Erzurum,
Elazığ,
Ağrı ve
Kars teşkilatlarında da çarşaflı kadınlar için
katılım töreni yapılacak. Hafta içinde iki çarşaflı kadını ağırlayan
CHP yönetimi, ziyarete gelen partililerin dini vecibelerini yerine getirebilmesi için genel merkeze
mescit yapılmasını da gündemine aldı. Genel Sekreter Yardımcısı
Mesut Değer, Baykal'ın yeni
açılımıyla birlikte başörtülü kadınların CHP'ye ilgisinin arttığını savundu. Aynı zamanda eski
Diyarbakır milletvekili olan Değer, Doğu ve Güney
doğu'da partisine oy verenlerin büyük bölümünün başörtüsü taktığına işaret etti. CHP'nin kapılarının herkese açık olduğunu belirten Değer, genel merkezde mescit bulunmamasını eksiklik olarak niteledi.
Namazlarını partideki odasında kıldığını söyleyen Değer, "Odamda
seccade var. Seçmenlerim geldiğinde namazını kılıyor. Genel merkezde bir mescit olması gerekirdi. Bu bir eksiklik. Kurultaydan sonra bu konu da gündeme gelecektir ve sanırım düzeltilecektir." dedi.
CHP'nin başörtüsü
açılımı,
toplumun her kesiminden ilgi gördü. Bazı milletvekillerinin itirazına rağmen yerel teşkilatların tamamı
destek verdi. Genel Sekreter Yardımcısı
Mehmet Sevigen, hiçbir örgütten olumsuz tepki almadıklarını açıkladı. CHP'deki açılıma en çok sevinenler ise Doğu ve Güneydoğulu
seçmeni yönetimde temsil eden isimler oldu. Eski Diyarbakır
Milletvekili Mesut Değer ile eski Ağrı İl Başkanı
Savcı Sayan, bu tablonun Doğulu seçmen üzerinde çok olumlu etki yaptığı görüşünde. CHP Genel Sekreteri Değer, CHP'nin 72 milyona hitap eden bir parti olduğuna işaret ediyor. Annesinin
türbanlı, kız kardeşlerinin başörtülü, ablasının ise çarşaflı olduğunu hatırlatırken Doğu'da CHP'ye oy verenlerin büyük bölümünün başının kapalı olduğuna dikkat çekiyor. Bu süreçte başörtülü kadınların CHP'ye ilgisinin arttığını anlatan Değer, şöyle devam ediyor: "Diyarbakır'da il başkanlığımıza birçok türbanlı ve çarşaflı kadın giderek son açılımı doğru bulduklarını söylemiş. İki gün önce genel merkeze iki çarşaflı kadın geldi, onları en iyi şekilde ağırladık. 'Sadece size bakmaya geldik.' dediler. 'Bizden korkmayın, biz korkuluk değiliz.' dedik. Elazığ'da da çarşaflı kadınların partiye katılım töreni olacak." Değer, CHP'nin kapılarının herkese açık olduğunu vurguluyor. Genel merkezde bir mescit bulunmamasının eksiklik olduğunu, bu konunun aralık ayındaki tüzük kurultayından sonra gündeme geleceğini kaydediyor. Değer, "Benim odamda seccade var. Seçmenlerim geldiğinde namazını kılıyor. Ben de bazen odamda namaz kılıyorum. Ancak genel merkezde bir mescit olması gerekirdi. Bu bir eksiklik. Kurultaydan sonra bu konu da gündeme gelecektir ve sanırım düzeltilecektir." diye konuşuyor.
Kurtuluş Savaşı'nda topa mermi süren kadınlar başörtülüydü
Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyesi
Savcı Sayan, tabanın yeni durumu nasıl karşıladığı sorusuna tek kelimeyle
cevap veriyor: "Mükemmel." Halkın partisine kavuştuğunu savunurken "Zaten CHP'nin özü budur." ifadesini kullanıyor. Sayan, Kurtuluş Savaşı'nda topa mermi süren kadınların hepsinin kapalı olduğunu hatırlatıyor. Herkesin inanışına, kılık kıyafetine saygı duyduklarını belirtirken şunları dile getiriyor: "Partilerin işi insanların kılık kıyafetlerine karışmak değil, onları nasıl doyuracağını düşünmektir. Kimsenin bir başkasının '
yaşam alanına müdahale' hakkı yok. CHP, bunun sigortası olduğunu gösterdi. İnsanları keşkesiz, çünküsüz, eğersiz seviyoruz. İnsanları kendimize benzeterek sevmenin bir anlamı yok." Sayan, CHP'nin isminde '
halk' kelimesi olduğunu söylerken halkın tüm renklerine sahip çıkılması gerektiğinin altını çiziyor. CHP'nin türbanlıların üniversiteye gitmelerine engel olmasını ise şöyle izah ediyor: "Bu konuda insanlarımızın birbirini ikna etmesi gerekiyor. Yani 'sen türbanı siyasi simge için takıyorsun' diyen ile 'hayır inançlarım için takıyorum' diyenler birbirlerine güven duymaya başladığında sorun kendiliğinden çözülür. Türban konusunda sorun
Anayasa Mahkemesi falan değildir. Ne yazık ki toplum olarak birbirimizi ikna edemedik.
Güven sağlandıktan sonra çözemeyeceğimiz sorun yoktur." Sayan, Ağrı, Kars ve Erzurum'da binlerce türbanlı ve çarşaflı kadının partiye katılacağı bilgisini verirken "Memleketim Ağrı'da CHP'ye oy veren kadınların yüzde 99'u kapalıdır." diyor.
Belediye başkanlarından tam destek
Eleştirenler ülkenin mutluluğunu istemiyor
Kemal Aydın (Bahçeşehir Belediye Başkanı): Son derece
ümit verici bir gelişme.
Anadolu coğrafyası inancı, kıyafeti ve etnik yapısıyla bir bütündür. Giderek büyüyen laik-anti laik kamplaşmanın farkında olmalıyız.
Türkiye koşar adımlarla bir çatışmaya gidiyor. Bu dönemde genel başkanımız çok önemli bir tespit yaparak böyle bir açılımı gerçekleştirmiştir. Bunu eleştirmek ancak ülkenin mutluluğunu istemeyen gruplara
hizmet eder.
Başımızın üstünde yeri var
Hasan Akgün (Büyükçekmece Belediye Başkanı): Bunlar
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı. İnsan hak ve özgürlüklerine saygılı bir parti arıyorsanız o CHP'dir. Yadırganacak bir durum yok. Vatandaş CHP'ye yönelmişse kılığı kıyafeti ne olursa olsun başımız üzerinde yeri vardır. İster bikiniyle gelsin, ister çarşafı ile gelsin.
Açık-kapalı ayrımı yapılmasın
Mustafa Değirmenci (Avcılar Belediye Başkanı): Partinin yeni açılımlara ihtiyacı olduğunu genel başkanımız gördü. Bu ülke hepimizin. İnsanları türbanlı-türbansız, açık-kapalı şeklinde tanımlamamak gerekir. Genel başkanımız doğru bir açılım yapmıştır.
Bana söz düşmez
Ateş Ünal Erzen (Bakırköy Belediye Başkanı): Genel başkanımız her gün bu konuda yorum yapıyor. Biz de o yorumlara katılıyoruz. Parti büyükleri varken bana söz düşmez.
Karşı çıkmak özgürlüğe aykırı
Mehmet Ali Özpolat (CHP İstanbul Milletvekili): CHP'nin ilkelerini, inançlarını benimseyen gelir oyunu verir. Oy veren vatandaşlara 'senin kılık kıyafetin şudur oy veremezsin' diyemeyiz. Bu ne siyaseten ne de bireysel hak ve özgürlükler açısından doğrudur. Yadırganacak bir şey yok.
ZAMAN