CHP GRUP BAŞKANVEKİLİ AKİF HAMZAÇEBİ:
HSYK ile ilgili tasarının olduğu şekliyle geçmesi durumunda Anayasa Mahkemesine başvuracaklarının altını çizen CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi,, "Biz HSYK tasarısının bu şekliyle Anayasa'ya aykırı olduğunu düşünüyoruz. Hükümet bir yargı reformundan söz etmiyor, tam tersine Anayasa'ya aykırı bir yasal düzenleme ile yargıyı kendine tabi kılmaya çalışıyor. Bu tasarı bu şekilde yasalaştığı taktirde Anayasa Mahkemesi'ne götüreceğiz. Adalet Bakanlığı'nın yetkisi olağan üstü artırılmakta. Bağımsız olan her türlü siyasi etkinden arınmış olarak çalışması gereken HSYK'da Adalet Bakanı'nın bu şekilde yetkilere sahip olması Anayasa'ya aykırıdır" diye konuştu.
MHP GENEL BAŞKAN YARDIMCISI CELAL ADAN:
MHP Genel Başkan Yardımcısı Celal Adan, Türkiye gündeminin sürekli bir "hukuk garabeti, hukuk cinayeti" tartışmalarıyla işgal edildiğini belirterek, "Hukuk yapboz tahtası değildir. Hukuk ve adalet Türkiye'nin ve demokrasinin temelidir. Bu temelle oynamanıza, bu temeli tahrip etmenize, Türkiye'nin sadık vatandaşları ve milliyetçileri olarak izin vermeyeceğiz. Kendi batağınızda, kendi çamurunuzda istediğiniz kadar debelenebilirsiniz. Fakat bu çamuru etrafa sıçratmanıza müsaade etmeyeceğiz" dedi.
HSYK BAŞKAN VEKİLİ AHMET HAMSİCİ:
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Başkan Vekili Ahmet Hamsici, Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunulan HSYK yapısındaki değişiklik ön gören yasa teklifi ile ilgili açıklama yaptı. 66 sayfa olan ve özeti 5 sayfadan oluşan açıklamada, yeni düzenlemenin anayasaya aykırı olduğu belirtildi. Hamsici, yapılmak istenen kanun değişikliği ile ilgili olarak "Kurulun fiilen Adalet Bakanı'na bağlı ve bağımlı, ayrı bir erkten daha çok yürütmenin emir ve gözetimi altında görev yapan bir yapı haline getirilmesi söz konusudur. Bu durum, yapılan Anayasa değişikliği ile kurulan bağımsız bir kurulun oluşumuna aykırıdır." ifadelerini kullandı.
İZMİR MİLLETVEKİLİ ERTUĞRUL GÜNAY:
İzmir Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay, HSYK'da yapılması planlanan düzenlemenin Anayasa ve demokratik hukuk devleti ilkelerine aykırı olduğunu belirterek, "Önerilen bu düzenleme Anayasa'nın 2010'da değiştirilen 159. Maddesine ve yine bütün demokratik yönetimlerin vazgeçilmez ilkesi olan 'kuvvetler ayrılığı' anlayışına açıkça aykırıdır" dedi. AK Partinin, "Bütün bu düzenlemelerin -çok yakın bir geçmişte- yargı bağımsızlığı, AB müktesebatı ve demokratikleşme konusunda reform niteliğinde adımlar olduğunu savunduğunu" hatırlatan Günay, "Bugün Anayasa ve yasa ile oluşturulan yapının özünü zedeleyecek yeni önermeler yapması, gerçekten -siyaset adına üzüntü verici- bir ilkesizliktir" dedi.
BDP GENEL BAŞKANI SELAHATTİN DEMİRTAŞ:
BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, “AKP’ nin HSYK ‘ nın yapısını değiştirme girişimi tehlikeli ve yanlıştır. Hakimler ve Savcılar Kurulu’ nun ayrı ayrı düzenlenmesi gerekir. Biz AKP-Cemaat çatışmasında taraf değiliz. Pozisyonumuz haktan ve adaletten yanadır.
AİHM ESKİ YARGICI VE CHP MİLLETVEKİLİ RIZA TÜRKMEN:
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi eski yargıcı, CHP İzmir Milletvekili Rıza Türmen, hükümetin HSYK'nın yapısını değiştirmenin zamanlamasına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Türmen, HSYK'nın 17 Aralık'ta yapılan operasyonla ilgili açıklama yaptığını, kurulun bazı üyelerinin adli kolluk yönetmeliğinin değiştirilmesine karşı çıktığını belirterek, "Bunun ardından Başbakan, 'Yetkim olsa HSYK'yı hemen yargılardım' dedi ve hemen değişiklikler gelmeye başladı" diye konuştu. Türmen, hükümetin Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) yapısını değiştirmek için TBMM'ye verdiği kanun teklifinin yasallaşması durumunda, Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açacaklarını söyledi.
ANKARA BAROSU BAŞKANI SEMA AKSOY:
Ankara Barosu Başkanı Avukat Sema Aksoy, TBMM Başkanlığı'na sunulan teklifin yasalaşması halinde Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK) Adalet Bakanlığı'nın bir şubesine dönüşeceğini söyledi. Sema Aksoy, yaptığı yazılı açıklamada, 7 Ocak 2014 tarihinde 78 milletvekilinin imzası ile Türkiye Millet Meclisi'ne sunulan 52 maddeden oluşan kanun teklifi ile Hakimler Savcılar Yüksek Kurulu'nda genel kurula ait bir çok yetki ve görev Adalet Bakanı'na geçeceğini belirtti.
YARSAV BAŞKANI MURAT ARSLAN:
Yargıçlar ve Savcılar Birliği (YARSAV) Başkanı Murat Arslan, HSYK değişiklik teklifinin yasalaşması durumunda, hukuk devleti ve yargı bağımsızlığı ilkelerinin rafa kalkacağını, yargı sistemi felç olacağını, meslektaşları nezdinde telafisi imkansız hayal kırıklıklarına yol açılacağını belirtti. Arslan, yaptığı açıklamada, yargı kurullarının, "hukuk devletinin en önemli unsurlarından biri olan yargı bağımsızlığı ilkesini etkili bir biçimde hayata geçirme, yargıç güvencesini sağlama, adaletin etkinliğini ve kalitesini teşvik etme, yargı sistemine toplumun güvenini tesis etmeye yardımcı olma" amacıyla oluşturulmuş kurumlar olduğunu dile getirdi.
BDP GRUP BAŞKAN VEKİLİ İDRİS BALUKEN:
BDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, "Kuvvetler ayrılığının hiçe sayıldığı bir dönemden geçiyoruz. Yapılan düzenlemelerin tamamını iktidar çelişkisinin karşılıklı hamlesi olarak görüyoruz. Kuvvetler ayrılığını gerçek anlamda harekete geçirmekten çok, yargı kurumundan gelen hamlelerin kendi iktidarını sağlamaya yönelik bazı çabalarıyla karşı karşıyayız. Son HSYK ile ilgili yapılan düzenlemeyi de bu çerçevede ele alıyoruz. Tarafsız, yargıyı adaleti sağlayacak bir kurum, mekanizma haline getirmekten çok kendi vesayeti altına almaya çalışan karşılıklı iki gücün çatışması şekliyle karşı karşıyayız. Hükümetin, yargının bütün kurumlarını kendine bağlama hamlesini çok tehlikeli buluyoruz. Yargının sürekli açıklamalar yapmasını da kabul edilemez buluyoruz" şeklinde konuştu.