Kulislerde, Kılıçdaroğlu'nun yeni Parti Meclisi'nin belirlenmesi için aralık ayında yapılması planlanan seçimli kurultayda, gündeme genel
başkanlık seçimini de koyabileceği konuşuluyor.
CHP Genel Başkanı
Kemal Kılıçdaroğlu'nun
Şanlıurfa ve
Diyarbakır gezisinin gerçekleştiği günlerde, Kara
deniz'de bulunan eski Genel Başkan Deniz
Baykal'ın bu gezileri
Merkez Yönetim Kurulu'nda (MYK) bazı üyelerin kurultay direncini kırdı. Kılıçdaroğlu'nun, aralık ayında yapılması planlanan ve Parti Meclisi'nin (PM) yenileceği seçimli kurultayda, gündeme genel başkanlık seçimini koyabileceği belirtiliyor.
KILIÇDAROĞLU'NA DESTEK
Baykal'ın
Karadeniz gezisinin, Kılıçdaroğlu'nun
Güneydoğu ziyaretine karşılık gerçekleştirildiği görüşünü dile getiren MYK üyeleri, Kılıçdaroğlu'na kurultay konusunda
destek kararı aldı. Buna göre, kurultayla ilgili nihai kararı, Kılıçdaroğlu, yarın yapılacak MYK sonrası verecek.
Kılıçdaroğlu'nun PM'nin yenileceği seçimli kurultayda, gündeme genel başkanlık seçimini de koyabileceği iddia ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun kurultayda güven tazelemek isteyebileceği, Baykal ve Sav cepheleri şeklinde görünen cepheleşmeye de son verebileceği konuşuluyor.
MYK'nın yarınki toplantısının ardından kurultay tarihinin netleşmesi ve çağrının yapılması durumunda, tüzüğe göre 3
Aralık'ta toplanması gereken PM'ye gerek kalmayacağı belirtiliyor.
BAYKAL'A BDP ŞİKAYETİ
CHP'de, Kılıçdaroğlu ve Baykal arasında, Güneydoğu ve Karadeniz üzerinden gerçekleşen mesajlaşmalar, bununla sınırlı değil. İttifak iddiası
tartışmalarına Kılıçdaroğlu ve Genel Başkan Yardımcısı
Gürsel Tekin, son noktayı koysa da, milletvekilleri arasında hararetli tartışmalar devam ediyor. Milletvekillerinin, Baykal'ı ziyaret ederek, bu konudaki şikayetlerini ilettiği belirtildi.
AKLIM ALMIYOR
Baykal'ın ise milletvekillerine, "İttifak iddialarını aklım almıyor. Genel Başkan, grup konuşmasında net bir şekilde bunun olamayacağını açıkladı. Ancak tartışma başladığı gün, bu iddiaların önü net şekilde kesilmeliydi" dediği öğrenildi.
Kılıçdaroğlu'nun
yönetimden
tasfiye ettiği Genel Sekreter
Önder Sav'ın da
ittifak iddiası ile ilgili olarak kurmaylarına, "CHP; BDP çizgisine getirilemez. CHP'nin kırmızı çizgileri nettir. Konumu ne olursa olsun hiç kimse bu çizgileri aşamaz" değerlendirmesi yaptığı belirtildi.
Kurultay kararının alınması ve parti yönetiminin belirlenmesi yönteminin netleşmesini bekleyen Sav'ın, kurultayın hemen öncesi "
eksen kayması" tartışmasını yeniden başlatabileceği ve özellikle Tekin'e yönelik eleştiriler dile getirilebileceği ifade ediliyor. Kılıçdaroğlu'nun PM'de kendisine yakın isimlere kontenjan tanıyıp tanımaması konusunda beklemede olan Baykal ve Sav cephelerinin ikinci adam düzeyinde temasta olduğu konuşuluyor. Sav'a yakın bazı isimlerin Sav'ı dışlayarak, Baykal ile birlikte hareket edebileceği de konuşulan diğer iddialar arasında.
İL BAŞKANLARI KARAR VERECEK
Parti yönetiminin blok ya da çarşaf liste ile belirlenmesi kararını il başkanları verecek. CHP lideri Kılıçdaroğlu, kurultayın hemen öncesi il başkanlarını toplantıya çağıracak.
Kılıçdaroğlu, genel başkanlık koltuğuna oturduğundan bu yana "parti içi
demokrasi ve çarşaf liste" vurgusu yapıyor. Bu nedenle yöntem kararını il başkanlarına bırakarak, olası blok liste kararında gelecek tepkileri "
örgüt kararı" diyerek kesmeyi hedefliyor.
Kılıçdaroğlu'nun il başkanları toplantısından "blok liste" kararı çıkararak PM'yi tamamen kendi isimlerinden oluşturması, Baykal ve Sav ekiplerini dışlaması durumunda, kurultayda "çarşaf liste" ile yönetimin belirlenmesi yönünde önerge verilebileceği ve "çizik operasyonu" yaşanabileceğine işaret ediliyor.