Erdoğan'ın Davutoğlu’nda karar kıldığını açıklamak kadar ve hatta ondan daha ziyade neden Abdullah Gül’ü tercih etmediğini parti tabanı ve kamuoyuna izah amacı taşıyan mesajlar verdiğini belirten Çakırözer, Erdoğan'ın konuşmasının şifrelerini açıkladı. Erdoğan Gül'ü neden seçmedi?, Davutoğlu'nun konuşması ne manaya geliyor? Binali Yıldırım ve Numan Kurtulmuş'un yeni görevi ne olacak?
İşte Utku Çakırözer'in 'Erdoğan’ın konuşmasının şifreleri: ‘Neden Gül’ü Seçmedim...’ isimli köşe yazısı;
Seçilmiş Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın partisinin kendinden sonraki yeni genel başkan ve başbakan adayını kamuoyuna duyurduğu AKP Genel Merkezi’ndeki konuşmasının satır aralarında gizli mesajlara geçmeden önce, bu açıklamayla anayasayı ihlal ettiğini tarihe not düşmekte yarar var. YSK tarafından 15 Ağustos itibarıyla cumhurbaşkanı seçildiği resmen tescil edilen Erdoğan, anayasa uyarınca partisiyle ilişiği kesilmesi gerekirken dün AKP Genel Merkezi’ne gelerek partisinin iç işlerini düzenlemekle meşguldü.
Konuşması ise başbakanlık görevi için neden Ahmet Davutoğlu’nda karar kıldığını açıklamak kadar ve hatta ondan daha ziyade neden Abdullah Gül’ü tercih etmediğini parti tabanı ve kamuoyuna izah amacı taşıyan mesajlarla yüklüydü.
İşte Erdoğan’ın konuşmasının şifreleri:
1. “Genel başkan ve başbakan aynı kişi olmazsa sorun çıkıyor. Bunu biz yaşadık” sözleriyle 2002 seçimlerinden hemen sonra Abdullah Gül’ün başbakan, kendisinin ise milletvekili seçilmesine engel yasağı olması nedeniyle AKP Genel Başkanı olduğu dönemin problemli olduğu mesajı verdi.
2. 17 Aralık yolsuzluk ve rüşvet operasyonları nedeniyle hedef aldığı Gülen cemaatine yönelik başlattığı ‘paralel yapı ile topyekûn mücadeleye’ sahip çıkılmasını genel başkan tercihinde temel kriterlerin başında gördüğünü vurguladı.
3. Tercihinde yaptığı istişarelerin altını çizerek parti tabanının da ‘başka bir adayı’ istemediği mesajını dolaylı olarak vermiş oldu.
Davutoğlu ‘lideri’ ilan etti
AKP’nin yeni genel başkan ve başbakan adayı Davutoğlu’nun konuşmasında iki önemli vurgu öne çıkıyordu:
- Erdoğan’ın AKP’nin sadece öncüsü değil ‘lideri’ kalmaya devam edeceğini belirterek sadakat mesajı verdi. Erdoğan’ın ‘partili cumhurbaşkanı’ gibi hareket etmesine razı olduğunu ilk günden ortaya koydu.
- Erdoğan’ın istediği şekilde Gülen cemaati ile mücadeleyi sürdüreceğini ilan etti.
Ortak mesaj: ‘Beraberlik bozulmasın’
Erdoğan ve Davutoğlu’nun konuşmalarının iki ortak noktası vardı:
1. Cemaat ile mücadele kararlılığına yapılan özel vurgu
2. AKP’nin birlik ve beraberliğin korunması temennileri. Erdoğan birkaç kez ‘fitne’ vurgusu, Davutoğlu da ‘Omuz omuza olalım’ çağrısı yaptı.
Arınç 8. katta yoktu
AKP Genel Merkezi’nin ‘-2 katındaki’ konferans salonundan ilk çıkan isim Enerji Bakanı Taner Yıldız oldu. Ardından genel başkan yardımcıları Mehmet Ali Şahin ve Hüseyin Çelik çıktı. Sonra da sırasıyla başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Beşir Atalay.
Arınç doğrudan aynı kattaki garaja yöneldi. Arabasına giderken sadece “Sayın Ahmet Davutoğlu’nun adaylığı partimize ve ülkemize hayırlı olacaktır inşallah” demekle yetindi. Arınç ayrıldıktan az sonra Erdoğan ve Davutoğlu yan yana asansöre binerek 8. kattaki genel başkanlık makamına birlikte çıktı. Bakanlar ve genel başkan yardımcılarının büyük çoğunluğu da 8. kattaki ‘kutlamaya’ iştirak etti.
Erdoğan’ın konuşmasının şifreleri: ‘Neden Gül’ü Seçmedim...’
BİNALİ YILDIRIM KABİNEYE DÖNÜYOR
Erdoğan ve kurmayları 8. katta çay eşliğinde kutlama yaparken alt katlardaki odalarda ‘yeni kabine’ kulisleri çoktan konuşulmaya başlamıştı bile. Önce genel başkanlık için ismi konuşulan eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın bugün TBMM’de basın toplantısı düzenleyeceği duyuruldu. Herkes birbirine ‘Ne oluyor? Genel Başkan olmadığı için istifa mı?’ diye sormaya başladı. Sonra ‘Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri olacakmış’ lafı dolandı kulislerde. Yıldırım’ın yakın çalışma arkadaşlarından biri gecenin ilerleyen saatlerinde toplantının gerekçesini bize şöyle açıkladı: “Kendisine bu süreçte destek verenlere teşekkür ve Ahmet Davutoğlu’na da tam destek açıklaması yapacak.”
Kurmaylarının beklentisine bakılırsa bugünkü destek açıklamasının ardından Yıldırım’a ‘Başbakan Yardımcılığı’ önerisinin gitmesi kaçınılmaz gözüküyor.
Yeni kabinede koltuk bekleyen bir diğer isim ise genel başkan yardımcılarından Numan Kurtulmuş. Ekonomi hocası olan Kurtulmuş’un kendi uzmanlık alanı ile ilgili bir bakanlığın yanı sıra Dışişleri Bakanlığı görevine de kaydırılabileceği iddiası konuşuluyor. Dışişleri Bakanlığı için ismi ağırlıklı olarak geçen bir diğer isim ise MİT Müsteşarı Hakan Fidan. Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın ise ekonomi yönetimindeki yerini koruması bekleniyor.