İsrail, Hamas'ın
Gazze'de iktidara gelmesinin ardından abluka uygulamaya başladı. Bu abluka devrik
Mısır lideri
Hüsnü Mübarek tarafından da desteklendi. Uluslararası baskılar yüzünden sık sık değişikliğe gidilen abluka, kara, hava ve
deniz ulaşımını kapsıyor.
İsrail, 2007-2010 yılları arasında
sivil nüfusun hayatta kalması için gerekli bazı
ürünlerin Gazze'ye girmesine izin verdi. Örneğin, humusun girmesine izin verilirken, mantarlı humusun girmesi
yasaktı. Ayakkabı, kağıt hatta
kahve ve çay da yasaklılar listesindeydi.
İsrail,
Mayıs 2010'da 9 Türkün öldüğü Mavi
Marmara baskınının ardından ablukayı hafifletti.
İsrail sivil
toplum kuruluşu, Hareket Özgürlüğü Merkezi'nin (Gisha) araştırmasına göre, şu anda İsrail'de
yiyecek sıkıntısı bulunmuyor ancak
yoksulluk seyahat sınırlaması ve sınırların kapatılması yüzünden arttı. Nüfusun yüzde 70'den fazlası
yardıma muhtaç. Gazze Şeridi'ndeki işsizlik ise yüzde 25.6. Bu oran 2000 yılında yüzde 18.7 idi. İnşaat malzemeleri yasağı gibi sınırlamalar yüzünden 250 okulda sıkıntılar yaşanıyor.
-Gazze'ye mal girişi
Gazze'yi İsrail'e bağlayan
Kerem Şalom, mal girişine izin verilen tek sınır kapısı. İsrail, çakıl, çelik ve çimento gibi inşaat malzemeleri haricinde diğer malların girmesine izin veriyor. Ocak 2011'den beri ise, uluslararası kuruluşların kullanımı için belirli miktarda inşaat malzemelerine izin veriyor. Ancak, bu ihtiyaç daha çok Mısır'la Gazze arasındaki tünellerden karşılanıyor.
-Gazze'den
ihraç
Gazze'den ihraç yasak. Ancak çilek,
çiçek, biber, domates gibi ürünlerin mevsimsel olarak
Avrupa pazarlarına satışına izin veriliyor. Bu dönemlerde günde iki kamyon dolusu ürün ihraç ediliyor. Ancak 2005 yılında günde 400 kamyon dolusu malın çıkışına izin verilmişti. Ayrıca 12 Mayıs 2011 tarihinden beri Gazze'den ihraca izin verilmiyor.
-Gazze ve
Batı Şeria arasında seyahat
Gazze'den çıkış ve Gazze'ye giriş için sadece Erez ve Refah kapıları açık. 1993 anlaşmasına göre, tek bir yapının iki ayrı parçası olarak kabul edilen Gazze ve Batı Şeria arasında seyahat ve ticarete izin verilmesi gerekiyor. Ancak İsrail bu anlaşmanın gereğini yerine getirmiyor. İsrail, acil
tedavi gibi istisnai durumlar haricinde geçişlere izin vermiyor. İsrail son zamanlarda, 1.6 milyon insanın yaşadığı Gazze'den ayda 3000 kişinin Erez kapısını kullanarak çıkmasına izin verdi. Bunların büyük çoğunluğunu hastalar, onların bakıcıları ve zengin tüccarlar oluşturdu.
Gazze'den diğer ülkelere seyahat genellikle Mısır'la olan Refah kapısı üzerinden yapılıyor. Buradan günde 700 Gazzeli Mısır'a geçiyor. Binlercesi de hala listede bekliyor. Seyahatler, Mısır makamları tarafından onaylansa da
Filistin pasaportlarını İsrail verdiğinden dolaylı olarak geçişlerde söz sahibi durumunda.
-Hava ve
deniz ulaşımı
İsrail, hava ve deniz ulaşımını yasaklamış durumda. Tek hava alanı kullanılabilecek durumda değil. Hava sahası gibi deniz ulaşımı da İsrail'in mutlak kontrolü altında. Balıkçılara sadece 3 mile kadar avlanmaya izin veriliyor.