Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın,
Almanya Federal Cumhuriyeti Şansölye Yardımcısı ve
Dışişleri Bakanı
Guido Westerwelle ile görüşmesinde,
Türkiye-AB ilişkilerinin ele alındığı öğrenildi.
Alınan bilgiye göre, Erdoğan görüşmede Westerwelle'in kabinede görev almasının özellikle Türkiye açısından önemli olduğunu, Westerwelle'in Türkiye'nin AB'ye üyeliğini desteklediğini ifade etti.
Almanya'da 3 milyon Türk'ün yaşadığını anımsatan Erdoğan, Türkiye'ye gelen Alman turistlerin Türkiye'yi ziyaret eden
yabancı turistler sıralamasında birinci olduğunu belirtti.
Türkiye'nin AB'ye üyelik başvurusunun fiilen 50, resmen 46 yıl önce başladığını hatırlatan Başbakan Erdoğan'ın, Türkiye'nin ''yarım yamalak'' üyeliğe razı olmayacağını söylediği bildirildi.
Türkiye'nin AB'ye yük olmaya değil yük almaya geldiğini dile getiren Erdoğan, AB üyesi bir Türkiye'nin,
Avrupa'nın Asya'ya, Hazar'a ve Kafkaslar'a açılan kapısı olacağını söyledi.
Türkiye'nin bir enerji koridoru olduğunu anlatan Başbakan Erdoğan, AB üyesi olmadan
Gümrük Birliği üyesi olan tek
ülke durumundaki Türkiye'nin üyeliğinin AB'yi 1,5 milyarlık
İslam dünyasına açacağını söylediği ifade edildi.
Westerwelle'in de Türkiye'nin öneminin farkında olduklarını kaydederek, Başbakan Erdoğan'ın bütün söylediklerini, kendisinin de Almanya'da söylediği bildirildi.
Başbakan Erdoğan da Avrupa ülkelerinde yaşayan Türk vatandaşlarının yaşadıkları topluma entegre olmalarını
teşvik ettiklerini, ancak asimilasyona karşı olduklarını dile getirdi.
Türklerin kültürel geleneklerinin ''çoklukta birlik'' olduğuna dikkati çeken Erdoğan'ın, farklılıkların zenginlik olduğunu ifade ettiği öğrenildi.
Kabulde, Türkiye'de bir Alman lisesi olduğunu anımsatan Erdoğan'ın, Türk-Alman üniversitesi kurulması için çalışmaları sürdürdüklerini söylediği, Türkiye'de Alman lisesi varsa Türkiye'nin de Almanya'da benzer şekilde Türk liseleri açabilmesi gerektiğini dile getirdiği bildirildi.
-ERDOĞAN-DEMİNG GÖRÜŞMESİ-
Çin Dış
Ticaret Bakanı Chen Deming ile de görüşen Başbakan Erdoğan'ın, bu görüşmede de ''Çinliler ve Türklerin iki köklü medeniyetin mirasçıları olduklarını söylediği'' öğrenildi.
Türkiye ve Çin dışındaki üçüncü ülkelere de müştereken yatırımlar yapılabileceğine işaret eden Erdoğan, yarın İstanbul'da yapılacak toplantıya 100'e yakın Çinli iş adamının katılacağını bildirdi.
Sincan Uygur Özerk Bölgesinde yaşanan olaylardan büyük üzüntü duyduğunu da dile getiren Başbakan Erdoğan'ın, Uygurları Türkiye ile Çin arasında bir dostluk köprüsü olarak görmek istediğini ve öyle gördüğünü ifade ettiği belirtildi.
Deming de 2003 yılından bugüne iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine sağladığı katkılardan dolayı Erdoğan'a teşekkür etti.
Türkiye'nin Uygurlarla bağlarını saygıyla karşıladıklarını belirten Deming, kendilerinin de Uygurları dostluk köprüsü olarak gördüklerini kaydetti.