Türkiye 12. Cumhurbaşkanını seçerken 70 bin kişilik dev kadrosuyla takip eden Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) engellemeler yaşanıyor. Geçtiğimiz 30 Mart yerel seçimlerinde Cihan ve Zaman'ın internet sitelerine ve şirket internet sağlayıcılarına düzenlenen siber saldırının bir benzeri cumhurbaşkanlığı seçiminde de yoğunlaşarak artıyor.
Çoğu yurtdışı kaynaklı yüzbinlerce bilgisayardan yapılan "Ddos" saldırısının amacı, ajansın veri iletişimine darbe vurmak. Bu darbe ile Cihan'ın seçim sonuç verilerin, sağlıklı bir şekilde medya kuruluşlarına verebilmesi amaçlanıyor. Geçtiğimiz yerel seçimlerde de Cihan'a yapılan saldırılar sonrası bazı ajanslar verileri manüpile ederek muhalefet partili vatandaşların sandıkları kaderine bırakmaları sağlanmıştı.
Muhtemel bağlantı problemlerini yedeklemek için birden fazla internet şirketinden hat kiralanmasına rağmen tüm hatlara düzenlenen eş zamanlı saldırılar giderek yoğunlaşıyor.
CİHAN SON 7 SEÇİMDİR EN İYİ SEÇİM ÇALIŞMASI YAPAN AJANS OLDU
Seçim sonuçlarını hızlı ve doğru verme konusunda Türkiye'de tek marka haline gelen Cihan Haber Ajansı'nın başarılı performansı, seçim güvenliğine ve Türk demokrasisine büyük katkı sağlıyor. Cihan Haber Ajansı, bugüne kadar 7 seçim organizasyonu gerçekleştirdi. Her seçimde başarı çıtasını yükseltti. Seçimlerin demokratik ve şaibesiz bir şekilde geçmesine büyük katkı sağlayarak toplumun her kesiminden övgü aldı.
Cihan, son seçim sonuçlarını en doğru ve hızlı şekilde kamuoyuna duyurmak için üç aydır hummalı bir çalışma yürütüyor. Türkiye genelindeki seçim sonuçları Türkçe ile birlikte İngilizce, Arapça ve Rusça olarak da veriliyor. Sonuçlar iPad ve iPhone gibi platformlardan da grafik destekli takip edilebiliyor. Daha önceki 7 seçimden başarıyla çıkan Cihan, aldığı verileri birçok medya kuruluşunun ekranlarına yansıtıyor.
SALDIRILAR ÖNCEDEN HABER VERİLMİŞTİ
Cumhurbaşkanı seçiminden önce de Cihan'ın seçimlerdeki çalışmalarının engellenmek istenmiş İçişleri Bakanlığı'nın Emniyet Genel Müdürlüğü aracılığı ile 81 il emniyet müdürüne şifahi talimat verdiği öğrenilmişti. Alınan bilgilere göre, ajans çalışanlarının cumhurbaşkanı seçimlerinde ‘oy kullanılan okullara yaklaştırılmaması, elden gelen tüm zorluğun çıkarılması' için 81 ildeki bütün emniyet teşkilatına emir verildiği ortaya çıkmıştı.
Bu plana karşı siyasilerden sert tepki gelmişti. İşte o tepkiler;
Cumhurbaşkanı adayı Ekmeleddin İhsanoğlu: Bir ajansın haberleşme özgürlüğünü önlemek faşist ve diktatöryal bir tavırdır. Böyle bir şey yapıldıysa bunun sorumluları mahkemeye verilecektir, bütün dünyada teşhir edeceğiz. Türkiye'nin 3. dünyaya geri döndürülmesi projesi mi var?
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu: Herhalde bu seçimde kediler trafoya girmeyecek, başka şeyler olacak. Bir haber ajansının seçim sonuçlarını izlemesi kadar doğal bir şey olamaz. Ama siz bir haber ajansını yasaklıyorsanız, ‘seçim sandıklarının olduğu ortama girmesin' diyorsanız, o zaman orada bazı numaralar çekiyorsunuz demektir. Buna tepki vermemiz lazım. Eğer bir ülkede siyasal iktidar bir haber ajansını yasaklamaya kalkıyorsa orada demokrasiden söz etmek mümkün değildir.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Erdoğan Toprak: Umut ediyorum doğru değildir. Özgürce haber alma hakkını engellememek lazım. Belli bir kanalı bağlayıp toplumu manipüle etmenin gölgesi düşer. 30 Mart'ta yapılan yerel seçimlerde önce iktidarın yüksek olduğu yerlerin sonuçları gösterildi. Diğer tarafların moralini bozmak istediler. Başarılı da oldular. Oy torbaları değiştirildi. Oylar çalınarak, manipüle edilerek, dizayn politikalarıyla bir yere varılamaz. Hepimiz gelip geçiciyiz.
CİHAN