Rüşvet verme ve alma iddiasına ilişkin, bazı bilirkişilerin de aralarında bulunduğu 9 kişiyle birlikte yargılandığı
davada haklarında verilen
beraat kararı
Yargıtay tarafından bozulan Genç Parti (GP) Genel Başkanı Cem
Uzan,
mahkemede ifade verdi.
İstanbul 3. Ağır
Ceza Mahkemesindeki
duruşmaya, tutuksuz
sanıklardan Cem Uzan, Metin Öner, Yılmaz Ayvaz Çakır ve
Cemal Tüfekçi katıldı. Diğer tutuksuz sanıklar ise duruşmaya gelmedi.
Duruşmada, kimlik tespiti yapılan Uzan, işinin sorulması üzerine ''bir işim yok'' diye
cevap verdi.
Yargıtay 5. Ceza Dairesinin bozma ilamına karşı diyecekleri sorulan Cem Uzan, ''Beraatta ısrar edilmesini istiyorum. Yargıtayın kararını kabul etmiyorum'' dedi.
Diğer sanık Yılmaz Ayvaz Çakır da kendisi aleyhinde bir temyiz başvurusu olmadığını, kararın kendisi yönünden kesinleştiğini düşündüğünü belirterek, mahkemenin eski kararında direnmesini talep etti.
Cem Uzan'ın
avukatı Şaylan Çığgın da eski kararda ısrar edilmesini istediklerini kaydetti.
Mahkeme heyeti başkanının, sanıklardan Hüseyin Engin Saydam'a ulaşılamadığını belirtmesi üzerine avukat Çığgın, Saydam'ın
yurt dışında olduğunu bildiğini, adresini mahkemeye verebileceğini ifade etti.
Yargıtay 5. Ceza Dairesinin bozma ilamının usul ve yasalara uygun bulunduğunu kaydeden mahkeme heyeti, ilama, savunması alınan sanıklar yönünden uyulmasına karar verdi.
-BİR SANIK HAKKINDA YAKALAMA EMRİ ÇIKARILDI-
Savunması alınamayan Hüseyin Engin Saydam hakkında yakalama emri çıkarılmasını ve Türkiye'ye girişinde yakalanması için sınır kapılarına yazı gönderilmesini kararlaştıran mahkeme heyeti, dava dosyasının,
elektronik mühendisi, bankacı ve işletmeciden seçilecek 3 kişilik bilirkişi heyetine verilmesine hükmetti.
Mahkeme heyeti, bilirkişilerin, Yargıtayın bozma gerekçeleri doğrultusunda, Uzanlara ait ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda ele geçirilen bilgisayarlar ile dava konusu elektronik postaların yer aldığı bilgisayarların nereden ve hangi yöntemle elde edildiği, bunların sanıkların kullanımında olup olmadığı, elektronik postaların başkalarınca oluşturulması ihtimalinin bulunup bulunmadığı yönünde araştırma yapmasını kararlaştırdı.
Bilirkişilerce, İstanbul 1, 2 ve 9. asliye ticaret mahkemelerinde bilirkişilik yapan sanıklara, diğer sanıklar tarafından para ödenip ödenmediği,
Star Digital ve Tele-On aboneliği sağlanıp sağlanmadığı, asliye ticaret mahkemelerinde düzenlenen bilirkişi raporlarının gerçeği yansıtıp yansıtmadığının da araştırılmasını isteyen mahkeme heyeti, SPK'nın müdahilliğinin de kaldırılmasına hükmetti.
Duruşma, eksikliklerin tamamlanması için ertelendi.
-DAVANIN GEÇMİŞİ-
İstanbul
Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, sanıklar Cem Uzan, Hüseyin Engin Saydam, Metin Öner ve Cemal Tüfekçi'nin, Uzan Grubunun bazı şirketlerinde görev aldıkları, diğer sanıklar Zülfikar Fikret
Gönül, Kılıç Başaran, Selahattin Anıl, Mehmet Fetvacı, Yılmaz Aybars Çakır ve İsmet Doğan Kargül'ün de İstanbul asliye ticaret mahkemelerinde bilirkişilik yaptıkları anlatılıyordu.
Uzan Grubu'nun bazı şirketlerinin
sermaye artırımına ilişkin, şirketlerin aktifinde bulunan
gayrimenkul, menkul ve diğer mal varlıklarının tespiti amacıyla İstanbul 1, 2 ve 9. asliye ticaret mahkemelerinde dava açıldığı anlatılan iddianamede, bilirkişilik yapan sanıkların bu davalarda görev aldıkları ifade ediliyordu.
Emniyet Genel Müdürlüğü Kaçakçılık ve
Organize Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinesinde Uzan Grubuna yönelik yapılan
operasyon sırasında 2000 yılına ait bazı elektronik postaların elde edildiği belirtilen iddianamede, bu postaların Uzan Grubu şirketlerinde görev alan sanıklar arasındaki haberleşmeyi içerdiği ve bilirkişilere menfaat sağlanması konusunda olduğu, bilirkişilerin istekleri ile bu kişilere verilenlerden bahsedildiği anlatılıyordu.
Cem Uzan, Hüseyin Engin Saydam, Metin Öner ile Cemal Tüfekçi'nin ''rüşvete aracılık etmek'' ve ''rüşvet vermek'' suçlarından 4 ile 12'şer yıl arasında
hapis cezasına çarptırılmaları talep edilen iddianamede, diğer sanıkların da ''rüşvet almak'' suçundan 5 ile 12'şer yıl arasında hapis cezasına çarptırılmaları isteniyordu.
Davanın görüldüğü İstanbul 3.
Ağır Ceza Mahkemesi, 16
Aralık 2005'te sanıklar Cem Uzan, Mehmet Fetvacı, Selahattin Anık, Kılıç Başaran, Cemal Tüfekçi, Zülfikar Fikret Gönül, Hüseyin Engin Saydam, Metin Öner, Yılmaz Aybars Çakır ve İsmet Doğan Kargül hakkında ''yüklenen suçun sanık tarafından işlendiğinin sabit olmaması'' gerekçesiyle beraat kararı vermişti.
Katılan avukatı ve savcının bu karara itirazları üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 5. Ceza Dairesi, eksik araştırmaya dayanılarak beraat kararı verilmesi ve kanıtların birlikte değerlendirilmesi gerektiğinin gözetilmemesi nedeniyle kararı bozmuştu.
AA