapmış olan
Almanya,
İspanya,
Güney Afrika ve Polonya'dan gelen anayasa profesörleri, anayasa yapım sürecindeki olumlu ve olumsuz gelişmeleri paylaşarak şu önerilerde bulundu: "Yeni anayasa çalışmalarında aşılması en zor konuları sona bırakın, anayasayı en sade şekliyle hazırlayın."
Almanya Aşağı Soksonya Eyaleti
Anayasa Mahkemesi üyesi Hans Peter Schneider, anayasa yapım sürecinde kurulacak komisyondaki parti temsilcilerinin eşit olmasını olumlu bulduğunu belirtti. Schneider, komisyona "Anayasa tartışmalarında ele alınacak ihtilafı yüksek konuları en sona bırakmak ve en kolaydan başlamak anayasa sürecinin tıkanmasını engelleyecek en önemli yöntemdir." çağrısında bulundu. Oluşturulacak yeni anayasayı '
iktidarın anayasası' şeklinde değerlendirmenin de yanlış olduğunu dile getirerek, "Ortaya çıkacak metin iktidar partisi metni değil uzlaşı metni olacaktır." diye konuştu.
İspanya'dan katılan Prof. Dr. Carles Viver Pi-Suñer (Barselona Üniversitesi) de kendi anayasalarının, kurucu meclis ile değil seçimle gelmiş meclis tarafından yapıldığını anlattı. Türkiye'nin de bunu yapabileceğini kaydederek, anayasa sürecinde karşılaştıkları zorlukları aktardı: "Biz, yeni anayasayla askerî yapıyı
demokrasiye adapte ettik ve askerî eğitimin yapısını anayasa ile demokratik hale getirdik."
Güney Afrika'dan Dr. Albie Sachs (Anayasa Mahkemesi eski üyesi) ile Polonya'dan Prof. Miroslaw Wyrzykowski (Anayasa Mahkemesi eski üyesi) de kendi ülkelerindeki anayasa yapım deneyimlerini aktardılar. Sachs, "
Kürt sorunu olarak adlandırılan mesele aslında Türk sorunudur ve bu açıdan değerlendirilmelidir." ifadelerini de kullandı.
Konferansta Prof. Dr. Turgut Tarhanlı da konuşma yaptı. Halkın geleceğini kendisinin
tayin etmesinin bu süreçte asıl unsur olduğunun altını çizerek şunları dile getirdi: "Yeni anayasadan önce üzerinde uzlaştığımız ortak metni hazırlamak ve bu çerçeve metinle yeni anayasa sürecine girmek gerekiyor. Hızımız öncelik olmamalı önceliğimiz nitelikli demokrasi olmalıdır."