Baş
bakan Erdoğan,
İstanbul üzerinden dünyaya verecekleri
mesajlar bulunduğunu belirterek, bu mesajların bugünlerde dünyanın ihtiyacı olan barış ve hoşgörüye önemli katkılar sağlayacağını söyledi.
Erdoğan,
Topkapı Sarayı içindeki,
restore edilen
Bağdat Köşkü'nün açılışında yaptığı konuşmada, İstanbul'un 2010
Avrupa Kültür Başkenti seçildiğini hatırlatarak, bunun İstanbul ve Türkiye'nin tanıtımı kadar Avrupa ve dünya içinde önemli olduğunu ifade etti.
Başbakan Erdoğan, ''İstanbul üzerinden dünyaya vereceğimiz mesajlar var. Bugünlerde dünyanın ihtiyacı olan barış ve hoşgörüye önemli katkılar sağlayacaktır. İşte bu yüzden 2010 hazırlıklarını yaparken sadece 1 yıllık perspektifle değil, çok daha uzun vadeli bakış acısıyla hareket ediyoruz'' diye konuştu.
İstanbul'a yaptıkları tek
küçük yatırımın dahi aslında dünya kültürüne ve
mirasına yapılmış bir yatırım olduğunu unutmadıklarını ve bu sorumlulukla hareket ettiklerini dile getiren Erdoğan, bu anlayış sayesinde aralarında
Formula-1 ve
Moto GP yarışları, NATO toplantısı ve İKÖ toplantılarının da bulunduğu birçok uluslararası organizasyona İstanbul'un ev sahipliği yaptığını kaydetti.
Erdoğan, önümüzdeki dönemde IMF-
Dünya Bankası Yıllık Toplantısı'na da ev sahipliği yapılacağını anımsatarak, bu toplantıya 10 binin üzerinde katılımcının beklendiğini ve binin üzerinde ikili görüşme yapılacağını vurguladı.
Bu organizasyonlardaki başarının İstanbul'un ve Türkiye'nin dünyada daha doğru şekilde tanınmasını sağladığını anlatan Erdoğan, NATO Zirvesi sırasında verdikleri
akşam yemeği ve
Mehter Müziği ile farklı müziklerin sentezinden oluşan gösterinin de dünya liderleriyle her görüşmesinde kendisine hatırlatıldığını söyledi.
Başbakan Erdoğan, 2010 Avrupa
Kültür Başkenti kapsamında Kültür ve
Turizm Bakanlığının, Vakıflar Genel Müdürlüğünün ve İstanbul Büyükşehir Belediyesinin pek çok önemli çalışma yaptığını ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:
''Tüm bu çalışmalarımızla sahip olduğumuz büyük
medeniyet mirasımızı ihya ediyor, tarihten geleceğe yeni köprüler kuruyoruz. Bu eserler ortaya çıktıkça ne kadar köklü bir medeniyet birikimine sahip olduğumuz da çok açık ve net delilleriyle ortaya konmuş oluyor. Tarihte kalmış, unutulmuş, efsaneye karışmış bir medeniyete değil, bütün zamanlara hitap eden zevk ve inceliğe sahip bir kültüre hep birlikte şahitlik yapmış oluyoruz.''
***
Başbakan Recep
Tayyip Erdoğan, ''ilimle, irfanla, medeniyetle bir arada yürümeyen bir
ekonomik ilerleme, kalıcı bir ilerlemeye tekabül etmeyecektir'' dedi.
Erdoğan, Topkapı Sarayı'nda restore edilen Bağdat Köşkü'nün açılışında yaptığı konuşmada Topkapı Sarayı'nın, tarihi mirasın ve derin hafızanın en önemli ve somut şah eserlerinden birini oluşturduğunu söyledi.
Topkapı Sarayı'nın 3 kıtaya hükmetmiş bir imparatorluğun idare merkezi olduğu kadar, tarihin, estetiğin, mütevazi bir
yaşam stilinin, halkla kucaklaşmış bir idari anlayışın izlerinin net olarak görülebildiği bir eser olduğunu ifade eden Erdoğan, '''Milletimize miras olarak bırakılmış bu en önemli eseri muhafaza etmek de gelecek nesillere taşımak da bizim asli vazifelerimizden birini oluşturuyor. Topkapı Sarayı'na bu ruhla, bu anlayışla yaklaştık ve şu ana kadar birçok onarımı başarıyla gerçekleştirdik'' diye konuştu.
Başbakan Erdoğan, bugün açılışı yapılan Bağdat Köşkü'nün Topkapı Sarayı'nda onarımı tamamlanan önemli bölümlerden biri olduğunu belirterek, buradan sadece İstanbul'a değil, bugüne ve geleceğe baktıklarını, geçmişten aldıkları ilhamla geleceği inşa etme noktasındaki şevklerini tazelediklerini belirtti.
İstanbul'daki her bir vatandaşın, özellikle öğrencilerin buradan İstanbul'u seyredebilmeleri için ne gerekiyorsa yapılması konusunu ilgililere ilettiğini dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti:
''Çünkü burayı görmeyen, buradan İstanbul'a ve Türkiye'ye bakmayanların Türkiye'nin geçmişini anlamak ve geleceğini tasarlamak noktasında eksiklik içinde olacağını düşünüyorum. Şunu da özellikle ifade etmek istiyorum; muasır medeniyetler seviyesini sadece ekonomik olarak, sadece
teknik olarak
kalkınma şeklinde anlayanlar çıkabilir. Bu hataya asla düşmememiz gerekiyor. İlimle, irfanla, medeniyetle bir arada yürümeyen bir ekonomik ilerleme, kalıcı bir ilerlemeye tekabül etmeyecektir. Hayatı oluşturan bütün değerleri aynı anda sahiplenmeyen, hayatı bir bütün olarak kavramayan, sorunların çözümüne ortak bir perspektiften yaklaşmayan anlayışlar bizi daha ileri noktalara ulaştıramaz.''
Erdoğan, bu şekilde belki kısa soluklu başarılar elde edilebileceğini, ama kalıcı ve istikrarlı bir ilerlemeden bahsetmenin mümkün olamayacağını vurguladı.
Bu nedenle tarihi mirası korumanın ve ortaya çıkarmanın çok önemli olduğunu dile getiren Erdoğan, bu eserlere sadece geçmişte kalmış eserler olarak bakmamak, büyük medeniyet yürüyüşünün referans noktası olarak değerlendirmek gerektiğini söyledi.
Erdoğan, Bağdat Köşkü'nü restore eden İstanbul
Valiliği
İl Özel İdaresi ile Röleve ve Anıtlar Müdürlüğüne teşekkür etti.
BAKAN GÜNAY'IN KONUŞMASI
Kültür ve
Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da bütün tarihi eserleri yeni baştan ayağa kaldırdıklarını belirterek, Bağdat Köşkü'nün de bu kapsamda 2006 yılında başlayan
restorasyon çalışmasının 2 yıl içinde bitirildiğini ifade etti.
Bu çalışmaların Topkapı Sarayı bütününde yürütüldüğünü anlatan Günay, Topkapı Sarayı ve Suri Sultani mekanında başta okul,
hastane, postane ve
lojman olmak üzere birçok kamu kurumuna ait bina bulunduğunu, bu mekanda tarihi kimliğine kavuşturacak bir
düzenleme yaptıklarını bildirdi.
Günay, bu çalışmaları İstanbul 2010
Avrupa Kültür Başkenti çalışmaları kapsamında yürüttüklerini vurgulayarak, böyle bir kente
hizmet etmenin
ibadet olduğunu dile getirdi.
DİĞER KONUŞMALAR
İstanbul Valisi Muammer Güler de İstanbul'da 55 projeye 120 milyon TL kaynak ayırdıklarını, bu kaynağın yıl sonuna kadar 150 milyon TL'ye çıkacağını söyledi.
Güler, İstanbul'da toplam bin 107 proje ele alındığını ve bu projeler tamamlandığında uygulamaya geçeceğini kaydetti.
İl genelinde depreme yönelik çalışmalar kapsamında 26 önemli kültür mirasına sismik
analiz yapıldığına dikkati çeken Güler, bugüne kadar Topkapı Sarayı'nda 14 esere 30 milyon TL katkı sağladıklarını ve bunun önümüzdeki dönemde süreceğini vurguladı.
Vali Güler, bu yılın sonunda Matbaa Lisesi açılışının yapılacağını da bildirdi.
Topkapı Sarayı Müzesi Başkanı Prof. Dr.
İlber Ortaylı da 4. Murat'ın Revan Seferi'nin ardından Revan Köşkü'nü, Bağdat Seferi anısına da 1639 yılında Bağdat Köşkü'nü yaptırdığını belirterek, bu eserlerin 17. yüzyılın
Osmanlı ve Avrupa tarihi açısından önemine işaret etti.
Konuşmaların ardından Başbakan Erdoğan,
Devlet Bakanı ve
Başbakan Yardımcısı Hayati Yazıcı,
Kültür ve Turizm Bakanı Günay, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı
Kadir Topbaş, Prof. Dr. İlber Ortaylı ve İTO Yönetim Kurulu Başkanı
Murat Yalçıntaş birlikte kurdele keserek restore edilen Bağdat Köşkü'nün açılışını gerçekleştirdi.
Erdoğan, açılışın ardından Köşkü gezerek yetkililerden bilgi aldı.
Projesi ve uygulaması İstanbul Röleve ve Anıtlar Müdürlüğü tarafından yapılan Bağdat Köşkü'ndeki restorasyon çalışmaları, 8
Eylül 2006'da başladı ve 23 Temmuz 2008 tarihinde tamamlandı.
İstanbul Valiliği İl Özel İdaresi'nce restorasyon için bir milyon 387 bin 452 TL harcandı.