Geçtiğimiz dönemde TİB’de Hukuk Fakültesi mezunu olmayan kişilerin Hukuk İşleri Dairesinin başına getirilmiş, ayrıca eski Başbakan döneminde AKP Özel Kalem Müdürünün hukukçu olmayan kardeşi Ömer Faruk Can’ın dinleme ve görüşme kayıtlarının hukuki denetimini yapmakla görevli bölümün başına getirilmişti.
Duruma dikkat çeken CHP'li Erdal Aksünger “Eski Başbakan Recep Tayyip Erdoğan “Böyle bir TİB olmaz. Zaten MİT’de bu işi yapabiliyor. TİB’i kaldırıp yetkilerini MİT’e devredeceğiz” açıklamasından bir gün sonra TİB’in personel yapısında Resmi Gazete’de yayınlanmayan bir Bakanlar Kurulu kararıyla 75 kişi daha işe alındı” dedi.
Erdal Aksünger, Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda çalışan personel sayısının, eğitim durumumun, uzmanlık alanlarının ve statülerinin belli olmadığını da belirtti.
Son olarak TİB’e AKP yandaşı olduğu iddia edilen 20 kişilik gardiyan alımı yapıldığını ifade eden Aksünger; “Adalet Bakanlığında gardiyan olarak görev yapan bu kişilerin TİB’de hangi görevlerde değerlendirileceği, ödenecek ücreti, bu kişilerin kimler olduğunu, hangi özelliklerinden dolayı TİB’de görevlendirildiğini, haklarında MİT tarafından Güvenlik Soruşturması yapılıp yapılmadığını Sayın Bakan açıklamak zorundadır” dedi.
CHP İzmir Milletvekili Erdal Aksünger’in TİB’de yaşanan kadrolaşmalar ve son olarak TİB’e gardiyan alımı ile ilgili olarak Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan tarafından yanıtlaması isteğiyle verdiği soru önergesi şöyle:
“Son zamanlarda Telekominikasyon İletişim Başkanlığında personel alımları ile ilgili yaşanan olaylar basında ve kamuoyunda yer almıştır.
Buna Göre;
1- Telekominikasyon İletişim Başkanlığında çalışan personel sayısı kaç kişidir? Bu personellerden kaç tanesi sözleşmeli ve geçici görevli statüsündedir? Bu kişiler hakkında MİT tarafından güvenlik soruşturması yapılmış mıdır? Yapılmadı ise nedeni nedir? Sözleşmeli ve geçici görevli personelin eğitim durumu ve uzmanlık alanları nelerdir? Bu kişilere ödenen ücret kaç liradır?
2- Bakanlar Kurulu kararı ile alınan personel sayısı kaç kişidir? Özellikle sözleşmeli personellere onbeş bin ila yirmi bin TL arasında ücret verildiği doğru mudur? Doğru ise bu kadar yüksek ücret ödenmesinin gerekçesi nedir?
3- Son dönemde Adalet Bakanlığı bünyesinde Ceza İnfaz Memuru (Gardiyan) olarak görev yapan personellerden 20 kişilik bir grubun sözleşmeli olarak, yüksek ücretli maaşla Telekominikasyon İletişim Başkanlığında görevlendirildiği doğru mudur? Doğru ise bu kişilerin eğitim durumu ve işe alınış gerekçesi nedir? Telekominikasyon İletişim Başkanlığında işe alınan gardiyanlar kurumun hangi biriminde görevlendirilecektir?
4- TİB’in kuruluşundan bu güne kadar görevlendirilmiş tüm personel hakkında yasal zorunluluk olmamasına karşın, kurumun kendi talebiyle MİT tarafından güvenlik soruşturması yapılmasına devam edilmekte midir? Ahmet Cemalettin Çelik’in TİB Başkanlığına atanmasından sonra TİB’de görevlendirilen personeller hakkında da MİT tarafından güvenlik soruşturması yapılmış mıdır? Yapılmadı ise nedeni nedir?
5- MİT tarafından yapılan güvenlik soruşturması neticesinde olumsuz görüş verildiği halde TİB’de görevine devam eden personel var mıdır? Yok ise 16 Ocak 2014 tarihinden itibaren TİB’de görevli personelin çeşitli nedenlerle görevden alınmalarının nedeni nedir? MİT’in yaptığı güvenlik soruşturmalarında bir zafiyet söz konusu mudur?”