Devlet Bakanı ve
Başbakan Yardımcısı
Abdüllatif Şener, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in, Ana
yasa değişikliklerinin
halkoyuna sunulmasında 120 günlük sürenin 45 güne indirilmesine ilişkin yasayı TBMM'ye iade etmesini değerlendirirken, ''Hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde olağan sayabileceğimiz bir süreci yaşadığımızı belirtebilirim'' dedi.
Şener,
Bakanlar Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu ve gazetecilerin çeşitli konulardaki sorularını yanıtladı.
Şener, Hudson Enstitüsü'nün
Türkiye'ye ilişkin senaryosu konusundaki bir soru üzerine şunları söyledi:
''Bu, Bakanlar kurulu'nda gündeme gelmedi. Ancak, ABD de 'Think Thank' kuruluşlarıyla ünlü bir ülkedir. Bu kuruluşlar bazı tezler ileri sürer ve tartışarak bir sonuç elde etmeye çalışır. Bu tezler bazen mantıklı olabildiği gibi bazen de söz konusu Hudson Enstitüsü'nün yaptığı gibi fantezi sınırlarını da zorlayıcı nitelikte olabilmektedir. Olayı, bu çerçevede görmek gerekiyor.''
Cumhurbaşkanı Sezer'in,
Anayasa değişikliklerinin halkoyuna sunulmasına ilişkin yasayı TBMM'ye iade etmesine ilişkin bir soruya da Şener, şu yanıtı verdi:
''Türkiye bir hukuk devletidir. Türkiye'de kurumlar vardır, bu kurumların Anayasa'da belirlenmiş yetkileri, sorumlulukları vardır. Aynı zamanda Türkiye'de, Anayasayla, yasalarla belirlenmiş kurallar vardır. Bir hukuk devletinde yapılan bütün işlemler, bu kurallar ve bu kurumların yetkileri çerçevesinde bakılarak değerlendirilmelidir.''
Bir yasa
teklif veya tasarısının, TBMM'de görüşüldükten sonra Cumhurbaşkanı tarafından onaylanmak suretiyle yürürlüğe gireceğini anımsatan Şener, ''Cumhurbaşkanının, bir yasayı tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye gönderme yetkisi vardır. Referandum süresini kısaltan yasa bağlamında Sayın Cumhurbaşkanımız bu yetkisini kullanmıştır'' diye konuştu.
-ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARI-
Şener, Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini de düzenleyen Anayasa değişikliyle ilgili
kanunun iptali istemiyle açılan davanın Anayasa Mahkemesi'nde görüşüleceğinin hatırlatılması üzerine, şunları kaydetti:
''Anayasa Mahkememiz, Anayasa'da kendisine verilen yetkiler ve görevler çerçevesinde konuyu ele alacaktır. Cumhurbaşkanımızın meclise bu kanun tasarısını tekrar görüşülmek üzere iade etmesi, Bakanlar Kurulu'nun dağılmasından sonra gündeme girdi. Bu nedenle konu, Bakanlar Kurulu'nda değerlendirilmedi. Fakat hukuk devleti ilkeleri çerçevesinde olağan sayabileceğimiz bir süreci yaşadığımızı belirtebilirim.''
Şener,
Irak Başbakanı Maliki'nin Türkiye ziyaretinin Bakanlar Kurulu toplantısında görüşülmediğini bildirdi.
-BOR MADENİ-
Şener, toplantıda
Avrupa Birliği süreci ile Bor Enstitüsü'nün çalışmaları hakkında ilgili bakanların bilgi sunduğunu belirtti.
AB müzakere süreciyle ilgili bilgi veren Şener, dört fasılda Türkiye tarafından AB'ye görüş bildirildiğini söyledi. Şener, üç ayrı fasılda da görüş hazırlığının devam ettiğini kaydetti.
Bor Enstitüsü'nün çalışmalarına da değinen Şener, Dünyada Bor madeni rezervinin yüzde 72'sinin Türkiye'de bulunduğunu bildirdi. Bor madeninin sanayi kuruluşlarında da kullanıldığını vurgulayan Şener, 2002 yılında 186 milyon dolar olan Bor madeni ihracatının, 2006 yılında 367 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.
Şener, bor madeni alanındaki araştırma-geliştirme çalışmalarının önemine de dikkati çekti.