Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan, göreve geldiklerinden bu yana 13 bin 600 kilometre yol inşa ettiklerini belirterek, ''Biz sadece 13 bin 600 kilometre yol inşa etmedik, aslında
Türkiye'ye farklı bir gelecek inşa ettik. Bu yollar da Türkiye'yi çok farklı bir geleceğin, aydınlık bir geleceğin içine taşıyacaktır'' dedi.
Erdoğan, Büyük
Anadolu Otelinde düzenlenen Türkiye Otobüsçüler Federasyonu (
TOFED) 4. Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada, Genel Kurul'un, sektöre, ekonomiye, Türkiye'ye ve millete hayırlar getirmesini diledi.
Ankara için dün bir dizi proje açıkladıklarını anımsatan Erdoğan, başkentin sanayisini, ticaretini, turizmini, özellikle de vizyonunu ve kentleşme perspektifini köklü şekilde değiştirecek bu projeler arasında, ulaştırmanın ayrı bir yer tuttuğunu söyledi.
Ankara'nın öncelikle yüksek hızlı
tren hatlarında bir merkez
istasyon haline geleceğini belirten Erdoğan, Ankara-
Eskişehir hattını bitirdiklerini ve 2009 yılında işletmeye açtıklarını kaydetti. Eskişehir–
İstanbul hattının inşasının devam ettiğini kaydeden Erdoğan,
test sürüşleri yapılan Ankara–
Konya hattının bittiğini, 3 Haziran cumartesi günü Konya'ya hızlı trenle giderek hattı açacaklarını bildirdi.
Ankara-
Sivas hattının çalışmalarının sürdüğünü, bu hattın ilk etapta Erzincan'a kadar uzayacağını anlatan Erdoğan, Ankara-
Afyonkarahisar,
Uşak,
İzmir hattının da proje çalışmalarına devam ettiklerini söyledi.
Ankara'nın, havayolunda da yine bir merkez haline dönüştüğünü ifade eden Erdoğan, Anadolu Jet'in yurtiçi ve yurtdışı çıkışlarında Ankara'yı bir merkez olarak kullanacağını kaydetti.
Ulaştırmada asıl önemli projelerinin karayolları olduğunu belirten Erdoğan, Ankara-
Samsun, Ankara-İzmir ve Ankara-
Niğde arasına üç farklı otoyol inşa edeceklerini, Samsun otoyolunun yaklaşık 2,6 milyar liraya mal olacağını dile getirdi.
Proje hizmetlerinin üç bölüm halinde
ihalesini yaptıklarını, projenin, 2012 yılında tamamlanacağını belirten Erdoğan, 381 kilometre otoyol ve 51 kilometre bağlantı yolu olmak üzere toplamda 432 kilometre yol inşa edeceklerini, bu yolda 9
tünel, 13
viyadük ve 11 kavşağın yer alacağını kaydetti.
İzmir otoyolunun maliyetinin yaklaşık 3,8 milyar lira olduğunu, projelendirmesinin iki etap halinde ihale edildiğini ve 2012'de tamamlanacağını ifade eden Erdoğan, 505 kilometre otoyol, 30 kilometre bağlantı yolu olmak üzere Ankara-İzmir arasında toplamda 535 kilometre yol inşa edeceklerini, burada da 4 tünel, 25 viyadük ve 17 kavşağın olacağını söyledi.
Asıl önemli otoyol projelerinin,
Edirne-
Habur arasındaki otoyolun Ankara-Niğde etabı olduğunu belirten Erdoğan, Edirne'den başlayan ve Ankara'ya kadar kesintisiz uzanan bir otoyolun olduğunu,
Pozantı–
Şanlıurfa arasında da bu otoyolun aynı şekilde devam ettiğini, Habur-Edirne arasında, Şanlıurfa–Habur ve Niğde-Ankara etaplarının kaldığını kaydetti.
Ankara-Niğde otoyolunun kesin projelerinin hazır olduğunu belirten Erdoğan, 285 kilometre otoyol, 57 kilometre bağlantı olmak üzere toplamda 342 kilometre yol inşa edeceklerini, burada da 4 viyadük ve 11 kavşağın yer alacağını ifade etti.
Bu projenin, 2 milyar liraya mal olacağını kaydeden Erdoğan, ''İnşallah, Habur etabını da en kısa zamanda tamamlayarak, Edirne Habur arasında kesintisiz bir otoyolu ülkemize kazandırmış olacağız. Bugün, bu toplantımızın ardından, Niğde'ye giderek, bu müjdeyi oradaki vatandaşlarımızla da paylaşacağız. Sadece geçtiği iller için değil, tüm Türkiye için ben bu projeleri son derece heyecan verici buluyorum'' dedi.
Bölünmüş yol uzunluğunun şu anda 19 bin 700 kilometre uzunluğa eriştiğini belirten Erdoğan, bunun 6 bin 100 kilometresinin, Cumhuriyetin ilk 79 yılında inşa edildiğini, kendilerinin ise 8,5 yılda buna 13 bin 600 kilometre eklediklerini söyledi.
Türkiye'nin tamamının, karayolları ağırlıkta olmak üzere,
demiryolu, hızlı tren hattı ve havalimanı noktasında büyük bir şantiyeye dönüştüğünü kaydeden Erdoğan, ulaştırma noktasında
2023 hedeflerini ilan ettiklerini, 2023 yılına kadar 15 bin kilometre daha bölünmüş yolu Türkiye'ye kazandıracaklarını söyledi.
-''YOL, DEMOKRASİYLE DE DOĞRUDAN İLGİLİ''-
Bir
medeniyet olan yolun, bugünün dünyasında kalkınmanın, ilerlemenin en önemli şartı olduğunun altını çizen Erdoğan, ticaretten turizme, bilimden savunmaya kadar hemen her alanın, yolla doğrudan ilgili olduğunu ifade etti.
Seyahat özgürlüğü, bilgi alışverişi, hızlı
ulaşım, kültür alışverişi gibi boyutlarıyla değerlendirdiğinde yolun bizzat demokrasiyle de alakalı, doğrudan ilgili olduğunu belirten Erdoğan, yolun, demokrasinin standartlarının daha ileri seviyelere taşınmasında önemli bir faktör olduğunu vurguladı.
Baskıcı, otoriter idarelerin,
seyahat özgürlüğünü kısıtladığını kaydeden Erdoğan, şöyle devam etti:
''Bunu bir dönem biz de yaşadık. 1940'larda -tırnak içinde söylüyorum- 'sakıncalı' görülen insanların bir yerden bir yere gitmesi izne bağlanmış, belli şehirlerden çıkış, belli şehirlere giriş izne tabi tutulmuş, belli aileler de zorla göç ettirilmiştir. Yol, seyahat özgürlüğünün teminatı olarak, işte bu tür baskıcı zihniyetlerin de geri gelmemek üzere tarihe karışmasını sağlamıştır. Ben, inşa ettiğimiz tüm bu yolların, sadece ulaşıma katkı sağladığına inanmıyorum. Bu yollar, Türkiye'nin şehirlerini, insanlarını, aileleri, farklı kültürleri, farklı düşünceleri birbirine bağlıyor. Bu yollar, ticaretin, sanayinin, ihracatın çok daha fazla şekilde yaygınlaşmasına zemin hazırlıyorlar.
Turizm kadar, bilgi alışverişi, eğitim seyahatleri daha
ucuz, rahat, konforlu şekilde yapılıyor. Yani biz sadece 13 bin 600 kilometre yol inşa etmedik, aslında Türkiye'ye farklı bir gelecek inşa ettik. 79 senede 6 bin 100 kilometre bölünmüş yol yapılmış, biz ise 8 senede 13 bin 600 kilometre yaptık,
hesap ortada.
AK Parti zihniyetinin iktidarı olmuş olsaydı Türkiye, bu süreç içinde 136 bin kilometre bölünmüş yol yapardı. Olay bu kadar açık. Nasıl ki eğitim sistemine kazandırdığımız 163 bin derslik, 1 milyona yakın bilgisayar, 89 üniversite, Türkiye'nin nesillerini dönüştürecek, geleceğini farklı bir boyuta taşıyacaksa, işte aynı şekilde bu yollar da Türkiye'yi çok farklı bir geleceğin, aydınlık bir geleceğin içine taşıyacaktır.''
Eğitimde yaptıkları yenilikleri de anlatan Erdoğan, gelirken yolda öğrencilerin önünü kestiğini belirterek, ''Akyurt'un bir köyü. Çocuklar ne dedi biliyor musunuz? 'Bizim okulumuzda akıllı
tahta var' dediler. Olay bu. Yani şu anda İstanbul'un, Ankara'nın merkezi okullarında bunlar yok ama Akyurt'a bu girdi. Olaya farklı bir yönden bakıyoruz'' dedi.