CHP, Meclis'te başörtüsü özgürlüğünü engellemeye çalışırken
vekiller,
seçim bölgelerinde farklı bir strateji izliyor. Kart, "Başörtülüler çocuklarının askerlik törenine gidebilmeli.
Askerî birimler dâhil her yere girebilmeli." dedi.
Üniversitelerde başörtüsünü serbest bırakan anayasa değişikliğini engellemek için her türlü mücadeleyi yapan CHP, halka farklı mesajlar veriyor.
İstanbul il teşkilatı, başörtülü kadın fotoğrafının yer aldığı billboardlarla
imaj tazeleme peşinde.
Genel başkan adaylarından Ayhan
Yalçınkaya, Osmaniye'de, iktidara geldiklerinde başörtüsü problemini çözecekleri sözünü verdi. CHP'nin
hukukçu kurmaylarından
Atilla Kart ise Konya'da başörtülü olduğu için muayene edilmeyen hemşehrisinin hakkını arıyor.
Sağlık Bakanlığı'nın bilgi vermesi için Meclis'e önerge sunan Kart, dün bir adım daha attı: "Başörtülüler askerî alanlara da girebilmeli. Çocuğunun
mezuniyet törenidir, askerlik törenine gidecektir. Yakınının mürüvvetini görmek için askerî birimler dâhil her yere girebilmelidir." Annesinin başörtülü olduğunu anlatan Kart, kimsenin dinî değerlerle kavgasının olamayacağını vurguladı.
CHP yönetimi, başörtüsünün üniversitelerde bile serbest bırakılmasına karşı.
Anayasa değişikliğinin iptali için Anayasa Mahkemesi'ne jet hızıyla başvuru yapıldı. Deniz
Baykal, grup toplantılarında
İmam-ı Azam ve İmam-ı Yusuf'tan alıntılar yaparak bu uygulamanın dinde yerinin olmadığını savunuyor. Meclis'teki görüşmeler sırasında Canan
Arıtman, kadınları figüran olarak suçladı;
Nesrin Baytok, başörtüsüyle
El-Kaide' class='textetiket' title='El Kaide haberleri'>El Kaide terörü arasında bağlantı kurdu. Ancak partililer seçim bölgelerinde farklı icraatlara
imza atıyor. CHP'li Kart, bir doktorun başörtülü hastayı muayene etmek istemeyip, 'zihinlerinizi değiştirin' diye
hakaret ettiği iddiasını Meclis'e taşıdı. Konuyla ilgili
soru önergesi veren Kart,
Sağlık Bakanı Recep Akdağ'ın konuyla ilgilenmesini istedi. Kart, "Böyle bir davranış hiçbir şekilde kabul edilemez ve hoş görülemez." dedi. Yalıhüyük İlçe Sağlık Ocağı'nda gerçekleşen olayı, bazı bayan doktorların erkek hastayı muayene etmedikleri iddialarıyla birlikte değerlendiren Kart, "Bu hem ahlaken doğru değildir hem de devletin sağlık hizmetlerini kayıtsız şartsız yerine getirmesi yolundaki sorumluluğuyla bağdaşmaz." ifadelerini kullandı.
CHP'li vekil, özel hayatta kıyafeti sınırlayan herhangi bir yasal
düzenleme bulunmadığına dikkat çekti. Kart, "Ortak toplumsal alanlarda yurttaşlarımız başörtülü, türbanlı veya başı açık olarak elbette tercihlerini yapacaklardır. Bunda hiçbir tereddüt olamaz.
Kamu hizmeti verenlerin böyle bir tercihe müdahale etme hakları yoktur." diye konuştu. Kart, önergeyi verme amacını, 'konunun tarafsız bir şekilde tahkik edilmesi' olarak açıkladı. Olayı provoke etmek isteyenlerin çıkabileceğine işaret etti. Bu önerge sebebiyle partisinden herhangi bir olumsuz tavır görmediğinin de altını çizdi.
'Babaannem üçetek giyerdi, neyin kavgasını yapıyoruz?'
Kart, olaya 'CHP milletvekili olarak değil' 'milletin vekili' sıfatıyla yaklaştığını bildirdi. Yapıcı olunmasını istedi, toplumun tümünün kucaklanması gerektiğini savundu. Kart, şöyle devam etti: "Vatandaşlar askerî birimlere de başörtülü girebilmeli. Çocuğunun mezuniyet törenine, askerlik törenine gidecektir. Çocuğunun, yakınının mürüvvetini görmek için askerî birimler dâhil her yere girebilmelidir. Dinî değerlerimizle, kutsal değerlerimizle kimsenin kavgası yok. Aynı kültürden geliyoruz. Benim rahmeti babaannem üçetek giydi, annem başörtülüydü, halalarım şalvarlıdır. Neyin kavgasını yapıyoruz biz? Ortada bir ihtilaf mı var?" Kart, bazı kişilerin kutsal değerleri siyaseten kullanıp, kamu yönetimine taşımak istediği için ihtilaf doğduğunu savundu.