ABD Büyükelçisi Francis
Ricciardone'yi kabul eden
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı
Taner Yıldız, görüşmenin ardından ortak
basın toplantısı düzenledi.
Ricciardone'den gelen
teklif üzerine görüşmenin gerçekleştiğini belirten Yıldız,
bölge ve dünya üzerindeki enerji gelişmeleri ve enerjinin piyasalara etkisini değerlendirdiklerini ifade etti.
Ricciardone ise Bakan'ın yeni görevinden dolayı nezaket ziyaretinde bulunduğunu söyledi.
Gazetecilerin,
Güney Kıbrıs'ın
Akdeniz'deki petrol
arama çalışmasını sorması üzerine Yıldız, "Biz
Türkiye olarak çok netiz.
Güney Kıbrıs'ın bu hareketi meşru bir hareket değil.
Uluslararası hukukta bunu böyle yorumluyorken bu adımın atılmaması lazım. Bölgedeki sıkıntılara ek bir sıkıntı olsun istemiyoruz." dedi.
Ricciardone ise kendilerinin Türkiye'nin bu konudaki pozisyonunu bildiklerini belirterek, her iki tarafın da çözüm için atacağı adımların arkasında olacaklarını kaydetti.
Nükleer enerji çalışmalarının, iki
ülke arasında stratejik bir önem taşıyıp taşımadığının sorulması üzerine Yıldız, "Nükleer enerji santral projesi çalışmalarını stratejik buluyoruz.
ABD ile aramızda 4-5 defa gündeme gelmesine rağmen bize gelen somut bir adım yok." diye kounuştu. Yıldız, nükleer santralin ikincisinin Sinop'ta kurulmasıyla ilgili olarak görüşülen
Japon firmasının, Japonya'daki depremden dolayı geri adım attığını aktararak, artık üçüncü ülkelerle ya da firmalarla da görüşebileceklerini ifade etti.
Nükleer enerjinin, Türk-
Amerikan ilişkileri bakımından stratejik olduğunu dile getiren Ricciardone de "Amerikalı firmalar da ilgileniyor. Türkiye'deki nükleer gelişmeleri bizler de hükümet olarak destekliyoruz.
Bunun siyasi yanı olduğu gibi, ihaleye girecek firmalar özel olduğu için onların inisiyatifine kalmış bir durum." şeklinde konuştu.