Partiler, son randevudan önce yeni anayasa taslaklarını meclis anayasa uzlaşma komisyonuna sundu. CHP, MHP ve BDP taslağını açıkladı...
AK Parti yeni anayasa için öneri niteliğindeki taslak metinini TBMM Başkanlığı'na sundu. Partinin önerisinde "Türk Milleti" kavramı değişmeden yer alırken, "Atatürk milliyetçiliği" kavramının çıkarıldığı görülüyor.
Taslak metnin "Devletin Şekli ve Temel İlkeleri" bölümünde devletin şekli "Türkiye Devleti bir Cumhuriyettir" ifadesiyle tanımlanıyor. Cumhuriyetin nitelikleri de 2. Madde'de "Türkiye Cumhuriyeti, insan haklarına dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir." şeklinde tarif ediliyor.
AK Parti, Anayasa'nın değiştirilmesi teklif dahi edilemeyen üçüncü maddesindeki, 'dili Türkçedir' ifadesini de "resmi dili Türkçedir" şeklinde değiştirildi.
6. Madde : "Egemenlik, kayıtsız şartsız milletindir. Türk milleti, egemenliği, anayasanın koyduğu esaslara göre yetki, organları eliyle kullanılır" diyor. Muhtemel yeni metin ise şu şekilde:
"MİLLET, EGEMENLİK YETKİSİNİ TEMSİLCİLERİ ELİYLE KULLANIR."
CHP'nin anayasa taslağında Türk milleti ifadesi kaldırıldı; yerine Türk ulusu yazıldı. Bazı maddelerden ise Türk milleti ifadesi tamamen kaldırıldı.
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı tanımı yerine ise daha geniş bir anlam taşıyan "Türkiye Cumhuriyyeti Ahalisi" tanımını kullandı CHP.
CHP anayasanın değiştirilmesi teklif dahi edilemez ilk 3 maddesini taslağında korudu. Önerideki eşit yurttaşlık, ulusal bütünlük, gönüllü birliktelik ve direnme hakkı hükümleri ise dikkat çekti.
Ana muhalefet, mevcut anayasadaki "Devletin dili Türkçedir" ifadesinin yerine "Devletin resmi dili Türkçedir" tanımını yazdı. Dahası müfredat yani eğitim dilinin de Türkçe olduğu ama bunun yanında herkesin anadilini öğrenme hakkına sahip olduğu düzenlendi...
CHP gibi MHP de önerisinde anayasanın ilk 3 maddesini korudu. Türk milleti ve Türk milliyetçiliği kavramlarında ise esnetmeye gitmedi MHP. Ama inkılap kanunlarının müzakere edilip tartışılabileceği belirtildi.
BDP ise neredeyse silbaştan yazmış anayasayı. BDP'nin taslağında ilk 3 madde tamamen değiştirilmiş; eşitlik vurgusuna sahip radikal eklemeler yapılmış. "Türk" ifadesi, BDP'nin metninde yer almıyor.
Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı yerine Türkiye halkını öneriyor BDP. Devletin resmi dilinin Türkçe olduğu ancak herkesin anadilinde eğitim ve kamu hizmeti alma hakkına sahip olduğuna vurgu yapılıyor.