Gazeteci Adem Yavuz Arslan, Washington merkezli uluslararası kamuoyu araştırma şirketi Pew Research’ün yeni anketinin çok çarpıcı sonuçlarını Bugün gazetesinde yazdı.
11 Nisan ile 16 Mayıs tarihleri arasında 1001 kişi ile yüz yüze görüşülerek yapılan araştırmada deneklere gezi olaylarından dinin siyasetteki yerine kadar çeşitli sorular soruldu. Düzenli saha araştırmaları ile tanınan Pew Research’ün analizlerine göre Türk toplumu tam anlamıyla iki kutuplu hale geldi. Toplumun yüzde 51’i ülkenin gidişatından şikayetçi. Yüzde 44’ü ise memnun...
EKONOMİDE BÖLÜNMÜŞLÜK
Başbakan Erdoğan’dan memnuniyet ise yüzde 48. Memnun olmayanlar da yüzde 48 çıkıyor. Hükümetten memnuniyet ise yüzde 51’e yüzde 44 şeklinde.
Ankete katılanların yüzde 49’u Gezi Parkı protestolarını desteklediğini söylerken yüzde 55’i de Erdoğan’ın krizi yönetim biçimini tasvip etmediğini belirtmiş.
Ekonomi de ise yine bölünmüşlük var. Yüzde 46’sı ekonominin kötü gittiğini düşünürken yüzde 51 de durumdan memnun olduğunu söylüyor.
Yüzde 56’lık bir kesim ise kişisel özgürlüklere müdahale, Suriye politikası ve yolsuzluk konularında hükümeti onaylamadığını söylemiş. Ankete katılanların yüzde 69’u ise dinin politika belirlenirken etkili olduğu şeklinde yorum yapmış.
ORTADOĞU’DA DÜŞÜŞ VAR
Pew’in son anketinde çok dikkat çekici bir başlık daha var. Başbakan Erdoğan hakkında olumlu düşünenlerin oranı hem Türkiye’de hem de Ortadoğu ülkelerinde son bir yılda kayda değer şekilde düşmüş.
Ankete göre Başbakan Erdoğan hakkında olumlu düşünen Türkler’in oranı yüzde 62’den yüzde 51’e düştü. Araştırmaya katılan Türk vatandaşlarının yüzde 55’i ise Başbakan Erdoğan’ın Gezi olaylarını ele alış biçimini onaylamadıklarını söyledi. Erdoğan’ın, Gezi olaylarıyla ilgili tavrını onaylayan Türkler’in oranı ise yüzde 37’de kaldı.
Erdoğan hakkında olumlu düşünenlerin oranı Ortadoğu ülkelerinde de düşüş yaşanmış. Geçen sene; Ürdün halkının yüzde 75’i, Lübnan halkının yüzde 54’ü ve Mısır halkının yüzde 68’i Erdoğan hakkında olumlu düşünürken; bu oran bu yıl için sırasıyla; yüzde 60, yüzde 49 ve yüzde 42’de kaldı. Mısır, Erdoğan’ın Ortadoğu’daki imajının en çok yara aldığı ülkeler arasına girerken, Lübnanlı Şiiler’in de ancak yüzde 10’u Erdoğan hakkında olumlu fikirlere sahip olduklarını söyledi.
GERGİNLİK POLİTİKASI
Ankete yansıyan cevaplara bakıldığında şu yorumu yapmak mümkün, kendini dindar olarak tanımlayanlar ile sıkı AKP destekçileri bir tarafta, toplumun diğer kesimleri başka bir tarafta toplanmış. Uzun zamandır Başbakan Erdoğan’ın başkanlık sistemine geçmek istediği, bunun için iki kutuplu bir siyaset tarzını benimsediği düşünülürse gerginlik politikasının sonuç verdiği ve toplumun tam anlamıyla ikiye bölündüğü görülüyor.
İSRAİL LİSTE BAŞI
Erdoğan hakkında olumlu düşünenlerin oranı Filistin’de de kayda değer düşüş yaşadı. Geçen yıl, Filistin halkının yüzde 74’ü Erdoğan hakkında olumlu düşünürken, bu yıl bu oran yüzde 55 oldu.
Erdoğan hakkında olumlu düşünenlerin oranının artış gösterdiği tek ülke ise İsrail oldu. Geçen sene İsrailliler’in yüzde 14’ü Erdoğan hakkında olumlu fikirlere sahipken, bu yıl bu oran yüzde 16’ya çıktı. Erdoğan hakkında olumlu düşünen İsrailli Yahudiler’in oranı yüzde 8’de kalırken, İsrailli Araplar’ın yüzde 62’si Erdoğan hakkında olumlu yargıda bulundu.