Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) seçimlerinde hükümet ve Yargıda Birlik Platformu arasındaki işbirliğine bir tepki de Kültür ve Turizm eski Bakanı, Bağımsız Milletvekili Ertuğrul Günay'dan geldi. Günay, yargının yasama ve yürütmeden bağımsız olmasının sistemin sağlıklı olması için gerekli olduğunun altını çizdi.
Hükümetin yanlış bir yola girdiğini vurgulayan eski Bakan Günay, "Yanlışlıklarını artırarak sürdürüyor. Seçimle gelmek meşruiyetin, hukukiliğin dayanaklarından sadece bir tanesidir.
HÜKÜMET VAZGEÇMELİ
Seçimle gelen iktidarların aynı zamanda anayasalara evrensel ve ulusal temel hukuk ilkelerine uygun davranması şarttır. Yargıyı hükümet doğrudan kontrol altına almaya çalışıyor. Bu üç kuvvetin bir merkezde birleştiği sistemin adı demokratik hukuk devleti değildir. Dünyanın her yerinde bunun adı diktatörlüktür. Hükümet bu yoldan vazgeçmelidir. Meşruiyet zeminini tartışmalı hale getirmekten kaçınmalıdır. Aksi takdirde demokratik sistemin hukuk içinde işlemesini zora sokar. Bundan bütün Türkiye zarar görür. Yapılması gereken bütün siyasi anlayışların yargı seçimlerinden elini çekmesi ve yargının kendi temsilcilerini özgür biçimde kendisinin seçmesine imkân verilmesidir” diye konuştu.
Maun Suresi ile uyardı
Ertuğrul Günay, Bakanlar Kurulu’nun Kimse Yok Mu kararını da sert sözlerle eleştirdi. Kimse Yok Mu ile ilgili herhangi bir karar olmadığını söyleyen Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç’a “Ya attığı imzanın farkında değil ya da doğruyu söylemiyor” sözleriyle yüklenen Günay, Kimse Yok Mu’nun İçişleri Bakanlığı’nın bütün denetimlerinden geçtiğini ve olumsuzluk bulunmadığını kaydetti. Günay, “Yardımları muhtaçlara ulaştıran derneğin yardım izninin kaldırılması, engeller getirilmesi kabul edilemez bir davranıştır” şeklinde konuştu.
BAKANLARA SESLENDİ
Daha önce beraber çalıştığı Bakanlar Kurulu üyelerine Maun Suresi’nin mealiyle seslenen Günay, “Vakıf anlayışı ve yardımlaşma anlayışı önde olan bir gelenekten geliyoruz. Maun Suresi yardımlaşmayı önemser, yardımlaşmayı engellemeye çalışanların ne kadar Müslüman gözükürse gözüksünler aslında gafil ve riyakâr olduklarını söyler. Böyle bir medeniyetin mirasçılarının yardım kuruluşlarına karşı siyasi kasıttan kaynaklanan bu tür davranışlara girmesi hiçbir bakımdan tasvip edilemez” dedi.
Günay, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve bazı bakanların önceki tarihlerde Kimse Yok Mu hakkında övgü dolu sözleri bulunduğunu da hatırlattı.
2010 yılındaki referandumu hatırlattı
Bugün'ün haberine göre, 2010 referandumunu hatırlatan Günay şunları söyledi: “2010’da yargının kendi temsilcilerini özgürce seçmesi için Türkiye sathında sözcülük yapanlar şimdi bu sözlerinden, ilkelerinden dönerlerse millet bunları bir yere mutlaka kaydeder ve bunun hesabı bir gün görülür. En önemlisi bir iktidar kuvvetler ayrılığına son verip bütün kuvvetleri kendi kişisel ya da kurumsal merkezinde toplamaya kalkarsa meşruiyetini yitirir.”