PKK'nın arkasında
yabancı devletlerin bulunduğuna dikkat çeken Ağar, "
Asker cansiperane görevini yapıyor. Ama mesele tamamıyla askere bırakılamaz. Diplomatik anlamda PKK'nın arkasında hiçbir güç kalmamalıdır. İçerideki çatışma alanlarını bitirirsek dışarıdan bir şey gelemez." ifadelerini kullandı. CNN Türk'te
Ahmet Hakan Coşkun'un sunduğu Liderler Zirvesi isimli programa konuk olan Ağar, gazetecilerin sorularını
cevaplandırdı.
Merkez sağda birleşememenin kendilerine oy kaybettirdiğini kabul eden Ağar, '
iktidar olamazsam koltuğa yapışmam' sözünün arkasında durduğunu belirtti. Ağar, iktidara gelmek için
siyaset yaptığını, muhalefeti başka bir arkadaşının yapabileceğini kaydetti.
İktidar olamazsam koltuğa yapışmam
DP Genel Başkanı
Mehmet Ağar, 22 Temmuz'da yapılacak
seçim için iddialı konuştu: "İktidar olamazsam koltuğa yapışmam." Büyük iddiaların insanı olduğunu kaydeden Ağar, muhalefete düşmeleri halinde bu görevi partiden bir başka ismin yapabileceğini vurguladı. "
CHP'yle
koalisyon kurar mısınız?" şeklindeki soruya ise ilginç bir cevap verdi: "AKP-CHP koalisyonu en iyi koalisyon olur. Ülkeyi nasıl gerdilerse birlikte yatıştırırlar." CHP'ye de yüklenen Ağar, "
Allah CHP'ye muhalefet görevi vermiş. Hep o çizgide devam edecekler gibi gözüküyor." ifadelerini kullandı.
DP lideri, CNN Türk'te Ahmet Hakan Coşkun'un sunduğu Liderler Zirvesi isimli programa konuk oldu.
Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü
Ekrem Dumanlı,
Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
Ertuğrul Özkök,
Sabah Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni
Ergun Babahan,
Milliyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat
Ergin ve
Milliyet Gazetesi yazarı Taha Akyol'un sorularını cevaplayan Ağar, önemli açıklamalar yaptı. Partisinin 1991 yılından beri oy kaybettiğinin ve daha önce 'iktidar olamazsam koltuğa yapışmam' şeklinde konuştuğunun hatırlatılması üzerine bu sözünü teyit etti. Ağar, "Ben büyük iddiaların insanıyım.
Türkiye kime güvenecekse onu başbakan yapacak. Geçmişe takılıp kalmak istemiyorum. Ben bu trendi aşacağım. Hedefimiz iktidar olmaktır. Olamadığımız takdirde koltuğa yapışıp kalmam. Partinin vereceği karara göre hareket ederim." şeklinde konuştu. Ağar'ın sorulara verdiği cevaplar özetle şöyle:
Mumcu'nun teklifi faydasız
Erkan Mumcu'nun beni canlı yayında tartışmaya çağırması fayda getirmez. Birleşme konusunda tarihi fırsat kaçmadı, ertelendi. DP'nin gelmiş olduğu noktada
baraj sorunu yok. Bunların hepsini telafi ederiz. Çok önemli bir
hasar olmadığı ortadadır.
Hayat, pişmanlık duymamayı gerektiriyor. Bana hiçbir şey kolay nasip olmamıştır. Hep zorlukları aşarak geldim. Bunu da aşacağız. Bu adımı atmış olmayı da başarı olarak görmek lazım. Benim hanemde hiçbir zaman mağlubiyet yoktur. Birleşme konusu 23 Temmuz'a kaldı.
Aydın Bey'e cevap vermem
Aydın
Menderes'in eleştirilerine cevap vermem. İstediği eleştiriyi yapabilir. Menderes soyadıyla bir polemiğim olmaz. O soyadın bende sembolik bir anlamı vardır. Adnan Menderes'in ekmeği, babamın da, benim de kursağımdadır.
Demirel'in sola yakın durması, dünyanın ters dönmesi demek
Dokuzuncu
cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in CHP'yi desteklediğine yönelik iddialara ihtimal vermem. Demirel'in sola yakın durması, dünyanın tersine dönmesi demek. Mesut Yılmaz'ın ise Anavatan'la
birleşme projesinde belirleyici bir rolü yok.
Darbe dönemi geride kaldı
Darbe dönemleri artık çok geride kaldı. Milletin ortaya koyacağı tablo herkesin rıza göstereceği bir tablo olacaktır. Allah, sandığı milletin önünden eksik etmesin.
Medya patronlarının getirdiği bir genel başkan değilim. Kimseye
boyun eğmem.
Kuzey Irak tamamen askere bırakılamaz
DP lideri Ağar,
Kuzey Irak'a
operasyon konusunda temkinli ifadeler kullandı. "Kuzey Irak'a girmenin Türkiye'ye getirisi ne olacak? Onu görmek lazım. Meselenin çok önemli yönleri var." diyen Ağar, bu konunun tamamen askere bırakılamayacağını vurguladı. Terör örgütü PKK'nın
cinnet eylemlerine girdiğini ifade eden Ağar, şöyle devam etti: "PKK'nın arkasında yabancı devletler var.
Avrupa devletleri var. Bu mesele artık tamamıyla askere bırakılamaz. O sahada cansiparane mücadele ediyor. Diplomatik anlamda PKK'nın arkasında hiçbir güç kalmamalıdır. Bu bölgede Türkiye'ye rağmen bir oluşumun kurulması mümkün değildi. İçerdeki çatışma alanlarını bitirirsek dışarıdan bir şey gelemez. Ovaya, şehirlere hakim olmak lazım. Örgütü besleyen damarların ortadan kalkması lazım. 1999'dan beri süreç boş geçirilmiştir.
Barzani, Türkiye'nin Güneydoğu'sunda etkili olmaya çalışmıştır."
27 Nisan bildirisinden nereden haberim olsun?
27 Nisan'daki gece yarısı bildirisinden haberimiz nereden olsun? Haberimiz olsa farklı bir söylem içinde olurduk. Meclis'e girip girmemek farklı bir şey.
AK Parti, cumhurbaşkanlığı seçimini dini bir mesele haline getirdi. Siyasetin içinde böyle bir mesele olamaz. "27 Nisan bildirisini bilseydim Genel Kurul'a katılırdım." sözünü bir tepkiyi ortaya koymak amacıyla dile getirdim. 27 Nisan bildirisi demokrasiye uygun olmayan bir açıklamaydı. Ben başbakan olsaydım böyle bir ortam olmazdı.
Hükümet karşı çıkıp da ne yapmıştır? Bir beyanat vermiştir. Türkiye'nin normalleşmesi lazım.
ZAMAN