MHP lideri Bahçeli’nin son yerel seçim öncesi aday tanıtım toplantısında yaptığı konuşmayı içeren habere getirilen erişim yasağına itiraz üst mahkeme tarafından reddedildi.
TİB’in karara uyması beklenirken, siyasiler ve meslek örgütleri basın ve ifade özgürlüğüne yapılan baskının vesayete dönüştüğüne dikkat çekti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli Mart 2014 belediye seçimleri öncesi Ankara’da aday tanıtım toplantısı düzenledi. Bahçeli’nin basına ve tüm kamuoyuna açık olan toplantıda yaptığı konuşma pek çok medya kurumu ve internet sitesinde haber olarak yayınlandı.
ÜST MAHKEME REDDETTİ
“Devlet Bahçeli: Basın Hürriyeti Ölümcül Yara Aldı” başlığı ile yer alan haber, basın tarihinde ender görülecek bir uygulamaya maruz kaldı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan avukatı aracılığı ile mahkemeye başvurarak bu habere erişimin engellenmesi talebinde bulundu. İstanbul 5. Sulh Ceza Mahkemesi Başkanı Necmettin Kafalı rutin bir toplantı ile ilgili bu haber için erişimin engellenmesine yönelik karar verdi. Bugün gazetesi de bu karara itiraz etti. Ancak itiraz üst mahkeme İstanbul 2. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından reddedildi. Nihai karar gereği Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB), içeriği kaldırması bekleniyor. Meslek örgütleri ve siyasiler alınan karara büyük tepki gösterdi.
Sindirme operasyonu
MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri: Türkiye’de yargı bağımsız değildir, basın ve ifade özgürlüğü vesayet altındadır. Bu yapılan sindirme ve baskı altına alma operasyonudur. Başbakan söylediği lafların duyulmasını istemiyorsa o sözleri etmemeliydi. Hem söyleyecek hem de yazanlar hakkında işlem yapacak, bu etik değil. Başbakan’ın asıl amacı belli bir gruba ait yayın organlarını çökertmek, susturmak ve etkisiz hale getirmek.
Eşi benzeri olmayan dava
MHP Isparta Milletvekili Süleyman Nevzat Korkmaz: Başbakan basın özgürlüğünü, ifade hürriyetini kendine göre yorumluyor. Kendi siyasi menfaatine uygun olmayan eleştirilere sansür uyguluyor. Elindeki devlet gücüyle adeta bir kabus gibi üzerlerine çöküyor. Onlar da sussun diye. Onlar da susarsa bu demokrasi mi olacak?
MHP Genel Başkan Yardımcısı Semih Yalçın: Mahkemenin haberi kaldırtma kararı, basın ve ifade özgürlüğüne indirilmiş sivil bir darbedir. Yargı üzerinde baskı kurularak mahkemeler sansürcü zihniyetin aracı hâline getirilmiştir. Ülkede temel hak ve hürriyetler rafa kaldırıldı.
12 Eylül gibi
Çağdaş Gazeteciler Derneği Genel Başkanı Ahmet Abakay: Demokrasilerde bu tür uygulamalar olmaz. Bu yapılan uygulama ifade özgürlüğüne aykırıdır. Ancak Başbakan’ın böyle bir derdi yok. Ne yazık ki yapılan bu işi çok ilkel buluyorum. Orta çağ zihniyetinin hortlaması olarak görüyorum. Başbakan böyle işlerle uğraşmasın. Ben 12 Eylül’de gazetecilik yaptım aynı tür uygulamalar o zaman da vardı ama onları hayırla yad etmiyoruz.
Gazetecileri yıldırmayı hedefliyor
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Turgay Olcayto: Türkiye’de uzunca bir süredir halkın haber alma özgürlüğü engelleniyor. İktidar beğenmediği, kendisini eleştirilen haberleri okurlara ulaşmasını istemiyor. Bu yapılan uygulama demokrasiyle bağdaşmaz. Bu yasaklarla AB önündeki engelleri aşamayız. İktidar her habere dava açarak gazetecileri yıldırmayı hedefliyor. Artık kardeşlik içinde, iyi şartlarda yaşamak istiyoruz.
Bugün