Yolsuzlukla suçlanan dört eski bakanın Yüce Divan’a sevk edilip edilmeyeceğine ilişkin siyasi hesapların yanı sıra AKP kulislerinde, Başkan Haşim Kılıç’ın 13 Mart’ta yaş haddinden emekli olmasıyla oluşacak Anayasa Mahkemesi’nin yeni yapısı için de ince hesaplar yapılıyor.
Kılıç’ın emekliye ayrılmasının ardından yüksek mahkemede başkanlığın yanı sıra bir de üyelik koltuğu boşalacak. Başkanın görev süresi dolmadan önceki iki ay içinde seçim yapılması yönündeki yasal zorunluluk nedeniyle Anayasa Mahkemesi’nde Ocak ayında seçim takvimi başlayacak.
Birgün Gazetesi'nden Nurcan Gökdemir'in haberine göre, AKP'nin, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu, Yargıtay ve Danıştay’da kendisine yakın üyelerin çoğunluğuyla hakimiyeti sağladıktan sonra Anayasa Mahkemesi’nin seçimlerini de etkileyeceği iddia edildi.. AYM’de oluşacak yeni yapı tüm yargı kurumlarını ele geçirme gayretinin dışında yolsuzlukla suçlanan eski bakanların yargılanması olasılığı nedeniyle de AKP için büyük önem taşıyor.
Kılıç’ın yerine gelecek ve dört yıl süreyle görev yapacak yeni başkanı Genel Kurul gizli oyla seçecek. Seçilebilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 9 üyenin oyunu almak yeterli sayılacak.
ZÜHTÜ ASLAN İSMİ ÖNE ÇIKIYOR
Anayasa Mahkemesi’nde 17 üyeden bazılarının AKP’ye yakın isimler olduğu biliniyordu. TBMM’nin Haşim Kılıç’ın boşaltacağı üyelik için yapacağı seçimde iktidar çoğunluğunun desteklediği adayın seçilmesine kesin gözüyle bakıldığından iktidarın yüksek mahkemedeki sekiz üyenin kararlarında etkili olacağı hesabı yapılıyor.
Özellikle son yıllarda çıkan kritik kararlardan yana kullandığı oylar, hükümete yönelik örtülü eleştirileri, son olarak da seçim barajının düşürülmesine ilişkin bireysel başvuruyu gündeme almasıyla AKP’nin tepkisini çeken, Erdoğan’ın ‘’merkep’’ suçlamasına muhatap olan Haşim Kılıç’ın yerine gelmesi olası isimler arasında Polis Akademisi Başkanlığı da yapan Zühtü Aslan’ın ismi öne çıkıyor.
Hükümetin, bundan sonra AYM kaynaklı sorunlar yaşamamak, özellikle de Yüce Divan olasılığına karşı Zühtü Aslan’ın seçilmesini sağlamak üzere seçimlerde etkili olmak üzere harekete geçtiği bildiriliyor. Kulislerde başkanlık için ismi geçen bir diğer aday da AYM Başkanvekili Serruh Kaleli. Haşim Kılıç’ın da Kaleli’den yana oy kullanacağı ihtimali güçlü görüldüğünden AYM’deki başkanlık seçiminin zorlu bir yarışa sahne olması bekleniyor. Bu nedenle 11’inci Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün atadığı üyelerin oyları seçim sonucunda etkili olacak.
YÜCE DİVAN NEDİR?
Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu üyeleri, Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi Başkan ve üyeleri, Başsavcıları, Cumhuriyet Başsavcı vekilleri, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu ve Sayıştay Başkan ve üyelerinin görevleriyle ilgili suçlarından dolayı yargılamaya yetkili Yüce Divan görevini Anayasa Mahkemesi yerine getiriyor.
Cumhurbaşkanı sadece vatan hainliği suçundan ve Başbakan veya bakanlar da TBMM İçtüzüğü’nde ifade edilen suçlamalardan dolayı Yüce Divan’da yargılanıyor. Yüce Divan’da savcılık görevini Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı ya da yardımcısı üstleniyor. Anayasa’nın "Yüce Divan'ın kararları kesindir, bunlara karşı hiçbir merciye başvuruda bulunulamaz" maddesi 2010 Anayasa değişikliği ile kaldırıldığından, Yüce Divan kararlarına karşı yeniden inceleme başvurusu yapılabiliyor. Genel Kurul’un yeniden inceleme sonucu verdiği kararlara itiraz edilemiyor.