AVRUPA Birliği’nin
AK Parti hakkında açılan
kapatma davasına bakışını ve bundan sonra yaşanacaklarla ilgili
Avrupa Birliği Uzmanları star giçin değerlendirdi.
Bilgi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü
öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr Harry-Zachary Tzimitras’a göre
Türkiye’de yaşananlar bir kimlik krizinin sonucu. Avrupalıların AK Parti hakkındaki kapatma davasını
darbe olarak algıladığını söyleyen Tzimitras ‘AB’de ağırlıklı düşünce bu davanın ülkeyi yıllarca yöneten elitlerin son çığlığı olduğu yönünde. Pek çok kişi bugün yaşananların geçen yıl yayınlanan e-muhtıranın devamı olduğunu düşünüyor, Türkiye’deki gelişmeler askeri darbe yerine yargı darbesi olarak görülüyor’ yorumunu yapıyor.
SİYASİ PARTİ MEZARLIĞI
HUKUKÇU Tzimitras, kuruluşundan bu yana 24 partinin kapatıldığı
Türkiye Cumhuriyeti’ni ‘siyasi parti mezarlığı’na benzetirken, 27 üye devletten oluşan AB’de bu sayının yalnızca 3 olduğunun altını çiziyor. Tzimitras’a göre tüm tepkilere karşın AK Parti kapatılırsa Türkiye’de bu kez de yargı yoluyla darbe yapıldığını düşünen AB, Türkiye’ye karşı sert bir tutum takınacak ve bu durum Türkiye’yi AB’den uzaklaştırarak iyice yalnızlaştıracak. Tzimitras, hem ulusal hem de uluslararası platformda AK Parti’ye duyulan sempatinin arttığı görüşünde.
Uluslararası Stratejik
Araştırmalar Kurumu(
USAK) AB Araştırmaları Merkezi Başkanı Doç. Dr.
Mehmet Özcan da kapatma davasının hukuktan çıkarılarak siyasete taşındığını ifade ediyor. Kapatma davasının AB’de siyasi darbe olarak algılandığı görüşünü paylaşan Özcan şunları dile getiriyor: Parti kapatma
demokrasiden geri adımdır, kendi hukukumuza AB’nin müdahale etmesine çanak tutuyoruz. E-muhtırada
müzakereler kesilmedi, şimdi de kesilmez ama Türkiye’nin demokrasi ligindeki yeri tartışılmaya başlanır, hatta başlandı bile.
STAR